Friday, March 30, 2012

Örtkryddad pasta med ugnsbakade körsbärstomater

Fredag (igen) och solen har skinit hela dagen lång här i Småland. Jag har befunnit mig i några olika städer, så jag vet vad jag talar om :)

Ibland undrar jag om inte denna tiden på våren är den allra bästa... fågelkvitter, solens värmande strålar, knoppar som brister och hela naturen som fullkomligt vaknar till liv... härligt!

Har ni testat att ugnsrosta körsbärstomater på svag värme under en längre tid? Om inte så gör gärna det för de blir ljuvliga mmmm.

Denna fredag bjuder jag er på en mycket god örtkryddad pasta med ugnrostade körsbärstomater, enjoy!


Pasta med ugnsbakade körsbärstomater (4 port)
300-400 g pasta (jag tog pappardelle från De Cecco)
500 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor, tunt skivade (valfritt)
4 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt/havssalt
1-2 tsk örter, t.ex. hackad rosmarin, salvia eller basilika
råsocker, honung eller vanligt socker (jag tog en liten nypa socker)
grillkrydda (som jag tidigare skrivit om här)
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5-1 dl parmesanost, riven

Riven parmesan och ev torrostade pinjenötter till serveringen.

Sätt ugnen på 125 grader.

Blanda olivolja med vitlöksskivorna, råsocker/honung/socker, salt, örter och grillkrydda. Vänd tomaterna i oljan. Lägg upp i en form/långpanna.

Sätt in tomaterna i ugnen i ca 1,5 timme. De kan bli en aning sotiga men det är ingen som helst fara. Man kan täcka över med aluminiumfolie den sista tiden om så önskas.

Värm upp matlagningsgrädden och lägg i den rivna parmesanosten. Låt osten smälta.

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Häll av pastan och blanda ner den nykokta pastan i grädden och blanda sedan med de ugnsbakade tomaterna.

Servera med riven parmesan och torrostade pinjenötter. (Vi hade slut på pinjenötter så denna gången fick det bli utan.)

Smaklig måltid!

19 comments:

  1. Ååå vad gott det såg ut! Har aldrig rostat småtomater men kan tänka mig att jag kommer gilla det!

    ReplyDelete
  2. Vilken jättefin tallrik du har pastan på, den gillas massor! Även pastan som ligger på tallriken gillar vi:) Visst behöver tomaterna en extra skjuts i smakerna nu, men snart så smakar det gottigottgott igen!

    Ha en riktigt skön helg,
    kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så sant, trista tomater nu men snart så! Tack fina ni, den tallriken gillas också här hemma. Kram!

      Delete
  3. Jättefina tomater. det låter så gott! I den här delen av småland har solen också lyst men det har blåst något alldeles förfärligt!

    ReplyDelete
  4. Jag älskar att baka tomater sakta i ugnen och sedan antingen använda som de är i rätter eller till tomatsås. Blir så grymt mycket godare såser, ja soppor också om man väljer det.
    Ha en skön helg, fina du. Kram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är bara så gott! Idag gör jag pizza och pizzasåsen kommer att vara baserad på ugnsbakade körsbärstomater, mums!

      Delete
  5. Jaså är det DÄR solen varit hela dan?! Här har det blåst, regnat, haglat, snöat...hallå vart tog våren vägen undrar jag...;-)

    Visst blir tomater fina i ugnen, så mycket smaker det finns i denna grönsak!

    önskar dig en fin helg:-)

    ReplyDelete
  6. Ugnsbakade tomater är så goda, de får en söt, god smak! Låter gott att ha i pasta! Kram

    ReplyDelete
  7. Hela förra sommaren ugnsrostade jag tomater som vi odlat hemma. Vi har en förmåga att odla för många plantor så jag hinner knappt ta hand om de där ljuvliga tomaterna. Får se om det blir mer lagom i år. Pastan ser iaf väldigt god ut! kram /E

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så duktigt att odla så många plantor... lite avis är jag allt :) Kram!

      Delete
  8. Jag alskar pasta och det har ser sa kramigt gott ut. Jag har inte provat korsbarstomater, maste gora det nagon gang. Har hort att det ar godare an vanliga tomater. Jag ar ursprungligen fran Sri Lanka forresten. :) Vilken del av Indien ar du fran?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...