Sunday, March 18, 2012

Tex Mex mums

Tacos i all ära som är jättegott till fredagsmyset men vi lagar oftast andra varianter av Tex Mex mat hos oss. Festlig tacopaj som jag tidigare har lagat är en given favorit.

En annan rätt som ofta dyker upp i vårt kök med jämna mellanrum i olika kombinationer är enchiladas. En variant vi har fastnat för innehåller champinjoner, chili, paprika, tomat och röd lök, rekommenderas varmt! Gillar ni inte så stark mat tar ni bort chilin och använder paprika- eller cayennepepparpulver istället (styrkan minskas en aning).

Men använd gärna chilin. Ni vet väl om att chili är den frukt som innehåller mest C-vitaminer? Grön chili innehåller dubbelt så mycket C-vitaminer än citrusfrukter och den röda chilin innehåller tre gånger så mycket C-vitaminer!

Frukten har historiskt använts mot aptitlöshet, näsblod, åderbrock, bältros, huvudvärk, baksmälla, tandvärk samt för att stimulera cirkulation och andning. Så chilifrossa nu rejält  om ni vågar! ;)


Vegetariska enchiladas (ca 3-4 port)
1 röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta (valfritt), finhackad
2 msk olivolja/rapsolja
100-150 g champinjoner, delade i kvartar
300 g valfri färs (jag tog sojafärs)
1 röd chili  (valfritt, ta en liten bit om du tycker det blir starkt eller 2 tsk paprikapulver alternativt 0,5 tsk cayennepeppar)
tacokrydda
3-4 färska tomater, finhackade eller 1 burk krossade tomater
1 burk créme fraiche/sour supreme eller naturell soygurt funkar också
salt och ev svartpeppar, smaka av med
6-8 tortillabröd
1-2 dl ost, riven (valfritt)

Sätt ugnen på 200˚C.

Dela, kärna ur och strimla chilin. Hetta upp oljan och fräs lök- och vitlökshacket tills de blir mjuka. Tillsätt champinjoner och stek i några minuter. Tillsätt färsen och stek i ytterligare några minuter under omrörning. Rör ner chili/ paprikapulver/ cayennepeppar, tacokrydda, tomater och créme fraiche/sour supreme/soygurt.

Låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av med salt (och ev svartpeppar).

Fyll tortillabröden med röran och rulla ihop dem. Lägg dem i en ugnssäker form och strö på osten. Sätt formen mitt i ugnen ca 12-15 minuter.

Servera med sallad, salsa och ev gräddfil.

Njut!

17 comments:

  1. Visste inte att chilifrukt innehöll så mycket c-vitamin, alltid lär man sig någonting nytt =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    ReplyDelete
  2. Inser att jag/vi gör enchiladas alldeles för sällan. Det måste deet bli ändring på. Det är ju så gott. Hoppas du har en bra söndag. Kram :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Med vissa rätter kan det bli så! Tack det har varit en fin dag, kram!

      Delete
  3. Verkar super. Den där tacofärsen - är den ny? Har inte sett den innan.

    Jag är verkligen intresserad av att sluta upp på en träff! Beror givetvis på datum och dylikt, men jag hade tyckt det varit riktigt kul. Bra initiativ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den är relativt ny har jag för mig.

      Så kul, jag ska samla ihop styrkorna. Återkommer ang bloggträff!

      Delete
  4. Haha, jag är en sådan fegis när det kommer till chili! Speciellt färsk, vet ju aldrig riktigt hur stark den är så jag oroar mig alltid för att ta för mycket och så slutar det med att jag har i så lite att det inte märks av alls XD Håller med om att enchiladas är riktigt gott, äter hellre det än vanliga tacos alla dagar i veckan :)

    Jag vill också komma på blogträff! Vilken rolig idé!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du måste våga mera Alex! Styrka är inte så värst farligt och dessutom nyttigt! ;)

      Så kul! Mailar dig inom kort.

      Delete
  5. Så gott och härligt att variera med den vanliga "standardtacosen", inte för att det tacoas så ofta hos oss men ändå...
    Kanske är det för all chili som Håkan sätter i sej som han aldrig blir förkyld?!

    Vi vill också på träff, så oss kan ni räkna in (om datumen funkar så klart men vi ska göra allt för att den ska det!).

    Ha en fin vecka Amy,
    kram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tror absolut att det är så! Håkans chilifrosseri håller honom frisk :)
      Så kul att ni också är på! Hör av mig inom kort.
      Önskar er en mycket fin kommande vecka, kram!

      Delete
  6. Enchiladas var riktigt länge sedan jag gjorde nu! Blev riktigt sugen :-) Starka och heta ska de vara, med en klcik gräddfil!

    ReplyDelete
  7. Gud så gott, märks att jag börjar bli hungrig nu för det riktigt vattnas i munnen nu :D
    Hihi ja det är verkligen underbart att vara gravid och känna det lilla livet, oj så den livar runt där inne nuförtiden! Ska absolut passa på att njuta även om man är otålig och bara vill att han/hon ska kika ut :D
    Hoppas du hade en underbar helg, fina du! Kramar

    ReplyDelete
  8. Mums, gillar enchiladas i alla former!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...