I julas gjorde jag det här brödet på julmust och nu när påsken nalkas med en massa påskmust i krokarna har jag dammat av receptet igen. Testa gärna att baka brödet, det får en härlig smak av musten, anis- och fänkålskryddorna. Har du dessutom avslagen must hemma är receptet helt perfekt för vem vill dricka avslagen påskmust om vi ska vara helt ärliga? Dessutom passar brödet alldeles utmärkt till den kommande påskmiddagen eller påskbuffén. Vill du hellre forma brödet som bullar går det utmärkt att göra så. |
Mustbröd (3 lagom stora limpor eller forma till bullar) 50 g rumsvarmt smör 0,5 dl olja (raps- eller olivolja) 5 dl julmust/påskmust 2 tsk salt 1,5 msk stött anis 1 msk stött fänkål 1 pkt jäst 6 dl fint rågmjöl/rågsikt 1 ägg (valfritt) 5-6 dl vetemjöl special |
Gör så här Värm olja och must fingervarmt. Smula jästen i en skål och häll på den varma mustblandningen. Rör om tills jästen löst sig. Klicka i det rumsvarma smöret (och ev knäck i ägget, även det ska vara rumsvarmt). Häll i rågmjöl/rågsikt och arbeta degen på låg hastighet i knappt 5 min. Rör i vetemjölet lite i taget och kör på låg hastighet i 5 min till. Blanda i saltet. Kör ytterligare en stund. Jäs degen till dubbel storlek under bakduk (ca 40 min). Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. (Har du ingen varmluftsugn går det bra att öka graderna i ugnen med 20-25 grader.) Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma till limpor. Rör degen så lite som möjligt. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt under en bakduk i ca 40 min. Grädda tills de är gyllenbruna och har fått färg på undersidan. Ca 15-20 min . |
Receptet kommer från bloggen Mycakes. |
Monday, April 2, 2012
Gott bröd till påskbuffén
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ja, det här receptet kommer jag ihåg från i julas. Bra att kunna återanvända musten!
ReplyDeleteAbsolut, återanvändning är jag för!
DeleteJag bakade det brödet i julas mums : ) De jäste bra minns jag ; ) socker socker socker ; ) mums! kram Sofia
ReplyDeleteHaha, sant det jäser bra och här hemma tycker vi att smaken blir jättegod med musten och kryddorna i :)
DeleteFavoriter får man gärna köra i repris,ser ju supergott,får se om vi får nån must över
ReplyDeleteAbsolut Smulan!
DeleteGott det ser ut! Jag är svag för de klassiska brödkryddorna!
ReplyDeleteJa, de traditionella brödkryddorna är så goda!
DeleteSå gott så! Får väl försöka komma på någon snabbvariant på bröd med must i, det där med jäsning du vet... vad tråkiga vi är:( Eller rättare sagt, vilka "deghögar och kryddkrämare" vi är:)
ReplyDeleteHaha, vad har ni emot jäsning egentligen? Då kan ni göra annat under tiden ju...
DeleteLåter spännande med must i degen. Fast jag skrattade lite för mig själv och tänkte att hade det varit för ett år sedan (då jag bodde i Kanda) hade jag aldrig i livet hällt mina svåråtkomliga julmustflaskor i deg ;).
ReplyDeleteDet kan jag förstå, är man utomlands så är sådana här saker guld värda :)
DeleteSå fina bröd och låter gott också! Kram
ReplyDeleteJättegott, kram!
DeleteLåter gott! Intressant egentligen att man har ungefär samma smaker på bröd till julen som till påsken, det är bara årstiden som bestämmer vad brödet kallas. :)
ReplyDeleteJa, precis lite same same :)
DeleteJag gillar lite nya grepp i matlagning och bakning. Jag har lagat kycklingfilé marinerad i cocacola - kanske det funkar till påsk, fast med must? Brödet ser gott ut och verkar spännande. Det hamnar på min "att-baka-lista". Kram!
ReplyDeleteJa, annorlunda grepp är alltid välkomna!
DeleteSer gott ut! Och alla recept där man tar tillvara på någonting man annars kastat tycker jag extra mycket om. :)
ReplyDeleteSant, återanvända bör man...
Deleteser väldigt gott ut! Har lite svårt för anis och fänkål i bröd men det brukar jag bara ta bort ur de recept jag bakar.
ReplyDeleteHär älskas anis och fänkål :)
DeleteBrodet ser perfekt och sa gott ut! Jag ar riktigt dalig pa ateranvandning, maste verkligen lara mig det har fran dig. :) Receptet ser valdigt intressant ut med alla dessa kryddor (som jag alskar).
ReplyDeleteSmart! Gillar det lite otippade i mat och dryck.
ReplyDelete