Tänk att jag hade inte hört talas om blinier förrän bara för några månader sedan. Min vän Lena och hennes familj introducerade oss till rätten genom att bjuda hela familjen på blinier som förrätt på självaste nyårsafton! Lena och hennes fästman Jörgen är verkligen duktiga på det här med matlagning, ja även deras barn är duktiga som ofta hjälper till i köket. Så himla goda deras blinier blev!
Blinier är en klassisk rysk rätt och här har jag gjort dom med hackad spenat i smeten för en extra vårlig touch! Blinier serveras med en klick smetana/crème fraiche, gräslök och valfri rom. Jag använde vegetarisk tång caviar som smakade mums i denna förrätt. Även barnen mumsade på för glatta livet... kanske trodde de att det var små plättar/pankisar de åt... ;)
|
|
Gröna blinier med spenat (4-6 port)
50 g fryst hackad spenat
1 stort ägg
1 ½ dl mjölk
¼ paket jäst, ca 12 g
¾ dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
1 krm salt
smör
Tillbehör
1 dl smetana/crème fraiche/kesella för magrare alternativ
1 dl hackad gräslök
1 dl vegetarisk tång caviar (i originalreceptet står det löjrom, sikrom eller algrom)
Tina spenaten. Dela ägget i gula och vita. Värm mjölken till max 37°.
Blanda jäst och mjölk i en bunke.
Vispa ner mjöl, äggula och salt. Låt jäsa övertäckt ca 1 tim.
Krama vätskan ur spenaten. Rör ner den i smeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner.
Grädda 8–12 plättar i smör i en stekpanna.
Servera med smetana/crème fraiche eller kesella (för magrare alternativ), gräslök och tång caviar.
|
|
Vegetarisk tång caviar | |
|
Receptet kommer från Arla Köket vår, nr 1 2012. |
Snyggt, gott och fräscht! Ser fluffiga och fina ut. Gjorde ju gröna pannkakor gör ett tag sedan som blev smarriga. Grönt är skönt!
ReplyDeleteGrönt är både nyttigt och skönt!
DeleteLåter jättegott det här. Vegetarisk kaviar visste jag inte att det fanns..men nu vet jag!!
ReplyDeleteJodå, det finns upptäckte jag själv senaste nyår då våra vänner bjöd oss på det!
DeleteTångkaviar har vi spanat in i affären, men valet föll på "den gamla vanliga", mest för säkerhets skull... Men banne oss om vi inte ska ta och prova den i alla fall.
ReplyDeleteSer ljuvligt goda ut, dina blinier!
Det tycker jag att ni ska testa Mårtenssons!
DeleteÅh vad gott det ser ut. Visste inte jag heller att det fanns vegetarisk kaviar.
ReplyDeleteMan lär sig något nytt varje dag :)
DeleteSer goda ut :-)
ReplyDeleteDe var jättegoda!
DeleteMums
ReplyDeleteRussia Russia Russia helt overkligt nu att jag bodde i Moskva i 15 månader : ) så glad för den erfarenheten : ) kram Sofia
From Russia with love... ;)
DeleteSå fina blinier du fått till! Kram
ReplyDeleteTackar så hjärtligt, kram!
DeleteSer verkligen superfina ut, och goda! Lättätna dessutom.
ReplyDeleteKram Malin
Mycket goda och lättätna!
DeleteHmmm, undrar om jag inte ska göra dina blinier istället för sparris till förrätt på Valborg? De ser ju bara så goda ut. Jag har aldrig gjort med spenat i men det måste ju vara supergott!
ReplyDeleteTångkaviaren är en av 2000-talets bästa uppfinningar! Min vegandotter äter den så klart och jag köper bara den numera, även om inte hon ska vara med och äta. Kram ooh tack för härligt recept!
Det tycker jag du ska göra Erika! Det var jättegott med spenat i :)
DeleteJa, tångkaviaren är faktiskt mycket god, kram!
Blinier är riktigt gott just med de tillbehören! Slurp!
ReplyDeleteAbsolut!
DeleteBlinier är ju en så god aptitretare :D Kul att ha spenat i smeten också!
ReplyDeleteJo tack jag mår bara fint! Senaste veckan har det blivit tyngre och tyngre både med andning och trycket neråt, kanske är det någon som börjar fixera sig redan :) Hur är allt med dig?
Kram!
Och ännu tyngre lär det bli. Tur att du inte är höggravid mitt i sommaren, det är både varmt och tungt :)
DeleteVerkligen vårlig färgkombination och smarrigt såg det ut! :)
ReplyDeleteJag har allt läst om blinier men aldrig gjort dem. Är det pankaksliknande eller?
ReplyDeleteLite som pannkakor men ändå inte i och med bovetemjölet och den hårt uppvispade äggvitan... blir så gott!
DeleteBlinier är supergott. En mycket trevlig förrätt tycker jag. Jag sneglade faktiskt på nässlorna som stack ut genom grannens staket idag och funderade på att plocka lite. Gott alternativ till spenat.
ReplyDeleteSpännande med nässlor... har aldrig haft nässlor i matlagning eller bakning Remsan!
DeleteSå fina de blev! Brukar också använda tångkaviar när jag bjuder vegosar, det blir så tråkigt om man bara plockar bort det som vegetarianer inte äter. Alla ska väl få ha det lika festligt?
ReplyDeleteSant, vi ska också få det lite festligt! :)
DeleteBlinier är ju så gott! Spenat i lät inte alls fel och tångkaviar, klart spännande.
ReplyDeleteDet var riktigt gott!
DeleteBlinier äter man ganska mycket här i Finland (vi är ju så nära Ryssland...) under vårvintern och vi åt faktiskt också sådana på nyårsaftonen! De här var spännande, med spenat i. Jag brukar göra plättar med spenat i och de tycker barnen åtminstone massor om, så kan tro att de skulle gilla de här också. :)
ReplyDeleteJa, närheten till Ryssland gör säkert sitt till :)
DeleteBlinier är ju så gott och perfekta att ha med på alla vårens picnics. Jag har aldrig provat att ha spenat i men det låter som en strålande idé! Ha en skön helg!
ReplyDeleteJa, det blev mycket bra med spenat i!
Delete