Saturday, May 19, 2012

Potatisgratänger på grillen och annat tillbehör till grillat

Det finns en hel del som passar till grillat. Potatissallad, mangosalsa, sallad eller grillad halloumi med nektarin och pinjenötter etc. variationerna är många.

Här kommer några goda tillbehör som passar fint till grillat som vi har haft den senaste tiden; potatisgratäng, melon- och fetaostsallad, folieknyten och kall yoghurtröra.

Vad brukar ni ha som tillbehör till grillat?
Bubblande potatisgratäng på grillen. Kan rekommendera denna, smaken var riktigt gräddig och god! I bakgrunden skymtas qournfiléer som marinerats med choklad- och chili och gnuggats in med Bombay chilirub.

När man gör denna gratäng i portionsform kan det vara bra att ha i åtanke att formarna ska vara värmetåliga och att de riskerar att bli lite fula efter upprepad användning på grillen.

Potatisgratäng i portionsform (4 st)
smör att smörja formarna med
1,5 dl crème fraiche
1 msk hackad rosmarin (ca 1-2 kvistar)
2 hackade vitlöksklyftor
ca 3 normalstora potatisar
2 dl riven Västerbottenost eller annan vällagrad ost
flingsalt
grovmalen svartpeppar
ca 1,5 dl grädde

Börja med att smörja formarna med en klick smör och lägg sedan lika mycket crème fraiche i varje form. Hacka rosmarin och vitlök som sedan strös över crème fraichen.

Skiva potatisarna tunt och fördela skivorna bland de fyra formarna. Strö över riven västerbottenost, flingsalt och grovmalen svartpeppar. Häll i grädde i varje form, fyll dock inte ända upp till formens kant med grädde för det kommer att bubbla i formarna när de står på grillen sedan.

Portionsgratängerna blir klara efter ca 30 minuter på grillen och kan grillas både med och utan lock. (Det kan vara en god idé att inte ha dem direkt över den glödande kolen, utan vid sidan av den.)

Vill man inte göra potatisgratäng i små formar går det jättebra att göra i en stor form. Jag har i det fallet dubblerat ovan recept.

Tips! Gör gärna potatisgratängerna först och täck med folie. Grilla sedan det övriga så det inte står och blir kallt medan potatisgratängerna blir klara.

Receptet på dessa potatisgratänger kommer från den fina bloggen Bara en kaka till.

Melon- och fetaostsallad med chili (buffé till ca 8 portioner)
1 cantaloupemelon eller honungsmelon
1 röd chili
6-8 brytbönor/haricot verts
1 citron
1 dl olivolja
150 g fetaost
svarta kalamataoliver och eller gröna oliver
svartpeppar och ev flingsalt

Gör så här
Skala, dela och kärna ur melonen och skär i tunna skivor. Skölj och ansa haricot verts och bryt i lagom stora bitar. Dela chilin och ta bort fröna, skär i lagom stora bitar.

Pressa ur citronsaften och blanda den med olivoljan. Blanda dressingen med melon och grönsakerna.

Lägg melonsalladen på ett fat. Strö över fetaost, svartpeppar och ev flingsalt.


Varma tomater i folieknyten
1 stor kvisttomat eller 2-3 mindre cocktailtomater
30 g fetaost
färsk vitlök, skuren i mindre bitar
olivolja
grillkrydda, svartpeppar, flingsalt

Lägg ihop i ett folieknyte och lägg på grillen i ca 7-8 min.

Kall fetaoströra (4 pers)
5 dl matlagningsyoghurt/turkisk yoghurt/grekisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor, finrivna (Ni vet väl om att riven vitlök är bäst? Pressad har en tendens att smaka bittert enligt min grekiska arbetskollega.)
30-40 g fetaost, smulad
1-2 tsk olivolja
salt och svartpeppar

Blanda ihop ovan och låt stå kallt i några timmar eller över natten.

Detta var grilltillbehören, förslag på rub, glaze och marinad ser ni här.

Smaklig grillning!

12 comments:

  1. Åh, så mycket gott och fräscht du bjuder på! Kram

    ReplyDelete
  2. Vansinnigt frestande alltihop! Jag gör ofta ljummen potatissallad som jag kryddar lite eftre vad jag ska ha till den. Citron om det är lax eller annan fisk, indiska kryddor om det är tandoorigrillad kyckling t.ex. ochalltid flingsalt och rödlök.

    Annars gör jag olika salsor och kalla såser. Jag tycker om att ha bekväma tillbehör och lägga krutet på grillandet istället. Ibland blir det en grönsakspaj och ibland en grönsallad och gott vitlöksbröd. Mums!

    Kram!

    ReplyDelete
  3. åh va gott.hade ingen aning att man kunde grilla potatisgratäng.de brukar ja köra i ugnen.ska testa nästa gång de blir grill kväll.

    ReplyDelete
  4. sv: Ja men precis, utan idéer blir det svårt! ^^
    Maten ser väldigt god ut & potatisgratäng på grillen låter spännande.. Det får jag testa i sommar :)

    ReplyDelete
  5. Vilken härlig grillmeny! Och visst är det gott med potatisgratänger på grillen?! Kram! :-)

    ReplyDelete
  6. Oj så gott, spännande att tillaga potatisgratängen på grillen! Måste ju ge en speciell smak med? :)
    Haha ja jag är också imponerad av att jag kunnat ha vanliga kläder så länge, skulle kunna ha det i fortsättningen med när det gäller lite over size-plagg :D
    Hoppas ni haft en underbar helg i solen! Kram

    ReplyDelete
  7. Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
    Ha en härlig kväll!
    Kram, Lisa

    ReplyDelete
  8. Mmm vilket grillkalas! Gratäng på grillen lät kul! Och fetost, finns det något godare?

    ReplyDelete
  9. Gahhhh vad gott det ser ut Amy mumma : ) tack för all inspiration du ger oss : ) kramar Sofia

    ReplyDelete
  10. Oj, vad mycket gott! Lägger det till "skalagashögen". :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...