Sunday, June 24, 2012

Melon- och granatäppelsallad med färsk kokos och limebladssirap

Ni kanske inte är några kokosnötsfantaster men är man indiska så är man i stort sett uppvuxen med kokosnötter i alla dess former, både färska och i torkad form. När hemlandet besöks blir det många kokosnötter som plockas direkt från palmerna. Kokosnötsvattnet dricks ur och sedan schvung med macheten för att komma åt det goda fruktköttet inuti, sk "malaj". De kokosnötter som når våra butiker i nordligare breddgrader är mer i "nedbantad torkad" form, dvs det yttre gröna skalet har tagits bort och det som finns kvar blir en brun torkad hård skorpa efter ett tag.

En kokosnöt kan vara en svår nöt att knäcka. När jag brukar göra detta här hemma får jag ofta kommentarer som: "Titta, mamma leker Robinson." (Av samtliga tre herrar i huset). Nu är det så att jag leker inte, det är på fullaste allvar man tar på sig uppdraget att knäcka en kokosnöt, så det så! :)

Och hur man gör? Antingen bankar jag kokosnöten direkt på asfalten.... ja eller så tar jag en hammare och svingar den som asaguden Tor, en fröjd för ögat att se... det bara förmodar jag ;)


Melon- och granatäpplesallad med "färsk" kokos och limebladssirap (6 port)
1 kokosnöt
1 granatäpple
1-1,5 kg vattenmelon
mynta för garnering

Knäck kokosnöten och gröp ur fruktköttet. Skär det i tunna skivor. Halvera granatäpplet och gröp ut kärnorna. Enklast görs det genom att lägga halvorna i kallt vatten och kränga skalet ut och in, så ramlar kärnorna ut och det skvätter mindre. Halvera melonen och gröp ut bitar av melonköttet med en sked. Ta bort eventuella kärnor.

Limebladssirap
2 dl vatten
3 kaffirlimeblad
1,5 dl socker

Koka upp vattnet med kaffirlimebladen. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min. Tillsätt sockret och koka ihop sirapen till simmig konsistens, ca 5-8 min.

Varva frukt och kokosnöt i skålar. Ringla över limebladssirapen och garnera med lite mynta.

Vattenmelon, granatäppelkärnor, kokos och sötsyrlig limebladssirap - en förträfflig kombination!

The hunt for a coconut... min kusin har här klättrat upp i en 8-10 meter hög kokospalm för att servera oss färska kokosnötter. Säkerhetslina, vad är det? Kortet taget för ett år sedan när jag var i Indien.

Detta får bli mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat friskt.

39 comments:

  1. Wow! Skulle vilja se dig in action när du går loss på kokosnöten :-) Har förstått att det inte är det lättaste och att det är STOR skillnad på färsk och inte. Tänk om man skulle våga sig på att köpa en hel kokosnöt... Hammare och andra verktyg har vi i alla fall tillgängligt här på landet!

    Det ser hur fräscht och gott ut som helst, jättebra bidrag till Månadens sötsak.

    Ha en skön söndag och kram till dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lotta, tycker absolut ni ska köpa kokosnöt... så gott om inget annat kan ni mala och göra chutney på det också. Annars kan man bara äta det sådär rakt av, det gör mina barn.

      Delete
  2. Spännande rätt, verkligen! Och en fin bild. Håller tummarna för dig!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  3. Vilka fantastiskt fina bilder! Häftigt med färsk kokosnöt, det vill jag testa någon gång :)

    ReplyDelete
  4. Låter riktigt gott limebladssirap, kokosnöt har jag lyckats knäcka ett fåtal gånger gott är det när man väl har knäckt nöten:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visst är det, även om den ibland kan vara svårknäckt ;)

      Delete
  5. Så fint när du fyllt kokosnöten! Ja, det är inte en lätt match att knäcka en kokosnöt :)

    ReplyDelete
  6. Åh, vilka härliga bilder! Ser verkligen gott ut! Kul att läsa om ditt kokosnöt-knäckande =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tackar, ja det är kul att knäcka också... speciellt när tre personer stirrar på en ;)

      Delete
  7. Vi använder också kokos mycket flitigt här hemma men aldrig i färsk form eftersom vi inte har såna speciella knivar som krävs för att knäcka kokosnötter. Jag måste tacka dig för dina tips, Amy. Skulle aldrig kommit på iden om att knäcka en kokosnöt med hammare själv. Det är en strålande ide. Ska genast testa det hemma.

    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så kul att jag kan tipsa dig :) Ja, hammare går bra men det är är nästan smidigast mot asfalten tycker jag... kram!

      Delete
  8. Ha ha härligt att höra om dina kokosnötsbravader! :)
    Hade gärna smakat (och ätit upp) den goda salladen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att mina bravader förnöjer ;)
      Nästa gång får du komma över och smaka Kim :)

      Delete
  9. Vi älskar kokos i vårt kök, köper gärna den hela nöten fast vi tappar den på vattnet först innan den slås sönder. Oftast gör vi en sallad med basilika och chili bl.a, speciellt god när längtan till Thailand blir för stor:)

    Gillar din servering väldans mycket, och receptet snor vi rakt av minsann! Omväxling måste vi ju ha:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tappar den också på vatten... det kanske jag inte skrev. Det är ju så gott att bara dricka som det är :) För mig är kokosnötter Indien och även Kenya där jag varit och druckit/ätit en massa färska kokosnötter.

      Tack, är nöjd med serveringen och klart ni ska sno ;)

      Delete
  10. Oj, så gott det ser ut. En låt nynnas i mitt huvud -"Far, jag kan inte få upp min kokosnöt....":)

    ReplyDelete
  11. Är sugen på att köpe hem en riktig kokosnöt och använda till dessert. Däremot vet jag inte om jag skulle slå upp den!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    ReplyDelete
  12. Vad fint att servera ur kokosnöt på det där viset! :-D

    ReplyDelete
  13. Kokos är fantastiskt! Jag brukar knäcka nöten genom att knacka runt midjan på nöten med ryggen på en kraftig kniv. Kokostoddy drack jag i kerala, ganska starkt :)

    ReplyDelete
  14. Jag tycker massor om kokos men har aldrig smakat på färsk kokos. Den här efterrätten ser jättegod ut och blev väldigt vacker i sina kokosskålar! Vet du, du får ta och filma nåt tag när du knäcker kokosnötter så får vi andra också se när du leker Robinson. :)

    ReplyDelete
  15. Ser kanon gott ut. ÄLSKAR kokos!!
    kramkram

    ReplyDelete
  16. Kokos är ju fantastiskt gott, men jag har nog aldrig provat att äta riktigt färsk sådan, bara den nedbantade versionen här ;) Vill också se din knäckningsförmåga in action - nästa blogginlägg kanske? :)

    ReplyDelete
  17. ja älskar kokos men nu var de länge sen ja åt.vi med körde loss med hammare,skruvdragare och hamrade på de.gick ganska bra fast de tog sin lilla tid.i bland flög den oxå iväg,så man fick allt springa,så kan tänka mig att de blir roligt för andra och titta och småskratta.skulle ja oxå nog gjort om ja såg någon knäcka kokosnöt.alltid roligare när någon annan ser dum ut

    ReplyDelete
  18. Oj så fräscht och gott det ser ut, kul att servera i kokosnöten sådär! Och visst är det lite Robinson över det haha :D
    Ja precis man får se det positiva med att den lilla är kvar och gottar till sig hihi.
    Kram!

    ReplyDelete
  19. kokos nött sallad ser ut jätte god
    och vacker. vilken fin efterrätt

    ReplyDelete
  20. Hahaha, när sonen var liten och gick i lågstadiet tröttnade jag på att han ratade all frukt som jag köpte hem till hans fruktstunder på skolan så jag gav honom pengar och sa åt honom att köpa den frukt han ville ha. Han kom hem med en cocosnöt- väldigt praktiskt att ta med till skolan...

    Fina bilder!

    ReplyDelete
  21. jäklar vad gott och fräscht! :D

    ReplyDelete
  22. Vilken fin och inspirerande blogg du har! Jag undrar om det finns något sätt att veta i butiken att kokosnöten är bra och inte möglig? Jag har flera gånger råkat ut för att få kämpa med att få upp den för att sedan hitta en gulgrön sörja innuti. Tack på förhand!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bäst är det att köpa i en affär som asiatiska livsmedel. De har större omsättning på sina nötter!

      Delete
    2. Annelie, jag brukar skaka på dom. Finns det mycket vatten kvar och det låter som om vattnet är "tunnt" så är det bra kokosnöt. Har hittills aldrig fått en möglig från den vanliga livsmedelsbutiken.

      Delete
  23. Oj vad gott och spännande det låter! Det är alltid så roligt med lite annorlunda smaker :)

    ReplyDelete
  24. Men nu blev det exotiskt på hög nivå!! Tänk om jag skulle våga knäcka några kokosnötter och så servera dina goda sallad. Skulle vara så coolt! Har dock inte vågat mig på det där med kokosnötter.

    ReplyDelete
  25. Hej, vad sugen jag blir på färsk kokos. Någon som vet var i Stockholmstrakten man hittar färska kokosnötter, alltså sådana med krämig, inte hårdnad, kokos inuti?
    Mvh Sissi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Sissi, jag vet att vissa restauranger importerar sådana kokosnötter men har aldrig köpt de i Sverige. Kolla med thai (typ koh pananang) eller indiska restauranger i Stockholm... de borde ha det. Om du får nys så berätta gärna här på bloggen, jag är också intresserad även om jag inte åker ofta till den kungliga huvudstaden.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...