Saturday, August 18, 2012

Frusen mandel- och jordgubbsdröm

Denna efterrätt gjorde jag för tre helger sedan när mina föräldrar och syskon var på besök hos oss. Jodå, mycket gott förväntar sig familj och släkt nuförtiden när de kommer och hälsar på, som sig bör eftersom jag tycker det är så kul att serva familjen med diverse olika smarrigheter. Jag hoppas att deras krav uppfylls med råge när de besöker oss...

Det var en ljuvligt solig sommardag och denna härliga dessert förbereddes kvällen innan. Det var riktigt smidigt att ta fram den ca 15 minuter innan serveringen och garnera med det som säsongen har att erbjuda. För de av er som följer mig troget vet att garneringen är samma som den jag gjorde på min senaste marängtårta de luxe. Jag kunde inte låta bli att göra en favorit i repris. Den marängtårtan blev så god med just den här frukt- och bärkombinationen så jag tänkte att varför ändra på ett vinnande koncept?

Min vän som följer LCHF-dieten säger att denna tårta är godkänd för detta ändamål också, så frossa på och njut! ;)
Svalkande och förföriskt läcker sommardröm...

Frusen mandel- och jordgubbsdröm (ca 10-12 bitar)

Mandelbotten
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
3 ägg

Fyllning
1 paket vaniljvisp
2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad, hackad
0,75 dl jordgubbspuré (mixa ca 1,5-2 dl jordgubbar till puré)

Garnering
Säsongens frukt och bär; jag använde jordgubbar, röda vinbär och hallon

Lite tuggmotstånd blir det med de härliga chokladbitarna i!

Sätt ugnen på 180 grader. Täck bottnen av en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Riv mandelmassa och rör den med smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna.

Vispa grädde och vaniljvisp i varsin bunke. Ansa jordgubbarna och mixa till en puré. Blanda ihop grädde, vaniljvisp och jordgubbspuré. Bred över mandelbottnen direkt i formen. Släta till ytan med en slickepott och stoppa i frysen i minst 5 timmar.

Vid serveringen garnera med säsongens frukt och bär. Jag tog halverade jordgubbar, röda vinbärsklasar och färska hallon.

Njut, njut, njuuut!

30 comments:

  1. Oj, oj, oj. Den ser förträfflig ut! Jag blir riktigt frestad av den andra bilden. Nu önskar jag bara att jag bodde granne med dig. :)

    ReplyDelete
  2. Åh, Amy, vilken vacker tårta! Kram vännen!

    ReplyDelete
  3. Vilken ljuvlig tårta! Ser helt underbar ut :)

    ReplyDelete
  4. Skulle tro att dina nära och kära - och vem som helst som får sånt här hos dig - blir mer än nöjda! Tårtan är jättefin och verkar hur god som helst.

    Ha en fortsatt trevlig helg - kram!

    ReplyDelete
  5. Vi har absolut inga svårigheter att förstå varför familjen har förväntningar på godsaker när de kommer hem till er, klart deras krav uppfylls:)
    LCHF, eller inte (för vår del inte...) så låter tårtan väldigt god och lätt att göra!

    Ha en fortsatt finfin helg
    kram

    ReplyDelete
  6. Så somrigt vackert med alla röda bär!

    ReplyDelete
  7. Det där både såg och lät hur gott som helst!!

    ReplyDelete
  8. Ser otroligt gott ut + att den inte är speciellt avancerad att göra & så är den väldigt vacker att titta på ;)

    ReplyDelete
  9. Kan se mig själv i de du säger,vår familj förväntar sig alltid något gott då de kommer och så klart så leverar man alltid.
    älskar sånt som man kan förbereda så man slipper stressa speciellt när man ska bjuda på mat oxå.

    ReplyDelete
  10. Ojojoj den ser himmelskt god ut!!! Visst är det skönt när man kan förbereda dagen innan för det är inte kul att stå i köket för mycket när man har nära och kära på besök.

    Sv; tack snälla! Den klänningen är också en sommarfavorit. jag köpte den i våras på Kapp Ahl för 199 kr, ett kap:)

    ReplyDelete
  11. Vilken vacker tårta! Jag gillar ingredienserna. Choklad, mandelmassa och vaniljvisp är alla hållbara grejer som man kan ha hemma på lut, så att man kan baka utan att vara tvungen att åka och handla. Tack för ännu ett härligt recept. Kram!

    ReplyDelete
  12. Åh, ser jättegod ut Amy! Fin dessutom.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  13. Den ser verkligen supersmarrig ut, mandelmassa, choklad och jordgubbar kan det väl knappast bli fel med!

    ReplyDelete
  14. Vilket bra recept, tack för att du delade med dig. Skall provas.

    ReplyDelete
  15. Jättefina bilder! Du har verkligen lyckats med att fresta mig med de här bilderna! Tårtan ser jättegod ut och alla bären! Ja bären är ju så goda att de kan vara en efterrätt i sig :)

    ReplyDelete
  16. Mmm vad gott! Och med mandelmassa i botten också, jag ÄLSKAR mandelmassa! Kram på dig kompis!

    ReplyDelete
  17. Oj, så god den ser ut! Otroligt snygg bild!
    Nu äter jag själv långt ifrån LCHF, men jag tror nog allt att både mandelmassa och vaniljvisp är aningen för mycket socker i för att kvala in där. Men vem bryr sig om dieter det är livet för kort för ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Remsan, min kompis som följder LCHF sa att det var okej med både vaniljvisp och mandelmassa... kanske hon ibland festar till det lite månne tro? ;) Ja, livet är för kort för att bry sig om dieter :) Kram vännen!

      Delete
  18. Mums vad gott det både ser ut och låter! Och så otroligt fina bilder också! Låter som en helt perfekt tårta :)

    ReplyDelete
  19. Liknande tårta gör jag också ibland men med limesmak den är också jättegod. Den här varianten måste jag också prova någon gång. Det är kul med nya smaker.

    ReplyDelete
  20. Denna låter ju helt underbar, verkligen en dröm! Spännande att ha en mandelbotten till, är ju den bästa bottnen man kan göra :)

    Hihi ja hon är mamma upp i dagen ;) nej men hon är så otroligt söt med sina härliga pussvänliga kinder även om hon inte tycker det är så kul när man pussar på dom jämt ;)
    Jag brukar också lägga ner skötbädden på golvet så jag har full koll så hon inte trillar i golvet när jag hör mig iordning! Mr. Att ligga där en stund är inte så populärt haha

    ReplyDelete
  21. Ååååh, vilken skönhet! Härligt somriga bilder också, vet inte hur du lyckades få till dem, har det varit några sådana dagar alls i sommar?! Dock tvivlar jag väl lite på LCHFföljarnas reaktioner om de skulle få den här serverad ;) Jag skulle inte ha några invändningar i alla fall!

    ReplyDelete
  22. Tänk att jag missat denna... Låter hur underbart gott som helst. Måste jag bara prova nån gång.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...