Monday, November 5, 2012

Matbloggsträffen i Ystad - fortsättningen

Detta inlägg skulle ha kommit mycket tidigare men ibland så är livet som matbloggare inte alltid så lätt... Ja, tänk er själva att man ska sålla i allt från recept, matlagande och bakande till att fota och redigera dessa foton... ja man hinner helt enkelt inte sovra i alla härliga inlägg man ska skriva här på bloggen. Och dessutom den som väntar på något gott... eller hur? ;)

Jajamän, vi har nu kommit fram till lördagseftermiddagens och kvällens äventyr i vår matbloggsträffshistoria. Att få laga 5-rättersmeny med souschef Thomas... vilken höjdare det var! Här kommer allt vi njöt av i baklänges ordning.

En ljuvligt god äppel tarte tatin serverad med hemgjord vaniljglass och honungsknäck.

Äppel tarte tatin (10 pers)
375 g strösocker
75 g smör
10 röda äpplen, skalade och klyftade/skivade
10 kvistar timjan
10 smördegsplattor

Sätt ugnen på 175 grader. Smält sockret utan att röra tills det blir guldbrunt. Ta bort från spisen och tillsätt smöret. Häll karamellen i portionsformar. Lägg i äppelbitarna och strö över timjan. Täck varje form med smördeg och skär bort den deg som sticker utanför kanterna, peta sedan ned smördegen längs med formens kanter. Baka i ugnen i 15 minuter.

Vid servering, använd en tallrik och vänd tarte tatin så att äppelbitarna hamnar överst. Servera tillsammans med vaniljglass och ev honungsknäck.

Österlen ädelost (en blåmögelost gjord på den feta mjölken från jerseykor) samt en tomat- och citronmarmelad och ett sött kryddbröd till. Kryddbrödet var jättegott, det kommer att bakas en del hos mig framöver.

Kryddbröd (1 bröd)
250 g ljus sirap
220 g fil
15 g råsocker
125 g vetemjöl
125 g siktat rågmjöl
15 g bikarbonat
5 g malen anis
10 g fänkålsfrön, lätt stötta
2 msk linfrö

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienserna i skål och fyll en smord eller pappersklädd avlång brödform. Baka brödet i ca 60 minuter. Känn med en provsticka. Låt svalna under bakduk.

Vi vegetarianer fick en annorlunda huvudrätt än de övriga, nämligen ugnsrostade rotfrukter och svarta bönor serverade på en bädd med rotselleripuré.


Blinier
10 g jäst
2 ½ dl ljummen mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
3/4 dl crème fraiche
1 äggula
1 äggvita
1 krm salt

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, crème fraiche, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan till hårt skum och blanda försiktigt ned den i smeten. Grädda små blinier i en panna.

Servera blinierna kalla tillsammans med citronoljemarinerad rotselleri, rödlök och crème fraiche.

Inte det bästa fotot med tanke på hur mörkt det var på middagen... även om jag insisterade på att tända upp hela tiden!

Chevrégratinerad portabello (2 personer)
2 portabello
chevreost två skivor
olja
flingsalt, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Ansa svampen och ta bort foten. Lägg portabellon på en plåt och ringla över olja och strö flingsalt och ev svartpeppar över. Förgrädda ca 5-8 minuter i ugnen. Ta ut portabello och lägg på getostskivan. Gratinera åter i ugnen i ca 5-7 minuter eller tills chevreosten har smält.

Några härliga entusiastiska matbloggare som lyssnar på chef Thomas och sedan fixar och donar i "köket".

De matbloggare som var med på vår härliga träff var:
Hanna/Matarkivet, Gun/Kaksmulan, Mary och Magnus/Made by Mary, Olof och Helena/Bara en kaka till, Malin/Malins Diner, Calle och Charlotta/Matrepubliken, Sofie/Mumsfillibaba, Lotta/Två små kök, Kim/Tant russins bak (luktar bäst), Emmy/Remsans bistro och det finfina värdparet Anki och Håkan/Mårtenssons kök.

Tack för en helt underbar matresa allihopa, vi ses snart igen!

För att läsa de övriga inläggen om vår matresa, kika in här och här.

16 comments:

  1. Vet precis hur det är! Men ändå evisas man med att fortsätta matblogga för det är ändå någonstans mitt i allt ihopa så himla kul! Så mysigt ni haft det och så mycet gott ni ätit på er resa.
    En sak undrar jag - är du också Vattuman? jag undrar eftersom vi ofta har liknande tema i våra inlägg.Det är som att vi tänker lika trots att vi inte känner varandra. eller gör vi det? Jag tittar sällan i andra matbloggar innan jag lagt ut mina inlägg. Steg två (som ikväll) är sedan att titta in hos all andra. Hur kan det då bli så?!Telepati?! :-)kram

    ReplyDelete
  2. Ok innan jag satte mig och surfade runt och kikade in här var jag mätt.
    Nu är jag otroligt sugen på mat igen!
    Gott!

    / Lena från Make AHead Food

    ReplyDelete
  3. Härligt, då fick vi en liten flashback igen och det tackar man för en sådan här gråruggig novemberkväll kan man behöva drömma sig tillbaka till värmen i köket bland goa bloggvänner. Kram

    ReplyDelete
  4. Vilken härlig återblick, kul att få se fler bilder och åter få återuppleva vår fina helg. Tänk så mycket gott vi satte i oss, nu efteråt så kan man ju fundera på hur det gick ner allt:) Skulle kunna ta en ny matresa vilken helg som helst, det var en så otrolig helg. Fast, så klart, i rätt sällskap då alltså:)

    Kram till dej vännen, och till alla andra som var med på resan.

    ReplyDelete
  5. Vad underbart att få en liten flashback från en av höstens bästa helger. Vilken resa! Hoppas verkligen kunna få uppleva det igen.

    Kram kram bästaste Amy och alla andra matbloggare från resan!

    ReplyDelete
  6. Vad kul att minnas tillbaka lite igen! Fina bilder och kul att se era vegetariska alternativ!

    ReplyDelete
  7. Nämen, där är vi ju igen! Och den goda maten. Det är bara roligt att det har gått en tid och nu få minnas tillbaka igen. Så trevlig helg det var! Kram vännen.

    ReplyDelete
  8. Så mycket gott och chevrégratinerad portabello lät som något jag hade gillat massor! Kram vännen!

    ReplyDelete
  9. Mmmm det var ju så ljuvligt, önskar mig tillbaka dit! :D

    ReplyDelete
  10. Kul att få se fortsättningen, chevrégratineradeportabellon och ostarna såg ju otroligt läckra ut! Måste prova på att göra Tarte Tatin någon gång med! :)

    Ja det känns så bra att ha flyttat nu, vill ju att Elsa ska få så bra kontakt med sina morföräldrar och mostrar som hon kan och sen känns det som det finns roligare saker att hitta på om helgerna med, möjligheterna är oändliga :) Sen är det tråkigt att vi kommer bo så långt ifrån sina farföräldrar!
    Hur är det med er? :) Kramar

    ReplyDelete
  11. Undra om det är strimlat polka betor där är på det här bild:)

    Vi vegetarianer fick en annorlunda huvudrätt än de övriga, nämligen ugnsrostade rotfrukter och svarta bönor serverade på en bädd med rotselleri puré.

    ReplyDelete
  12. Tack för att du delar med dig av alla härliga vegetariska läckerheter! Kryddbrödet måste jag baka och bjuda min mamma på. Hon är tokig i sådant. Kram fina du!

    ReplyDelete
  13. Ljuvlig återblick och flashback :-) Och vad roligt att få se era fina och goda vegetariska alternativ - de missade jag när vi var där... Så gott och trevligt. Vilket kärt och roligt minne att bevara. Tack för påminnelsen - nu ler jag :-)

    Kram till dig och alla andra som var med!

    ReplyDelete
  14. Och kryddbrödet hade jag glömt - det var ju så gott och det kan jag också baka minsann :-)

    ReplyDelete
  15. Den vcegetariska rätten ser jättefin ut, jag antar att det är polkabeta, för att inte tala om kryddbrödet!

    ReplyDelete
  16. Tack alla för era härliga kommentarer, visst är det polkabetor som har finstrimlats som garnering till den vegetariska rätten! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...