Wednesday, December 19, 2012

Fudge med mandel och tranbär

Här kommer en julig och god fudge som är perfekt som gå bort-present eller varför inte ha den på julbordet hos dig själv? En sak är säker... den är försvinnande god så gör mycket av den! Jag gjorde en sats för några dagar sedan och den är redan slut. Ny sats görs i helgen så vi med säkerhet har kvar till på julafton.

Annars råder det fortfarande sjukstuga hemma. Barnen mer pigga men hostan ger inte med sig och jag har en rejäl dos av halsont, hosta och snörvlande. Tur att man kan bädda ner sig i sängen/soffan och inta viloläge och samtidigt mysa lite med barnen! Nu är det inte många dagar kvar till dopparedan... längtar ni eller känner ni av julstressen?

Försvinnande goda är dessa små läckerheter... gör en rejäl sats!

Mandel- och tranbärsfudge (ca 50-60 små bitar)
3 dl socker
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
1 dl mandel, skållad
1 dl torkade tranbär
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt (eller två)

Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka tills smetens temperatur är 125 grader eller tills den klarar kulprovet. (Lägg lite av smeten i kallt vatten, går det att rulla till en kula är smeten klar.)

Hacka skållad mandel och tranbär under tiden smeten kokar.

Blanda ner smör, vaniljsocker och salt i smeten. Ta av kastrullen från spisen. Tillsätt den hackade mandeln/tranbären och rör smeten kraftigt i ca 5 minuter.

Häll upp smeten i en smord form ca 15x23 cm eller som jag gjorde på ett bakplåtspapper i formen. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.

Njut, njut, njut!

19 comments:

  1. trist att ni fortfarande är sjuka :( hosta brukar ju vara riktigt segt och långdraget, men så länge man är pigg ändå så brukar det ju gå bra. hoppas ni hinner friskna till ordentligt innan julafton!

    jag börjar också bli lite orolig att julgodiset ska ta slut redan innan julafton, det är ju svårt att inte gå och tjuvsmaka när man är hemma hela dagarna också...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vet inte vad det är som går men i år har yngste sonen haft 4 dagars feber och fortfarande så mycket hosta... jag hoppas din lilla goding har klarat sig bra.

      Delete
  2. Mums, vad gott det ser ut! Krya på dig vännen! Kram

    ReplyDelete
  3. Bövelen också att de där ilskna baskeluskerna (märks det att jag har läst Ingrid och Baskeluskan på jobbet?) ger med sej, hoppas verkligen att ni är friska när det är dags för jul!

    Ja, de där godisarna har en märklig förmåga att ta slut snabbt, lika bra att göra som du och fixa nya laddningar i helgen.

    Ingen julstress, men Håkan är som en vandrande zombie när han kommer hem på kvällarna. Lär väl sova till middag på julafton...

    Kramar till dej Amy,
    Anki

    ReplyDelete
  4. åh ja älskar tranbär och de här skulle ja lätt äta av...mmm
    Stress lär ja känna av på själva juldagen för då har ja mycket och göra men annars är de inte mkt stress.

    ReplyDelete
  5. Gillar verkligen syrligheten som tranbär bidrar med.
    Hoppas ni alla är friska till opparedagen iallafall, så ni inte smittar ner tomten ;)

    ReplyDelete
  6. Åg så snyggt det blev. Jag står och väljer mellan fudge eller en ny omgång knäck innan jul. Kanske det blir fudge ändå:)

    ReplyDelete
  7. Så gott det ser ut, du får ta och krya på dig, tur det är några dagar till jul, för då är du nog bättre igen

    ReplyDelete
  8. Usch då. Hosta och sånt kan ju hålla i sig länge tyvärr :( Hoppas ni hinner piggna till allihop till jul! Nu börjar julkänslan verkligen infinna sig här :) Inget julgris' gjort än dock! Fudge lyckas jag sällan med :( Jag håller mig till Rocky road ;)

    ReplyDelete
  9. Mmm, låter gott och vilken spännande kombination!

    Kram kram och krama barnen från mig

    ReplyDelete
  10. Ser verkligen jättegod ut. Här är det också lite sjukstuga. Mannen är sjuk. Lite stress känner jag av även om jag/vi försöker att dra ner på ambitionerna lite. Hoppas ni kryar på er.

    ReplyDelete
  11. Den här fudgen vore kul att hinna testa, men det lär inte finnas tid till, tyvärr. Julstressen är i full gång. Eller som stortrollet sa - Jag vill ha jul men inte städa! Alltså är det mamma som tar hela städlasset, och matlasset och pyntlasset.

    ReplyDelete
  12. Krya på er, jobbigt att va sjuk innan jul.

    Fudgen verkar jättesmarrig, synd att det är helkört att hinna göra den. Här är stressen abnorm. Som stortrollet sa, "Jag vill ha jul men inte städa!" Sammanfattar läget, så städbiten tar väl mamma. Liksom matbiten. Och pyntbiten. Och allt ska göras den 23e, går inte att tjuvstarta.

    ReplyDelete
  13. Gott med fudge. I år gjorde saffron fudge med pistage

    ReplyDelete
  14. Ja, fudge är den nya knäcken känns det som. Alla med värdighet gör sin egen fudge till jul, eller hur!? Och hinne rman inte kan man ju alltid köpa.

    Tranbär är också himla nyttigt vilket jag brukar hävda när jag mumsar choklad med detta goda bär. Baaara nyttigt! Kram!

    ReplyDelete
  15. Mjukt och bara så gott! Hoppas fudgen lindrar i sjukstugan. Krya på er nu allihop!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  16. Mums säger jag till detta och tummen upp. Tror det får bli julgodis året om för att jag ska hinna testa allt gott jag hittar överallt! ;)

    Krya på dig-kramar!

    ReplyDelete
  17. Yum! Tranbär är min allra nyaste favorit :)

    Får passa på att önska dig en god jul! Hoppas den blir riktigt mysig! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...