Sunday, January 20, 2013

Auberginegratäng med mozzarella och parmesan

Jag har sedan tidigare lovsjungit aubergine och dess roll i matlagning men vill ändå påpeka att gillar ni ost och aubergine så ska ni testa den här gratängen. Jag fortsätter raskt med att fråga er hur ni har det i det kalla vinterlandskapet? Visst känns det som om vi bor i landet Narnia? Nåväl, nästan som barnen säger... :)

Helgen har sprungit förbi i en rask takt och vi är redan inne på söndagen. Igår firade vi av svärmor som har uppnått den högaktningsfulla åldern 70 år. Mycket trevligt hade vi det när hela släkten samlades, god mat och härligt sällskap vad mer kan begäras en lördag i januari?


Auberginegratäng (ca 4-5 portioner)
3 aubergine, skärs i 0,5 cm tunna plattor
olja att steka i (raps- eller olivolja)
1 burk körsbärstomater
2-3 dl passerade tomater
1 vitlöksklyfta, riven/pressad
2 krm grillkrydda
1 krm cayennepeppar
färska basilikablad, en handfull
färsk oregano, några kvistar
salt, smaka av med
250 g mozzarella, skuren i bitar
100-150 g parmesan, riven

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda körsbärstomater, passerade tomater, vitlök, grillkrydda, cayennepeppar, basilika, oregano och salt i en skål.

Stek de skurna aubergineplattorna i stekpanna med mycket olja.

Smörj en ugnssäker form och ta lite tomatsås i botten. Varva med aubergineplattor, mozzarella, aubergine, tomatsås osv. Avsluta med aubergine, tomatsås och parmesan och mozzarella.

In med gratängen i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. När allt bubblar är gratängen klar.

Gratängen kan ätas som den är men för matigare alternativ servera den gärna med råris och en god sallad.

Auberginegratäng redo för ugnen...

22 comments:

  1. Den ser krämig och god ut! Kram och ha en fin fortsättning på söndagen!

    ReplyDelete
  2. Låter härligt med kalas och träffa släkten. Du visar som vanligt god mat. Ha en lovely vecka! Kram!

    ReplyDelete
  3. Gud, vad det vattnas i munnen på mig när jag ser och läser ditt inlägg! Mums, mums! Jag sparar recept omgående! Såååå gott! :)
    Ha en fin söndag!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. Jag har varit dålig på att använda aubergine. Men inte för att jag inte gillar det. Det här receptet skall jag definitivt prova :)

    ReplyDelete
  5. Jag har varit dålig på att använda auberginge. Inte för att jag inte gillar det. Det här receptet skall definitivt provas :)

    ReplyDelete
  6. Aubergine är så gott, bara den är riktigt tillagad - mjuk mjuk mjuk vill jag ha den! Gratänger brukar funka kanon. Och med massa ost med kan set ju bara bli gott ;)

    Vi har också firat födelsedag i helgen. Dock en yngre kvinna som fyllde år, 15 :) De bor djupt in i skogen, där var så vackert med all snö nu! Helt otroligt vitt... Och tyst! :)

    Ha en fin vecka Amy, kram!

    ReplyDelete
  7. Mmm... verkar smaskens! Den här vill jag äta med pasta och en massa parmesan till! Jag brukar göra en pasta norma där man ugnsbakar auberginen, sedan skalar och mosar den och blandar med en massa olivolja och salt.

    ReplyDelete
  8. har ätit något liknande i USA men aldrig gjort själv. Nu blev jag grymt sugen :)
    Narnia skrev jag just om i bloggen att det ser ut som ett snällt Narnia!

    ha en skön vecka :) Lena från make ha head food

    ReplyDelete
  9. Mmmm, aubergine är hur gott som helst. Jag brukar laga moussaka med denna fantastiska grönsak (lila sak, hihi).

    Jag saltar alltid min en stund före tillagning och låter saltet dra ut lite vätska. Smaken blri så god och den bara smälter i munnen! Det måsta jag göra nu i veckan. Igår lagade jag indiskt. Kofta! Kram!

    ReplyDelete
  10. Älskar aubergine, ska verkligen testa!

    ReplyDelete
  11. Nom nom och mums och allt vad man brukar skriva... En riktig Lotta-rätt. Gud så gott! Låter toppen med lite cayennekryddat. Jag sparar och provar!

    Ha en fin vecka, tack och lov har graderna klättrat uppåt igen!

    Kram!

    ReplyDelete
  12. Precis min typ av rätt! Jag har också lovsjungit aubergine, och speciellt gott är det med ost i ugnen!!

    ReplyDelete
  13. Jag får ofta för mig att jag inte är så förtjust i auburgine, men det är ju riktigt gott när den är bra tillagad och det här lät onekligen gott!

    ReplyDelete
  14. auberginegratäng är så gott! tyvärr är jag ensam om att tycka det här hemma :(

    och inget narnia heller, bara vanlig tråkig gbg-vinter fast väldigt kallt. vad är det för mening med kallt utan snö?! tur jag åker upp till dalarna snart så jag får mig en snödos!

    ReplyDelete
  15. Kallt, så har vi det, kallt, snöigt och blåsigt här i Narnia, så var det avklarat:):)
    Aubergine är väl inte något vi ofta lagar till i köket, fast i en av pastaböckerna vi lånat har vi bokmärkt ett recept på en sås som låter god och som det är just aubergine i.

    Måndagskramar till dej

    ReplyDelete
  16. Kallt kallt kallt här i Hjo med : / Måste köpa Aubergine bara att få en påminnelse från fina Amy : )) Ha en bra tisdag kram Sofia

    ReplyDelete
  17. Neb så gott det där lät! Aubergine är en av mina favoritgrönsaker också. Vi åt det ofta när jag var barn och bodde i Kongo, där vi odlade vår egen aubergine. Har ett par som ligger och väntar på att förvandlas till något gott, så tack för inspirationen!

    ReplyDelete
  18. Aubergine är en av mina absoluta favoriter! Särskilt ihop med mozzarella och lite annat gott :-)

    Här uppe är det fortfarande rena rama Narnia, vill inte ge med sig alls.

    Kram!

    ReplyDelete
  19. Det kommer fler inlägg om Indien... vi åkte till Kerala i en vecka också. ;-)

    Önskar jag kunde säga att jag minns att vi åkte genom din hem-delstat, men det kan varit då vi satt och pratade med en liten indisk pojke på tåget (det var från pushkar till Udaipur.) Eller så var det då vi åkte nattåg från Ranakpur till Mumbai.

    Hihi... japp.. jag kom in. Packade med mig munchbars med nötter på olika ställen. Jag va nervös men det fungerade!! =)

    Kram kram

    ReplyDelete
  20. Jag gör ibland en sån här gratäng men med fetaost i ställtet för mozzarella. Det är också jättegott! Men nästa gång ska jag prova med mozzarella.

    ReplyDelete
  21. just det! Glömde berätta att det är jäkligt kallt här och har varit så hela veckan. Runt - 22 grader. Jag funderar på om vi helt ovetande har hamnat i nordpolen.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...