Monday, May 27, 2013

Bananbröd

Jag vet inte hur det är med er men jag fullkomligt älskar filmjölksbröd. De är enkla, smidiga, behöver inte jäsa  men framför allt så smakar de ljuvligt, ljuvligt gott! I synnerhet det här brödet som är knaprigt av solroskärnor och hasselnötter samtidigt som det har en naturlig sötma av bananerna. Dessutom hey, vem vill inte bli av med de där övermogna bruna fula bananerna i fruktskålen liksom! ;)

För övrigt flyter allt på här hemma i jämn takt. Det är hektiska tider just nu med mycket på jobbet och en hel del aktiviteter med barnen och familjen. Sedan vill man ju hinna njuta av det fina vädret när det ger sig tillkänna, eller hur? I lördags hade vi strålande solsken och riktigt fint här i våra trakter. Vi passade på att grilla, äta gott och njuta av värmen. Ja, nästan hela dagen satt vi ute och när det blev lite kyligare smet vi in på vår inglasade altan. Happy days helt enkelt. :)
Testa gärna att ha jordnötssmör på brödet, mums! :)

Bananbröd (1 bröd)
2 mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl dinkelsikt (Jag hade ingen dinkelsikt hemma och tog istället 2 dl rågmjöl och 2 dl dinkelflingor som jag krossade grovt. Funkade finfint det också!)
1 dl solroskärnor
1 dl hela hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap eller brödsirap

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj och bröa en avlång form som rymmer ca 1,5 liter. Skala och mosa bananerna. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk, sirap och banan.

Klicka ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Ha gärna lite jordnötssmör på... smarrigt värre! :)

Receptet kommer från tidningen Mitt kök nr 5, 2013, dock har jag som ni märker gjort vissa ändringar.

12 comments:

  1. I helgen fuskade jag. Jag åt bröd till frukost i söndags:) Åhh vad gott det var! Jag kanske trillar dit igen;)

    ReplyDelete
  2. Ah, det med knaprigt jordnötssmör på... Fy bubblan vad gott! Filmjölksbröd gör jag gärna men har helt missat att ha banan i. Får köpa några och glömma bort dem tulls de blir bruna så jag blir tvungen, helt enkelt, haha! :D

    ReplyDelete
  3. Oj vad gott det ser ut! Gjorde ungefär samma bröd igår fast utan banan..nästa gång åker banan i också :) Vilket bra tips!

    ReplyDelete
  4. Tummen upp för bananbröd... lät galet gott med jordnötssmör på. :)

    ReplyDelete
  5. Vilket ljuvligt och hälsosamt bröd! Banan ger en så god smak. Kram

    ReplyDelete
  6. banan tycker jag inte om alls, nuförtiden känns det dessutom som det ligger ett tunt lager av kladdigt bananmos över ungefär hela våran lägenhet av någon konstig anledning ;)

    ja, maj är ju en sån där månad när det ALLT ska hända innan sommaren, lite som december innan julen. det är svårt att få tiden att gå ihop. måste vara ännu svårare för dig som både jobbar och har familj och allt annat, så det är ju fint att du tar dig tid för oss bloggisar också :)

    ReplyDelete
  7. Mmm...smaskens! Jag älskar banan i bakverk! Blir en sådan härlig smak och det blir också så saftigt! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  8. Ser ut som ett härligt bröd! Bananer är verkligen toppen att ha i bröd, både matbröd och mjuka kakor. Ha en bra vecka, och stressa dig inte fördärvad! Minns med viss förfäran hur det var när mina barn var i skol- och förskoleåldern, hur mycket som skulle hinnas med den här tiden när man egentligen bara vill sitta ned och njuta av all grönska och värme. Andas lugnt!

    ReplyDelete
  9. Åh, bananbrödet, kanske att jag slår till på det i helgen, såvida inte du tittar förbi med ett färdigbakat vill säga?

    ReplyDelete
  10. Jag såg oxå det receptet i tidningen och blev sjukt sugen på det. Måste testa att göra det och med jordnötssmör på. Mums!!
    Kram

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...