Tuesday, May 20, 2014

Glutenfritt bröd - Gluten Free Bread

Det är inte ofta jag bakar glutenfritt bröd hemma men när jag fick chansen kunde jag inte motstå den. Snälla Isabel skickade över hennes egna glutenfria mjölmix för att jag skulle få baka med det. Hon är fiffig Bella! Jag tror hon har sökt patent på mjölmixen och kommer att sälja den i framtiden och förhoppningsvis i en butik nära oss alla. Bella skrev till mig och sa: Amy, brödet går inte att skära när det är varmt. Vänta tills det blir kallt... ni vet ju hur jag är. Jag skar det när det var ugnsvarmt och det funkade alldeles perfekt! Hur som helst gott var det och vi bara njöt...

It's not that often I bake gluten free bread but when I got the chance I couldn't resist taking it. Lovely Isabel sent me her own gluten free flour for me to try out. She's a clever lady for sure! She has applied for a patent on the flour and it will be sold here in Sweden in the future... hopefully in the local stores close by. Bella wrote to me: Amy, don't cut the bread when it's still warm. It will not turn out good... you know me. I cut it when it was warm and it worked perfectly well! It had a lovely taste and we really enjoyed it...

Glutenfritt bröd (ca 12 frallor)
500g glutenfritt mjöl
7 dl vatten
25g jäst (1/2 paket)
3 msk olja
3 tsk salt
en liten morot, riven + 0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl torkade aprikoser, klippta i bitar + 2 msk linfrön

Smula jäst i en bunke och tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten och rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt därefter olja och salt. Häll över mjöl och låt köksassistenten göra sitt. Har du ingen så får du röra kraftigt tills allt har blandats ordentligt. Inga klumpar får förekomma i degen.

Låt degen jäsa i ca 30 min på ett varmt ställe. När brödet jäst färdigt dela i två delar och lägg i valfria kärnor, frön etc. Jag hade riven morot och pumpakärnor i den ena halvan och aprikoser och linfrön i den andra. Rulla bullar eller baguetter och låt brödet jäsa igen i ca 30 min täckt under bakduk.

Sätt ugnen på 220 grader och grädda i nedre delen i ca 20-25 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna under bakduk ett tag innan du skär upp och njuter av det, mums!

Om du inte äter upp allt dagsfärskt så frys in det så blir det som nybakat när du tar fram och värmer det på nytt.

English
Gluten Free Bread (approx. 12 buns)
500g gluten free flour
7 dl (2,9 american cup) water
25g fresh yeast
3 tbsp oil
3 tsp salt
a small carrot, grated + 1/2 dl (1/4 cup) pumpkin seeds
1/2 dl (1/4 cup) dried apricots, cut in pieces + 2 tbsp flax seeds

Crumble the yeast into a bowl, add lukewarm (37C/ 99F) water and stir until the yeast has dissolved completely. Then add oil and salt. Add flour and let the machine do the job with kneading it. If you don't have a machine stir the dough vigorously until everything is mixed properly. It should not be any lumps in the dough.

Let the dough rise for about 30 minutes in a warm place. After about 30 minutes is complete, split the dough in two and add in optional grains, seeds etc. I had grated carrot and pumpkin seeds in one half and dried apricots and flax seed in the other. Roll to buns or baguettes and let bread rest again for about 30 minutes covered with a cloth.

Preheat the oven to 220C/428F and bake in the lower part of the oven for about 20-25 minutes. Take out the bread and let it sit under a cloth for a while before cutting up and enjoying it, yum!

If you don't eat all the bread freshly baked then put it in the freezer and it will be fresh when you reheat it.

12 comments:

  1. Ser gott ut! Vilket mjöl ska man använda, finns ju flera stycken?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag använde mig av Isabels mjölmix som nämns ovan i texten i början av bloggposten. Vet tyvärr inte vilka andra som passar bra i detta sammanhanget.

      Delete
  2. De ser verkligen goda ut! Bella har gjort ett fint jobb med den glutenfria mjölmixen, heja! Kram!

    ReplyDelete
  3. De ser jätte goa ut, men jag är kass på att beställa hem "specielgrejer". Jag köper det som finns i butik,/hälsokostbutik ibland, och experimenterar med det. =)

    ReplyDelete
  4. Hey!

    This post is awesome and they just look so yummy! I really need to try them once!

    Check out my blog tomorrow, it could be interesting for your too! :)

    xx Jennifer

    www.lifting-fairy.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Ja, det där såg ju himla mumsigt ut! Jag har aldrig bakat med glutenfritt mjöl eftersom ingen i vår familj är intolerant. Det finns ett stort behov av bra glutenfritt mjöl på marknaden så jag kan bara önskar henne lycka till! Kram!

    ReplyDelete
  6. Så spännande med den nya mixen! Ser fram emot att testa den när den blir tillgänglig för fler. Hoppas det är bra med dig och familjen.

    ReplyDelete
  7. Hej,
    Vilket mjöl använde du? Vi provbakade idag, och använde Sempers glutenfria mjöl, och i andra degen Finax glutenfria lågprotein mjölmix. Båda degarna blev som en sockerkakssmet. Vi följde receptet till punkt och pricka. Bröden du bakat ser jättegoda ut, så vi vill absolut prova att baka dessa med framgång! :)
    Mvh Jeanette och Per-Åke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej på er! Jag använde mig av Isabels mjölmix som nämns ovan i texten i början av bloggposten. Vet tyvärr inte vilka andra som passar bra i detta sammanhanget då jag normalt inte bakar glutenfritt. Om degen var för lös tycker jag ni ska testa ha i mer mjöl eller mindre vätska. Då borde det fungera kanon!

      Delete
    2. Tack för info, då ska vi kika efter det mjölet :)
      Mvh Per-Åke

      Delete
  8. Vi har nu gjort degen med Lailas mjölmix och degen verkar alldeles för lös och har nu tillsatt drygt 200g extra mjöl och fick ändå lov att klicka ut smeten... nåt som inte stämmer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så tråkigt, jag tror att Isabels mjölmix jag använt är mer vätskeabsorberande. Testa med mindre vätska nästa gång så borde det fungera. Jag har som jag nämner inte testat med andra mjölsorter än just den här mjölmixen.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...