Sunday, May 4, 2014

Kikärtsbiffar - Chickpea Burgers

Jag vet, det duggar inte tätt mellan inläggen här på bloggen men när det fina vädret kikar fram vill man ju hellre vara ute i trädgård och natur och njuta än att uggla framför datorn. Dessa kikärtsbiffar gjorde jag när den indiska familjen var på besök för ett tag sedan. Jag gillar kikärtor med deras rika protein- och fiberinnehåll. Dessutom är det högkvalitativt protein som finns i kikärtor vilket är mycket bra för oss som är vegetarianer!

It has been slow on the blog but since the weather have been nice we have spent alot of days outside, in our garden and the sorrounding nature. I made these Chickpea Burgers when my Indian family was visiting us a while ago. I like chickpeas and it's a big plus that they are both rich in fibre and contains high quality protein. Good for us vegetarians!

Smakrika kikärtsbiffar säger jag inte nej till!
Tasty Chickpea Burgers is hard to say no to!
Kikärtsbiffar (4 st)
400g kikärtor på burk, avrunna
1 citron, rivet skal av plus juice från halva citronen
1 tsk malen spiskummin
ett litet knippe färsk persilja. klippt (spara lite till serveringen)
1 msk majsmjöl
1 msk potatismjöl
en nypa cayenne- och svartpeppar
smaka av med salt
---
100g ströbröd
1 röd lök, halva skuren i tärningar och halva skuren i skivor
1 msk olja
Till serveringen; 1 stor tomat, skivad, en halv gurka skivad, chilisås och 4 hamburgerbröd.

Blanda samman samtliga ingredienser i en matberedare. Häll över blandningen i en skål och tillsätt 80g ströbröd. Resterande 20g sparas. Forma 4 biffar med händerna och lägg de i det resterande ströbrödet. Ska täcka båda sidorna på biffarna. Låt biffarna vila i minst 10 minuter, gärna 20-30.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna, ca 4 min på vardera sida, håll medelvärme så biffarna inte bränns.

Servera med hamburgerbröd, tomat- och gurkskivor, röd lökringar, chilisås och lite färsk persilja. Njut!

English
Chickpea Burgers (serves 4)
400g can chickpeas, drained
zest 1 lemon, plus juice ½
1 tsp ground cumin
small bunch parsley, chopped (save some for serving)
1 tbsp corn flour
1 tbsp potato flour
a pinch of cayenne and black pepper
salt to taste
---
100g fresh breadcrumbs
1 medium red onion, ½ diced, ½ sliced
1 tbsp oil
1 large tomato, sliced, ½ cucumber, sliced and chilli sauce, 4 hamburger buns to serve.

In a food processor, whizz the chickpeas, lemon zest, lemon juice, cumin, parsley, corn and potato flour plus some seasoning of your choice. (I used cayenne, black pepper and salt.)

Scrape into a bowl and mix with 80g of the breadcrumbs and the diced onions. Form 4 burgers, press remaining breadcrumbs onto both sides and chill for at least 10 mins (20-30 min is preferable).

Heat the oil in a frying pan until hot. Fry the burgers for 4 mins each side, keeping the heat on medium so they don’t burn.

To serve, slice each bun and fill with a slice of tomato, a burger, a few red onion slices, some cucumber slices, a dollop of chilli sauce and the remaining parsley. Enjoy lots!

8 comments:

  1. Nej minsann, det fina vädret är det bara att passa på att ta vara på så mycket som möjligt! Fast idag har det varit lite si och så här nere, lite regn och en isandes kall vind har inte känts så inbjudande. Men vi klagar inte, det har ju varit en fantastiskt fin långledighet vi haft:) Dessutom fick vi gjort undan lite här hemma i dag som legat på vänt ett bra tag nu, skönt det med!

    Kikärtsbiffarna sparade för framtida veckomatsedlar, vi har haft lite idétorka vad gäller vegetariskt ett tag nu och kört på repriser så vi behöver lite nya idéer!

    Hopas du får en härlig vecka Amy,
    kramar

    ReplyDelete
  2. Du gör helt rätt Amy som passar på att njuta av det fina vädret! Underbart vackert är det ute och vi har hunnit med två picknickar i helgen. det är så mysigt tycker jag:)

    Hur är det med dig och familjen? Många kramar till dig vännen

    ReplyDelete
  3. gahhhh vad det ser gott ut : ) kram på dig finis! /Sofia

    ReplyDelete
  4. Det fina vädret blir det bara mer av och jag är precis som du, vill helst vara ute. Naturen är så vacker när den spricker som den gör just nu. Om någon vecka kommer det slå ut ordentligt. Då får vi njuta av värme, dofter och syrén.

    ReplyDelete
  5. Kommer ihåg när jag gkorde falaflar, som blev så mycket godare än de köpta. Så sugen jag blev på kikärtsbiffar/falafel nu!

    ReplyDelete
  6. Kikärtbiffar är så gott men gör inte min mage glad alls. Men jag gör det ibland ändå... Även jag har tappat bloggandet en del. Men vi får ta nya tag. Kram!

    ReplyDelete
  7. Det är svårt att fina både tid och lust att blogga när vädret är fint. På våren händer det alltid mycket tycker jag.
    Kikärtsbiffar är så gott! Kanske lättare att göra biffar och få dem att hålla ihop än bullar/falafel.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...