Thursday, August 28, 2014

Pasta Gratin with Zucchini and Red Lentils

Zucchini hör säsongen till och för det mesta brukar jag äta nudlar/spaghetti av zucchini eller helt enkelt fylla dom. När jag nu fick zucchini från mammas kolonilott passade jag på att göra den här experiment-gratängen som var riktigt smakrik och god. Kan tänka mig att även broccoli hade varit gott att ha i. Annars flyter det mesta på här hemma. Skolan har börjat och likaså jobbet med en rasande fart. Det regnade så mycket häromveckan och jag tänkte nog att nu, nu är mörka hösten här. Men icke. Så trevligt att solen har behagat att kika fram i dagarna. För visst är det så att man blir så mycket piggare med solens strålar som värmer så gott!

Zucchini is one of this seasons veggie that is awsome. I often make zoodles/zucchini pasta or stuff them. This gratin I experimented in the kitchen and out came this tasty dish. I think even broccoli would have been great to add in it. Both work and school has started here, the other week it rained alot and I thought for sure that autumn was here. But these past few days the sun has shined so bright and warm... it makes my soul warm and cozy, just lovely!

Gratänger är så smidiga att göra och det är så gott!
Love gratins, easy to make and tastes yum!
Pastagratäng med zucchini och röda linser (ca 4 personer)
6 dl valfri pasta
1.5 dl röda linser
ca 400g zucchini, skuren i halvmånar
1 msk olja
2.5 dl matlagningsgrädde/sojagrädde eller liknande
100g valfri ost, riven
ev 50 g parmesanost, riven
salt, peppar, gräslök, och ev cayennepeppar för lite hetta

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka pastan al dente i lättsaltat vatten. Koka linser i en annan kastrull i lättsaltat vatten i ca 10-15 minuter. Häll bort vattnet från pasta respektive linser. Hetta upp olja i en stekpanna och stek zucchinibitarna tills bitarna får färg.

Blanda samman kokt pasta och linser samt den stekta zucchinin i en ugnssäker form. Krydda med salt, peppar och klippt gräslök (ev cayennepeppar om man vill ha lite styrka). Strö riven ost över och häll över grädden. Skjuts in i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills osten smält och fått en fin färg. Njut!

English
Pasta Gratin with Zucchini and Red Lentils (approx 4 servings)
6 dl (2.5 american cups) boiled pasta of choice
1.5 dl (1/2 cup) red lentils
400g zucchini, cut in half moons
1 tbsp oil
2.5 dl (1 cup) cooking cream of choice
100g cheese of choice, grated
50g parmesan cheese, grated (optional)
salt, black pepper, fresh chives and cayenne pepper (if you wish to have it a bit hot)

Preheat the oven to 200C/390F.

Boil the pasta al dente in slightly salted water. Also boil the lentils for about 10 to 15 minutes in slightly salted water. Pour out the water and set aside. Heat up oil in a pan and fry the zucchini bites until golden.

Add pasta, lentils and zucchini in a oven safe form and spice with salt, pepper and fresh chives. Sprinkle the grated cheese on top and pour cooking cream over it all. Let the gratin be in the oven for about 15 to 20 minutes or until the cheese has melted and got golden. Enjoy!

4 comments:

  1. Låter mycket gott! Ha en fin fredag och veckoslut. Kram

    ReplyDelete
  2. Vi hittade en finfin pastasort när vi var på Cajsa Warg i Stockholm, helt glutenfri gjord på sojabönor som vi åt igår. Så gott så vi nästan trillade av stolarna! Annars blir det inte så mycket av pasta numera, zucchini däremot äter vi rejält av:)

    Hoppas du har det gott,
    kramar

    ReplyDelete
  3. Åh så fint. Allt i ett, perfekt nu när vardagen är tillbaka!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...