Har ni testat bananhavrekakor? Dessa kakor må inte låta så goda men ack så fel man kan ha! De är riktigt ljuvliga. Kakorna baserar sig på två basingredienser, banan och havremjöl (havregryn som mixas lite lätt). Därefter byggs de på med vilka ingredienser man än kan tycka om; mörk choklad, jordnöts- eller mandelsmör, russin, torkade tranbär, gojibär, cacao nibs, hackade valnötter/ pekannötter eller mandlar. Bara fantasin sätter gränsen. Min absoluta favorit är med kokosflingor, kanelknappar/mörk chokladknappar och vaniljpulver mmmm!
Have you tried Banana Oatmeal Cookies? These cookies may not seem that delicious but truly they are! The cookies are based on two ingredients; banana and oatmeal (rolled oats slightly blended in a blender). If you desire some of the following ingredients can be added; dark chocolate, peanut/nut butter, rasins, dried cranberries, goji berries, chopped walnuts, pecan nuts or almonds. Only your imagination limits the possibilities here. My absolute favourite is shredded coconut, cinnamon chips/dark chocolate chips and vanilla powder/extract mmmm! |
Bananhavrekakor (ca 6-8 st)
1 banan, mosad
ca 2-2,5 dl havregryn som mixas (lätt eller hårt beroende på hur mycket tuggmotstånd som önskas)
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk kokosflingor
1,5-2 msk kanel eller mörk chokladknappar (eller använd grovhackad mörk choklad)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman mosad banan och mixade havregryn i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna som önskas till en sammanhållen "deg". Klicka ut degen med sked på bakplåtspapper och platta till kakorna med en spatel. Grädda ca 9-12 minuter i ugnen tills kakorna ser färdiga ut. Njut av de ljuvliga kakorna halvljumma eller låt de svalna helt. Kakorna kan förvaras i en tätslutande burk i några dagar. Det går även bra att frysa in kakorna och värma dom på nytt. Våra kakor försvinner så fort de är klara så här sparas ingenting! :) Njut!
Tips! Om du använder mörk choklad gör en nypa kanel i susen!
English
Banana Oatmeal Cookies (yields 6 to 8 cookies)
1 banana, mashed
2 to 2.5 deciliter (approx. 1 american cup) rolled oats
a pinch of vanilla powder/a few drops of vanilla extract
1 tbsp shredded coconut
1.5 to 2 tbsp cinnamon or dark chocolate chips (or use roughly chopped dark chocolate)
Preheat oven to 175C/350F.
Place oats in blender or food processor and blend until oats become the consistency of flour; it's okay if it's not perfectly ground (I like it a bit chewy).
In a large bowl combine mashed banana with rolled oats until smooth. Add your favorite add ins; I used vanilla powder, shredded coconut and dark chocolate chips.
Drop dough by spoon onto ungreased baking sheet and flatten a bit with a spatula. Bake for 9-12 minutes or until cookies are set. Remove from oven and cool on wire rack (If you can wait that is!). Cookies will keep in a covered container for a few days, or they can be frozen and reheated. Enjoy lots!
Tip! If dark chocolate is used, a pinch of cinnamon is the real deal! |
Men de här kakorna verkar ju hur goda och hälsosamma som helst! Måste absolut prova att baka dem när vi har en hel ugn igen! Tills dess får vi nöja oss med att göra nyttiga chokladbollar i olika varianter när sötsuget sätter igång och det inte är lördag.
ReplyDeleteKram på dig!
Tack, ser ljuvliga ut. Dessa måste jag prova - sluuurp!
ReplyDeleteSå häftigt, dessa ska vi absolut prova! Så bra att dom kan frysas också, då är dom ju perfekta att ha på lut till sötsuget sätter in utan förvarning:)
ReplyDeleteKramar på dej, bästaste Amy
Jag har gjort något liknande, men det var en tid sedan nu. Gott och enkelt. Kram!
ReplyDeleteLåter otroligt gott! Min dotter bakade något liknande när de hade hälsoveckan på skolan :)
ReplyDeleteKram kram
//Lana
Låter jättegott! Och tillsätter man som du föreslår med choklad så är jag i himlen :-D
ReplyDeleteHa det gott nu! Trevlig vecka och helg!
KRAM
Precis vad jag letade efter! Ett nyttigt snacks :D
ReplyDelete