Vad jag gillar smaken av jordärtskocka! Jordig, nötig och sådär himla god. Jag vet inte varför vi inte köper jordärtskockor oftare till hemmet. Fantastiskt goda oavsett om man gör gratänger, soppor eller mos. Just i soppa är de så himla smidiga och enkla att tillaga; skala, skär i bitar och koka upp med buljong, grädde mm. Att de små rackarna dessutom innehåller mycket järn är ju bara ett stort plus. 100 gram färska jordärtskockor innehåller 3.4 mg järn eller strax över 42% av RDI (Rekommenderat Dagligt Intag). Perfekt! Njut av den smakrika soppan. I love the taste of Jerusalem artichokes! Earthy, nutty and just fantastic. We should buy them more often than we do though. Terrific taste and one can use them in gratin/casseroles, soups and simply mashed. In soup they are a delight and very easy to prepare; just peel, cut in pieces and boil with some vegetable broth, cream etc. These lovelies contain lots of iron, 100 grams of fresh Jerusalem artichokes contain 3.4 mg or over 42% of GDA (Guedeline Daily Amount). Perfect! Enjoy the tasty soup. |
Jordärtskockssoppa (ca 3-4 portioner) 500 g jordärtskockor, skalade och skurna i mindre bitar 1 gul lök, skalad och finhackad 1 msk olja 1 dl torrt vitt vin (matlagningsvin funkar fint) 5 dl vatten, mer om tunnare soppa önskas 2 msk lantbuljongpulver eller 2 grönsaksbuljongtärningar 2 1⁄2 dl matlagningsgrädde/sojagrädde eller liknande salt och vitpeppar, smaka av med Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken gyllene. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljong. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med persilja. Servera med ett gott bröd till. Njut! English Jerusalem Artichoke Soup (3 to 4 servings) 500g Jerusalem artichokes/sunchokes, peeled and cut in small pieces 1 yellow onion, peeled and finely chopped 1 tbsp oil 6 tbsp dry white whine 5 dl (2 american cups) water, more if you like thinner soup 2 tbsp vegetable broth (or 2 vegetable bouillon cubes) 250g cream of choice, normal or soy salt and white pepper, to taste Heat oil in a soucepan and fry the onion golden. Add Jerusalem artichokes/sunchokes, whine, water and vegetable broth. Let it simmer for about 15 minutes or until the Jerusalem artichokes are soft. Blend (in a blender or handmixer) the soup until it's smooth. Pour the soup back in the soucepan and add the cream. Heat the soup and add salt and white pepper to taste. Garnish with parsley and serve the soup with some lovely bread. Enjoy! |
Sunday, February 8, 2015
Jordärtskockssoppa - Jerusalem Artichoke Soup
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Är helt säker på att detta är en toppengod soppa �� kram Anja
ReplyDeleteSupergod vännen, kram!
DeleteJa men visst är dom goda, de knöliga knölarna. VI gör gärna ett grovt mos av dom, det blir supergott.
ReplyDeleteVI hoppas att allt är bra med dej också Amy, här är det lite hit och lite dit men inget utöver det vanliga...
Kramar till dej
Mos låter jättegott! Allt är bra, dock mycket att stå i på jobbet så därför inte så aktiv varken här på bloggen eller andra sociala medier. Kram till er!
DeleteJa, visst är de goda de där små knölarna. Fast jobbiga att skala för de mindre är godare än de avlånga. Blir grymt god soppa och gott mos som Mårtenssons säger.
ReplyDeleteMen inte innehåller de 42% järn, kanske 42% av dagsbehovet om man äter 100 g.
De var helt okej att skala tyckte jag. Javisst är det 42 % av RDI som menas... jag som inte skrev ut det. Däremot innehåller 100g 3.4 mg järn. Nu ska det stå korrekt i texten.
DeleteJag älskar också jordärtskockor men är lite lat när det kommer till att skala dem. Det är nog därför jag drar mig för att laga till dem ofta; särskilt om de är små och knöliga. Men det är gudomligt gott!
ReplyDeleteHoppas at allt är fint med dig och familjen!? Vi har det bra frånsett min fot som aldrig verkar bli frisk. Kramar i stora lass!
Tycker inte att det var jobbigt alls med skalningen... men jag är ju så van vid skalning. Allt är finfint här vännen, hoppas foten är lite friskare. Stor kram!
DeleteJag har aldrig ätit soppa gjord på jordärtskocka, men det ser mycket gott ut! Kram!
ReplyDeleteDet är verkligen så gott Katarina, testa gärna! :) Kram!
DeleteJag är också förtjust i den där lilla knotiga saken! Men hade ingen aning om att den var fullproppad med järn.
ReplyDeleteHa det gott! KRAM
Jodå, rätt så mycket järn i den lilla godingen :) kram!
DeleteDet blir tyvärr inte så ofta man äter dessa godingar. Men åt en fantastisk puré på restaurang förra veckan som innehöll godingarna😉
ReplyDeleteJa, tyvärr blir det sällan här också. Gott med puré!
DeleteVilken fantastisk blogg du har! Jag har hittat massor av recept att prova. :) Tror du att soppan kan bli bra utan vin? Maria
ReplyDeleteTack Maria för din fina kommentar! Ja, det blir säkert gott ändå. Jag tog inte heller vanligt vin utan matlagningsvin från affären :)
Delete