Wednesday, September 5, 2012

Potatis- och getostflarn med vitlök och timjan

Dessa smakrika potatisflarn gjorde jag i somras som förrätt när vi hade vänner över på besök. Har länge velat testa potatisflarn och när jag såg receptet hos Leila Lindholm, ja då var naturligtvis saken klar. För vem kan motstå hennes recept liksom. Önskar jag själv hade den idérikedom hon besitter.

Jag testade även att ha på fetaost eftersom någon i sällskapet inte var stort fan av getost. Det blev jättegott det också, rekommenderas varmt!

Närmast getostflarn och längst bort flarn med fetaost på... båda mycket delikata!

Potatisflarn och getost/fetaost med vitlök och timjan (tilltugg/förrätt för 4 personer)
1 rulle färsk smördeg
200 g fast potatis
3 vitlöksklyftor
5 kvistar timjan (helst den hårda sorten)
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
200 g getost/fetaost
1 msk flytande honung
2 kvistar färsk rosmarin
Härlig blandning av potatis och kryddor... inbäddat i smördeg.


Rulla ut smördegen på ett mjölat bakbord och vik ihop den på tre delar. Kavla ut den och vik ihop den igen, denna gång på fyra delar. Kavla ut degen till en avlång rektangel och lägg den på ett bakplåtspapper. Vik in kanten cirka 1 cm på långsidorna.

Tvätta och skiva potatisen lövtunt på mandolin eller med hjälp av en osthyvel. Skiva vitlöken lika tunt och lägg allt i en bunke.

Smaksätt med finfördelad timjan, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Krama ur eventuell överflödig vätska och lägg potatisskivorna omlott över smördegen (innanför kanten) tillsammans med vitlöken och kryddorna.

Grädda tills flarnet är gyllene och bottnarna fått färg även på undersidan (man kan försiktigt lyfta upp och titta).

Ta ut ur ugnen och smula över getosten/fetaosten, ringla över lite honung och strö över finhackad rosmarin. Servera varmt!

Enjoy lots!

20 comments:

  1. Allt allt allt vill jag ha - fast med feta och inte get. Det här kan ju verkligen inte bli annat än väldigt väldigt gott! Älskar att använda smördeg och slänga på en massa godsaker. Gjorde en variant själv med potatis på i somras och det lär bli både fler gånger och fler varianter. Tack för denna!

    Hoppas du får en fin lelle-löda som min bloggvän Andy säger i Götet.

    Kram!

    ReplyDelete
  2. Tips på roliga tillbehör kan man inte få för många av. Det ser jättegott uto ch verkar lätt att ordna. Super!

    ReplyDelete
  3. åh ja såg ernst göra något liknande och de ser ju riktigt gott.något ja absolut måste testa.

    ReplyDelete
  4. Vilket gott tillbehör, vi tar en av båda ostsmakerna tack!

    Och du har väl hur många bra idéer som helst på lager, det är vi säkert många som tycker.

    ReplyDelete
  5. Oh, det här kan vara nåt när jag ska bjuda på tapas om några veckor. Den lägger vi i favoriterna :) I loooove getost!

    ReplyDelete
  6. Färsk smördeg i da shit många gånger. Så gott och smidigt och kan varieras i oändlighet. Ser jättegott ut!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  7. Ser jättegott ut! Jag gillar också Leilas recept, hon har så många goda saker!!

    ReplyDelete
  8. Åh så gott! Jag gjorde getostflarn härom veckan men de var med päron och honung, också väldigt gott kan jag lova. Nu blev jag lite sugen på att göra en av mina favoritpizzor från Boston pizza som hade tunn skivad potatis mm på. Måsta jag göra någon dag, tack för inspirationen.

    ReplyDelete
  9. Alltså det här med färdig smördeg är smått beroendeframkallande! Vilka fantastiskt goda rätter det går att trolla fram. Desserter också för den delen... :-) Det här var helt i min smak!

    ReplyDelete
  10. Mums, getost är ju så gott :D ska nog ta och prova att göra dessa till förrätt någon dag!

    Ok kanske ska prova den! Det lustiga är att det funkat kanon i 7 veckor och helt plötsligt vägrade hon. Men nu funkar det igen peppar, peppar!

    ReplyDelete
  11. åh så gott! smördeg och getost, vad finns det inte att gilla med den kombinationen? mums! och så goda kryddor och sånt på också. ser jättegott ut!

    ReplyDelete
  12. Såg gott ut det här!
    Kommer ihåg att vi själva gjort nåt liknande (innan bloggens tid) men att vi då använde ädelost. Kanske dags att damma av det receptet? ;)

    ReplyDelete
  13. Tack alla för era fina kommentarer. Detta är riktigt smakrikt och gott testa gärna att göra flarnen!

    ReplyDelete
  14. Hej, i hur varm ugn skall dessa bakas i?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, i ca 200 grader. Ser att jag glömt skriva det!

      Delete
    2. Du räddade min dag, tack! Jag köpte alla ingredienser idag och skall baka detta imorgon. Det blir säkert gott!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...