Tuesday, November 20, 2012

Kryddigt bröd

Idag bjuder jag på ett riktigt gott kryddbröd som jag testat två olika varianter. Den förstnämnda innehåller ägg medan den andra gör inte det. Med den ljuvliga fyllningen av bland annat soltorkad tomat, lök, vitlök, ost och örter blir båda varianterna riktigt goda. Brödet kan ätas med en god soppa eller varför inte ha det på buffébordet som det är.

Ljuvlig fyllningen varvas inuti brödet... men lite av fyllningen läggs även ovanpå... mmmm.

Kryddigt bröd med lök och ost (1 bröd)
Degvariant 1:
ca 7 dl vetemjöl special
1 paket torrjäst (12 g)
3 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
4 msk smör, smält

Lös jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, smör, ägg, salt och socker. Rör till en deg och låt jäsa i 40 minuter i en bunke täckt med bakduk i ca 40 minuter.

Kavla degen på en mjölad yta och dela i 3 avsmalna rektangulär. Pensla brödet med det smälta smöret och placera fyllning på alla tre bitar och lägg de på varandra.Tryck lite och skär i tre avlånga bitar. Placera bitarna ovanpå varandra i en lång bakform.

Strö rester av fyllningen eller det som ramlat av på brödet och låt jäsa i 30 minuter under  duken.

Baka brödet i 200 grader varmluftsugn, ca 30 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart.
Jäst och på väg in till ugnen.

Kryddbröd med lök och ost (1 bröd)
Degvariant 2:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung/agavesirap
1 tsk flingsalt
ca 7 dl vetemjöl special
4 msk smör, smält

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk i ca 40 minuter.


Kavla degen på en mjölad yta och dela i 3 avsmalna rektangulär. Pensla brödet med det smälta smöret och placera fyllning på alla tre bitar och lägg de på varandra.Tryck lite och skär i tre avlånga bitar. Placera bitarna ovanpå varandra i en lång bakform.


Strö rester av fyllningen eller det som ramlat av på brödet och låt jäsa i 30 minuter under  duken.

Baka brödet i 200 grader varmluftsugn, ca 30 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart.

En riktigt smakrik fyllning. Här har ännu osten inte blandats i...

Fyllning
1 msk smör/olja
1 gul lök, skalad och skuren i strimlor/skivor
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk franska örtkryddor provencale
0,5 tsk bruschetta kryddblandning
3 msk persilja, grovt hackad (fryst går också bra)
2-3 soltorkade tomater, skurna i bitar
0,5 dl  parmesanost, riven (eller annan smakrik ost)
0,5 dl cheddarost, riven (eller annan smakrik ost)

Hetta upp smör/olja i en stekpanna och stek löken i 5-7 min tills den är mjuk och gyllene. Tillsätt vitlök, torkade kryddor och till sist persilja. Låt fyllningen svalna helt och tillsätt soltorkad tomat och ost.

Receptet på den förstnämnda varianten har jag hittat inne hos Matmedmera.

19 comments:

  1. Låter verkligen som ett perfekt soppbröd!

    ReplyDelete
  2. Oj vilket spännande bröd,den där fyllningen låter ju himmelskt god.

    ReplyDelete
  3. Bröd helt i min smak. Riktigt matiga, till och med lök i. Och ost. Jaaa! Till en soppa som kanske är lite tunn blir det perfekt att fylla upp magen med det här brödet. Ser väldigt läckert ut också!

    Trevlig tisdag!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  4. Åh Amy, vilket lyxbröd! Ljuuuuvligt gott ser det ut! Langa över en skiva till mig! :-)

    ReplyDelete
  5. Det låter ju helt otroligt gott, en bit mozzarellaost på en varm skiva... mmm eller till en god soppa...

    ReplyDelete
  6. Låter otroligt gott!
    Lite som ett bröd min mamma alltid gjorde som hon fyllde med en ost, skink och tomatröra!
    Gott!

    Lena från Make Ahead food

    ReplyDelete
  7. Låter som ett härligt bröd till soppa eller buffé!

    ReplyDelete
  8. Såg riktigt gott ut! Har aldrig provat att baka något liknande, tack för inspiration :)

    ReplyDelete
  9. Matigt bröd är gott och de här låter väldigt goda! Kram

    ReplyDelete
  10. Wow! Du var duktig! Fint bröd fick du också. Min nya favorit nuförtiden. Kram!

    ReplyDelete
  11. Wow vilket häftigt bröd : ) Ni är så välkomna till Hjo : ) kramar Sofia

    ReplyDelete
  12. ÅH så gott, jag är så sugen på att baka ett bröd med en god smaksättning och fyllning! Oliver och soltorkade tomater är ju en klassiker :)
    Hihi ja visst är hon en riktig sötnos! Ja det är så skönt att hon klarar av att vara borta längre stunder nu och att hon faktiskt tycker att det är roligt. Sittdelen är ju en räddare i nöden där :) Jo vi började med gröt förra veckan, började med ett kryddmått och är uppe i några teskedar nu. Så smarrigt att hon hoppar fram efter skeden. Till helgen blir det potatis- eller morotspuré!
    Kram!

    ReplyDelete
  13. Åh, de verkar jättegoda! Bara en massa gottigt i fyllningen :D

    ReplyDelete
  14. Som brödfrälst kan jag bara jubla!

    ReplyDelete
  15. Tack alla för era fina kommentarer, brödet är verkligen smakrikt och gott. Rekommenderas varmt!

    ReplyDelete
  16. Oj vilka bröd! Verkar jättegoda, blir verkligen sugen på att testa! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...