Sunday, May 12, 2013

Friterad glass

Glace au four har ni säkert hört talas om men har ni testat att äta friterad glass? Förra helgen firades Cinco de Mayo, en stor helgdag i Mexiko. Vänner jag har i södra Usa brukar fira denna högtid och det är alltid roligt att se deras bilder från den. Har hört mycket om just den här friterade glassen och tänkte att nu är det dags för mig att testa den. Har ni tid till att göra efterrätten tycker jag verkligen att ni ska testa. Hela familjen uppskattade den mycket hos oss!

Hoppas ni har njutit av er helg med mycket avkoppling. Vår långledighet har varit kanon och idag ska vi fira av svågern som fyllt år med grillning.

Friterad glass (4 kulor)
vaniljglass, lagom till 4 kulor
ca 5 dl cornflakes, krossade
1 dl kokosflingor
1 tsk kanel

Dopp
2 ägg (veganskt alternativ se nedan)
1 msk mjölk
2 msk strösocker

Dopp, veganskt alternativ:
1,5 dl mjölk (mandel- eller sojamjölk)
2 msk socker

olja till friteringen

Blanda cornflakes, kokosflingor och kanel i en djup tallrik. Skopa upp 4 kulor från vaniljglassen och forma snabbt till runda bollar. Rulla runt cornflakesblandningen. Se till att glasskulan är helt täckt. Man får arbeta snabbt för glassen smälter lätt. (Det ska bli blandning kvar till en rullning till.)

Frys in glasskulorna i ca 1,5 timma eller tills de är riktigt hårda. Blanda ägg, mjölk och socker alternativt (veganskt: mjölk och socker) i en skål.

Ta ut de frysta glasskulorna och doppa i vätskan snabbt och rulla åter igen i cornflakesblandningen. Se till att hela glasskulan är jämnt täckt. In i frysen en gång till i ca 1,5 timma eller tills de är riktigt hårda.

Hetta upp olja i en djup panna (ska vara riktigt varmt). Ta ut en kula i taget från frysen och fritera försiktigt i ca 30 sekunder. Jag tog en sked och skopade olja ovanpå kulan eftersom det var svårt för mig att vända den.

Servera den friterade glassen genast med ex vispad grädde, frukt eller njut av den bara som den är!

Tips! För att variera cornflakesblandningen kan du hacka valfria nötter och ha i den tillsammans med cornflakes och kokosflingor. Blir riktigt gott! Du kan även variera och ha i t ex kardemumma istället för kanel. :)

Lycka till med friteringen och ta det lugnt så du inte bränner dig men framför allt, njut!

Nom, nom, nom... godare dessert får man leta efter!

18 comments:

  1. Åh, det vattnas i munnen. Ska jag absolut prova. Ha en skön söndag! :)

    ReplyDelete
  2. Wow, låter smaskens. Inget jag smakat förut, men kan tänka mig att det är riktigt gott! Ha en fin söndag! Kram

    ReplyDelete
  3. Men du! Helt nytt för mig, spännande och låter galet gott!

    Kram kram

    ReplyDelete
  4. Men åh så ljuvligt gott! Jag har ätit något liknande någon gång, minns inte var - men det var galet gott minns jag. Ska nog försöka mig på en sådan vegansk variant :)

    ReplyDelete
  5. Spännande med friterad glass. Friterad Mars/Snickers kan jag rekommendera :)

    ReplyDelete
  6. Wow, vilket spännande sätt att servera glass! Coolt! Har aldrig sett något liknande! Du är så duktig! :)
    Ha en fortsatt fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  7. Det lät lite spännande ... // UllanBullan testar i köket

    ReplyDelete
  8. Nu är vi här igen!!! Tack för din fina kommentar, Amy, kram på dej.

    Absolut, detta har frugan i köket testat! Ja, inte att göra egna alltså, men att äta och det gillades skarpt! Fanns med på menyn på en av restaurangerna i Thailand när vi var där sist, klart att man blir nyfiken.
    Kanske skulle vi ta och skapa lite semesterminnen och prova på att göra egna?

    Ha nu en riktigt fin vecka,
    kramar

    ReplyDelete
  9. Coolt, det här har jag aldrig sett förr! Jag är fortfarande mäkta impad över att glassen i Glace au four inte smälter i ugnen, och den här ska alltså friteras! *gapar*

    ReplyDelete
  10. Vilken jättespännande kombination! Jag hade aldrig hört talas om/tänkt på att man kan fritera glass! (Förän jag såg bilen på IG, vill säga)

    ReplyDelete
  11. Men oj! Idag frestar du alldeles för mycket! Fy bubblan, vad gott det ser ut! Snyggt också :)

    ReplyDelete
  12. MUMMA finis och jag som inte är så förtjust i glass. kram på dig finis /Sofia

    ReplyDelete
  13. Mums, det här lät supergott och hur spännande som helst! :)

    ReplyDelete
  14. Oh vilken ljuvlig liten glassbomb:) Jag tror jag är kär;-D

    ReplyDelete
  15. Märkligt! Och imponerande att du hann fota den friterade glassen, tänker att den måste vara ätredo kvickt? :-D

    ReplyDelete
  16. Vilken härlig glass! Det låter otroligt gott och ser så gott ut när det smälter ut litegrann på tallriken :D
    Härligt att du kommer iväg och tränar minst 4 gånger i veckan! Det är ju så härligt att röra på sig :D Utöver de tre passen jag kör på gym är jag ute och går minst en timme om dagen, är ju så skönt i värmen nu!
    Hoppas du har en härlig vecka! Kramar

    ReplyDelete
  17. Låter ju som ett riktigt kul recept!! Har jag aldrig någonsin varken ätit eller lagat men hamnar absolut på "attgöralistan" - som för övrigt börjar bli diger nu!

    ReplyDelete
  18. Måste ju bli hur gott som helst!! Kan tänka mig att barnen skulle älska detta.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...