Äntligen kommer den nu... jag pratar om värmen! Solen har i några dagar
strålat hos oss men den riktiga värmen i luften har saknats. Men som man
säger, plötsligt bara händer det... och idag känns det som den verkliga
våren har anlänt. Äntligen, äntligen som jag har längtat ska ni veta.
Att resten av helgen också bjuder på varmt och skönt väder bådar gott.
Dessutom när jag kikar in på väderleksrapporten för nästa vecka lovar
SMHI 21 grader i Småland... life is good helt enkelt! Den här spännande persiska aubergineröran har jag hört mycket gott om kära vänner. Jag har bekanta och vänner som är från Iran och har även sett både tidningar och tv som rekommenderat röran. Att jag sedan såg den inne hos en annan bloggare avgjorde saken, jag var helt enkelt bara tvungen att testa den. Originalreceptet innehåller ägg men jag följde min inspiration och ersatte ägget mot proteinrika kikärtor. Voilá, en vegansk aubergineröra föddes... och gott var det! |
||
|
||
Mirza ghasemi - en riktigt god aubergineröra (3-4 port) 2 auberginer 6 vitlöksklyftor, rivna 1 msk gurkmeja 1 krm cayennepeppar, valfritt (Vill ni testa något häftigt så testa ha i lite av kryddan chipotle chili pepper istället. En härlig rökig smak blir det på röran, mmm!) 1 liten gul lök, finhackad 4 tomater, finhackade 0,5 dl rapsolja salt och svartpeppar, smaka av med 150 g kokta kikärter Sätt ugnen på 200 grader. Ta en potatissticka och gör hål/picka runt om auberginerna. Ugnsrosta auberginerna i ca 40 min. Tiden varierar lite beroende på auberginestorleken. (Har du gasspis kan du grilla äggplantan direkt på gaslågan.) Ta ut och låt auberginerna bli ljumma. Skala/gröp ur aubergineköttet och mosa det sedan med en gaffel. Hetta upp rapsolja och bryn löken och vitlöken ett par minuter. Var försiktig så det inte bränner vid. Tillsätt gurkmeja och cayennepeppar. Vänd i den mosade auberginen, rör om och blanda i tomaterna. Salta och peppra efter smak. Låt småputtra i ca 5 minuter på låg värme och tillsätt därefter de kokta kikärtorna. Puttra ytterligare i några minuter tills allt kokat ihop. Servera aubergineröran med bitar av pitabröd eller tortilla att doppa med. Perfekt som tilltugg, förrätt, snacks eller meze! Den härliga inspirationen kommer från Miss Meister. Kika gärna in där! Mirza ghasemi - a tasty eggplant dip (3-4 servings) 2 aubergines 6 cloves garlic, grated 1 tbsp turmeric 1 pinch cayenne pepper, optional (If you want to try something cool so try to have a little of the spice chipotle chili pepper instead. It makes a lovely smoky flavor to the dip, mmm!) 1 small yellow onion, finely chopped 4 tomatoes, finely chopped 0,5 dl canola oil salt and black pepper 150 g cooked chickpeas Preheat oven to 200 degrees celsius. Take a potato stick and make holes/peck around the aubergines. Rost them in the oven for about 40 minutes. It varies a little depending on size of the eggplant. (If you have gas stove, you can roast the aubergine directly on the gas flame.) Remove from oven and let the aubergines become lukewarm. Scale/scoop out the eggplant flesh and mash it with a fork. Heat the canola oil and sauté onion and garlic for a few minutes. Be careful it does not burn. Add the turmeric and cayenne pepper. Fold in the mashed eggplant, stir and mix in the tomatoes. Add salt and pepper to taste. Let simmer for about 5 minutes on low heat, then add the cooked chickpeas. Simmer for another few minutes until all is cooked. Serve the eggplant dip with pieces of pita bread or tortilla to dip with. Perfect as a snack, appetizer or meze. Enjoy lots! |
Friday, May 3, 2013
Mirza ghasemi - en god aubergineröra
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Amy, det både låter och ser så gott ut! Härligt med värme, man blir glad :) Kram fina du!
ReplyDeleteVärme är helt underbart... som jag har längtat vännen, kram!
DeleteMmm...såååå smarrigt! Jag älskar aubergine! :)
ReplyDeleteKram kram
//Lana
Jag med! :)
DeleteAubergine med röksmak är supergott - en favorit här. Skickar en varm lördagskram i all hast. Fullt upp på schemat i dag!
ReplyDeleteSuperduper vännen, lördagskramar till dig med, ta det lugnt kram!
DeleteDet låter grymt gott, Åsa kan sitt vegokök hon!!
ReplyDeleteJajamän! Fast jag har hört talas om röran tidigare och många som sagt att den ska vara så himla god.
DeleteMen så gott det låter Amy. Ha en bra lördag kram Sofia
ReplyDeleteTack fina du, detsamma önskar jag dig!
DeleteLåter gott, ut och köpa aubeginer och överraska mannen i huset :-)/ Maria
ReplyDeleteAbsolut Maria, det tycker jag! I synnerhet när de är billiga denna veckan i en matbutik nära oss :)
DeleteVilken god röra!!
ReplyDeleteKram
Men åh vilken röda. Den kommer garanterat gillas av familjen.
ReplyDeleteSjutton att jag inte har auberginer hemma nu!
Lena från Make a head food
Använder alldeles för lite aubergine. Låter gott!!
ReplyDeleteAuberginer är ju bara så goda. Det låter himla gott med gurkmejan och allt till... och vad härligt med 21 grader! I stockholmstrakten hade vi 16 idag. Kram
ReplyDeleteDet låter som en mycket god röra! Otroligt vacker bild du har tagit dessutom.
ReplyDeleteDenna såg ju väldigt god ut, älskar röror! Måste bli bättre på att laga till alla goda recept man hittar :D
ReplyDeleteJag förstår dig, man inspireras ju mer från bloggar, tidningar och annat än kokböcker idag. Har inte känt mig så engagerad själv i kokboksutmaningen så blir bra med en paus. Får se om jag tar tillbaka det eller inte :)
Hoppas du får en skön och solig dag :D Kramar
Ja, plötsligt kommer våren och man blir knallröd i halva ansiktet för att man sitter still och glömmer - varje år - att vårsolen tar! :0)
ReplyDeleteLåter spännande. Finns det något bättre än att sitta och doppa bröd i olika röror?
ReplyDeleteHa en skön och solig söndag!
KRAM
oj, vad längesen det var vi åt aubergine här hemma inser jag nu. kanske till och med kan lura i jimmy den där röran, om jag inte berättar vad den innehåller ;) låter grymt gott!
ReplyDeleteDet där låter som något som skulle stimulera mina smaklökar. Nice! Kan man äta det som en gryta tro? Som med ris. Om den är "för" smakrik kan man ju blanda i lite extra vatten och grönsaker tänker jag. Ser gott ut hur som helst! =) Kram
ReplyDeleteDär har vi den goda auberginröran som jag blev så sugen på när jag såg den på Instagram. Jag brukar göra en annan sorts röra som jag har ris till för att få det en aning matigare. Tack för ett nytt tips Amy! Dina recept är alltid ett säkert kort:)
ReplyDeleteKramar fina du!