Majsbiffar med tomatsalsa och couscous (ca 8 st)
1 burk kikärter (avrunnen vikt 250 g) eller blötlägg och koka dina egna från torkade kikärter
200-250g majskorn
0,5 dl persilja, färsk eller frusen
1 tsk sambal oelek (jag tog lite mera)
1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl riven ost (Det går bra utan ost också men biffarna blir riktigt goda med ost.)
salt och peppar, smaka av med
ev 1 krm cayennepeppar
1 msk olja till stekning
Skölj kikärterna i en sil under kallt vatten och låt dem rinna av. Låt majsen rinna av. Strimla persiljan om den är färsk.
Ta en gaffel och mosa kikärtorna slätt och lägg i en bunke. Vänd ner majskorn, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ost. Krydda med salt, peppar och ev cayennepeppar.
Forma till biffar och stek dem i en stekpanna tills de är gyllenbruna. Servera gärna biffarna med couscous/bulgur, sallad, yoghurt och nedan salsa.
Tomatsalsa
4 tomater, finhackade
1 rödlök, skalad och finhackad
1 lime, saften av
1 msk olja
salt och peppar, smaka av med
Blanda tomat och lök, pressa i limesaft och ringla över oljan. Smaka av med salt och peppar. Smaklig måltid!
English
Corn patties with tomato salsa and couscous (approx. 8 patties)
1 can of chickpeas (drained weight 250g) or soak and cook your own from dried chickpeas
200-250 g of corn kernels
0.5 dl (1/4 cup) of parsley, fresh or frozen
1 tsp sambal oelek (I took a little more)
1.5 tbsp cornstarch
1 dl (1/2 cup) grated vegan cheese ( It works fine without the cheese too.)
salt and pepper, to taste
1 pinch cayenne pepper, optional
1 tbsp oil for frying
Rinse the chickpeas in a strainer under cold water and drain them. Let the corn drain. Shred the parsley if it's fresh.
Take a fork and mash the chickpeas smooth and place in a bowl . Add corn kernels, parsley, sambal oelek , corn starch and cheese. Season with salt, pepper and cayenne pepper (optional).
Shape into patties and fry them in a skillet until golden brown. Serve the patties with couscous/bulgur with yogurt/soygurt and the tomato salsa below.
Tomato Salsa
4 tomatoes, finely chopped
1 red onion, peeled and finely chopped
1 lime, juice of
1 tbsp oil
salt and pepper, to taste
Mix tomato and onion, squeeze over the lime juice and drizzle with oil. Season with salt and pepper. Bon appétit! |
Biffarna ser ut att passa till mycket, måste vara perfekta att knöla in i wraps!
ReplyDeleteVisst är det ledsamt att barn inte kan skilja på potatis och tomat. Dina biffar ser väldigt goda ut och jag gillar smaken av persilja! Kram vännen!
ReplyDeleteMmm... så gott! Jag tycker verkligen om när kikärter finns på burk. Det är praktiskt när man är kass på planering (skulle jag behöva lägga kikisarna i blöt så skulle vi aldrig äta det).
ReplyDeleteJa, hualigen, minns det där avsnittet! Jag har sedan mina barn varit riktigt små tjatat om hur olika grönsaker/rotsaker ser ut och de kan faktiskt namnge de flesta. Däremot tycker jag att kassapersonalen inte är lika duktiga, tur man själv vet vad man handlar! :-)
ja...det är hemskt om det blir samma utvecklingen i Sverige... :(
ReplyDeleteTomatsalsan låter såååå gott! Och majsplättarna skulle min dotter gilla! :)
Ha en toppen tisdag!
Kram kram
//Lana
Goda biffar och med tomatsalsa också - min favorit!
ReplyDeleteJag försöker komma ihåg vad jag hade för koll på grönsaker och frukt som barn, den var nog inte särskilt imponerande. Jag tror att det har hänt en hel del på den fronten faktiskt, överlag. Att fler barn idag kan mer om råvarorna men att det på vissa håll är riktigt skrämmande. Det tog ett tag innan man visste vad en aubergine var till exempel :-) Vardagsmat idag!
Ha en fin kväll och njut av solen!
Kram Lotta
Mmm vad gott!!
ReplyDeleteHa en fantastisk kväll!
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Jag minns också det programmet med en rysning! Visst kan man förstå att barn inte kan alla grönsaker, men tomater... Sorgligt! Mina barn har alltid ätit grönsaker, så för dem har det varit lika självklart med squash som ketchup.
ReplyDeleteStor kram till dig!
Go'a Jamie... Stackarn kom inte långt på skolorna i USA, de hade inte riktigt samma idéer som han ;)
ReplyDeleteBiffarna ser riktigt fina ut! Jag är inte något jättefan av majs, men äter det i vissa saker. Till senapssås, till exempel. Mmm! I dessa biffarna med lite cayennehetta i skulle det säkert också gå hem!
Ha en skön helg nu! :)
Jo tack, det avsnittet minns vi. Kommer ihåg att vi tyckte att det var lite sorgligt på ett vis att vi fick våra förutfattade meningar bekräftade. Får hoppas att det är lite annorlunda i vårt land, i alla fall vad gäller just att skilja på tomater och potatis!
ReplyDeleteMajsbiffarna kvalar minsann in på nästa veckas meny i vårt kök, vi kämpar vidare med vår vegetariska dag minsann!
Kramar