Thursday, July 25, 2013

Raw jordgubbspaj - Raw Strawberry Pie

Nu blir det en del raw recept på bloggen. Minns ni att jag skulle testa raw food under min semester? Nu har jag gjort det och jag testade i några hela dagar och har bestämt mig för att under semestern börja dagen med att äta/dricka raw för att sedan framemot kvällen gå över till "vanlig" mat. Normalt börjar jag mina dagar med en smoothie så det är inget som känns konstigt med just detta. Jag måste erkänna att jag känner mig faktiskt mycket mer piggare av raw maten. Idag tänkte jag tipsa om denna raw jordgubbspaj som blev riktigt lyckad. Maken som fick smaka en undrade om det fanns mer så det tolkar jag som ett gott betyg. Jag gjorde fyra små minapajer men det går lika bra att göra en stor paj.

En paj som är helt befriad från mjöl, smör och vitt socker.
A pie that is totally free from flour, butter and white sugar.
Raw jordgubbspaj (4 minipajer eller en 1 stor paj som räcker till 4-5 personer)
Botten:
5 dl mandlar
1 dl kokosnöt, riven (eller kokosflingor)
8 dadlar
1 msk agavesirap
2 tsk kanel
en nypa salt

Finhacka mandlar i en matberedare. Tillsätt kokos och kör igen. Tillsätt därefter dadlar, agavesirap, kanel och salt. Tryck ut degen i pajform. Fyll med cashewgrädde (se nedan för recept) och garnera med färska jordgubbar. Njut!

Fyllning, Cashewgrädde
2 dl cashewnötter
0,5-1 dl vatten
halv vaniljstång, urskrapad eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk agavesirap eller 4 dadlar

Mixa cashewnötter till ett mjöl. Späd med lite vatten i taget och mixa igen tills du får lagom tjock konsistens. Tillsätt vaniljstång/vaniljpulver och agavesirap/dadlar. Smaka av och om det behövs tillsätt mer vanilj.

Detta är mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat semester.

English
Raw Strawberry Pie (4 small pies or one big for 4-5 persons)
Crust
5 dl almonds (1 american cup is about 2,4 dl)
1 dl coconut, grated (or coconut flakes)
8 dates
1 tbsp agave nectar
2 tsp cinnamon
a pinch of salt

Mix the almonds in a food processor. Add the coconut and mix again. Then add the dates, agave syrup, cinnamon and salt. Press the dough into pie plate. Fill with cashew cream (see below for recipe) and garnish with fresh strawberries. Enjoy lots!

Filling, Cashew cream
2 dl cashews
0,5-1 dl water
half a vanilla bean, cut and scrape out the seeds
1 tbsp agave syrup or 4 dates

Blend the cashews into a flour. Add a little water at a time and mix again until you get just the right thickness. Add the vanilla seeds from the bean and agave syrup/dates. Taste to see if you need to add more vanilla.

12 comments:

  1. Visst är det kul med raw food och att experimentera fram recept. Jag har också ett raw bakverk på bloggen idag :) Kram

    ReplyDelete
  2. Ser onyttig ut men innehåller ju en massa nyttiga saker:) Underbart! Du är så fiffig och inspirerande!

    ReplyDelete
  3. Låter väldigt spännande och gott samtidigt som det är hälsosamt. :)

    ReplyDelete
  4. Vilka söta pajer! Kul att du testat på raw och att du märker att det påverkar dig positivt!

    ReplyDelete
  5. Den här pajen låter otroligt gott! Nån gång måste jag prova något raw-food recept! :)
    Ha en underbar dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  6. Amy! Hör inte till det här inlägget direkt, men du gör ju mycket smoothies - vad har du för proteinkällor i? Jag behöver lite inspiration! TACK!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nötter är det viktigaste proteinet. Jag lägger alltid i mandlar, cashew- eller valnötter. Blir både gott och proteinrikt! :)

      Delete
  7. Den ser hur god ut som helst med mandlarna och cashewgrädden. Mums!!
    Kram

    ReplyDelete
  8. Det ser verkligen hur gott ut som helst!

    ReplyDelete
  9. Wow, ser smarrigt ut! Jag är inte så frälst vid det där med raw, har lixom inget emot ugnen, men den där verkar spännande. Den kräver ju inte frys heller, som många raw-grejer gör. Kunde vara en kul grej att testa på campingsemester kanske.

    ReplyDelete
  10. Vad gott det ser ut! Har du använd hela mandlar eller skalade?

    Kram Gosia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...