Sunday, December 30, 2012

Nyårsmiddag - efterrätt

Parfait är en härlig klassiker! Förra nyår åt vi apelsinparfait med ljummen hallonsås. Originalreceptet var egentligen ingefärsparfait gjord på ingefärsmarmelad men vår värdinna, Lena, bytte helt enkelt ut den mot apelsinmarmelad vilket fungerade fint. Ett tips är att använda din egen favoritmarmelad.


Parfait (6 portioner)
4 äggulor
4 msk florsocker
9 msk ingefärsmarmelad + 2,5 kr malen ingefära (Lena tog apelsinmarmelad och tog då ingen malen ingefära alls. Använd gärna din egen favoritsmak på marmeladen!)
3 dl vispgrädde

Vispa äggulorna och florsockret tills massan blir tjock och krämig. Blanda i marmelad (och ev malen ingefära om du väljer att göra ingefärsparfait). Vispa grädden hårt och vänd ner i äggkrämen. Häll krämen i en sockerkaksform och frys den minst i 4 timmar, gärna över natten.

Hallonsås
2 paket frysta hallon, lättsockrade
florsocker, smaka av med

Mixa hallonen i en mixer eller matberedare och sila bort kärnorna. Smaka av med florsocker.

Receptet kommer från boken Vinterkalas av Hannu Sarenström.

10 comments:

  1. Parfait har jag aldrig gjort, men det ser gott ut! Kram vännen!

    ReplyDelete
  2. Oj va gott det såg ut!! Ser väldigt lyxigt ut :)

    ReplyDelete
  3. Vilken härlig nyårsmeny du satt ihop, parfait är ju så gott och en riktig klassiker till nyår! Vi kommer köra på en glassbomb istället :)
    Har varit dålig på att kolla kommentarerna nu i jul/mellandagarna men jag önskar er en riktigt god fortsättning och ett gott nytt år! Kramar!

    ReplyDelete
  4. Gott och fräscht! Och perfekt att kunna använda olika sorters marmelad.

    Önskar dig och familjen en god avslutning på året och gott nytt år!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  5. Mycket mumsiga grejer:)
    Gott nytt år!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  6. Fint när man kan variera efter sin egen favoritsmak, men ingefära är ju härligt uppfriskande!

    Ha nu en riktigt härlig nyårshelg, ett gott slut och så önskar vi dej ett gott nytt år,
    massor med kramar

    ReplyDelete
  7. Parfait är supergott!!
    Önskar dig ett Gott nytt år och god fortsättning!!

    ReplyDelete
  8. vilken mumsig nyårsmeny du bjuder på :) hoppas ni får ett jättefint firande imorgon och gott nytt år! kramar!

    ReplyDelete
  9. Gott Nytt År på dig Amy och vilka smarriga nyårsrecept du serverar oss!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...