Sunday, January 12, 2014

Fröknäcke - Crisp Bread or Seed Crackers

Varning! Beroendeframkallande! Dessa fröknäcke är verkligen så goda och oerhört beroendeframkallande. Gjorde en sats nyligen och den tog slut illa kvickt och ny sats gjordes i helgen. Istället för chips kan man knapra på dessa goda fröknäcken, jag lovar att det är minst lika gott. (Jo, jag tycker faktiskt att fröknäcke till och med är godare!) Vill man inte äta de som de är så servera en god röra eller ost till. Det mesta funkar finfint till dessa små godbitar.

Warning! Addictive! These Seed Crackers are really something special and incredibly addictive. Made a batch recently and it was finished quickly and a new batch was made this weekend. Instead of potato chips, you can nibble on these in front of the television. I promise that it is at least as good. (Yes, I actually think this Crisp Bread is even better than potato chips!) Healthy, quick and easy to make, a winner it is.

Fröknäcke
2 dl fint majsmjöl
0,5 dl linfrö
1 dl sesamfrö
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl olja
2,5 dl kokande vatten
2 krm salt och lite flingsalt att strö över

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda samtliga ingredienser och bred ut tunt (platta till med handen) på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Skär lätt i smeten i lagom stora rutor (det blir lättare att få fina rutor när fröknäcket är färdigbakat). Strö lite flingsalt över och grädda mitt i ugnen i ca 1 timma.

Servera som de är eller med en god röra/ost, njut!

Crisp Bread/Seed Crackers
2 dl (a little less than 1 american cup) cornmeal
0,5 dl (1/4 american cup) flaxseeds
1 dl (1/2 american cup) sesame seeds
0,5 dl (1/4 american cup) sunflower seeds
0,5 dl (1/4 american cup) pepitas/pumpkin seeds
0,5 dl (1/4 american cup) oil
2,5 dl (1 american cup) boiling water
2 pinches of salt and some salt flakes to sprinkle over

Preheat the oven to 150 C/300 F.

Mix/stir together all the ingredients and spread thinly (flatten with your hand) on a baking tray lined with baking paper. Cut lightly into the batter into bite-sized squares (this way it will be easier of getting fine boxes when the crisp bread has been baked). Sprinkle some salt flakes over and bake in the middle of the oven for about 1 hour. Enjoy lots!

20 comments:

  1. Mmmm ... håller med, fröknäcke är verkligen så gott!

    ReplyDelete
  2. Beroendeframkallande är rätta ordet. Jag kan lätt sätta i mig en hel plåt själv och helt utan smör eller andra pålägg.

    Skön söndag till dig Amy.
    KRAM

    ReplyDelete
  3. Ser goda ut, kanske något att variera med det frökexrecept jag brukar använda.

    ReplyDelete
  4. De här är väldigt goda och jag äter dem gärna som snacks :) Kram!

    ReplyDelete
  5. Dom är riktigt farligt goda!! Som du skriver man kan äta dem som chips!!

    ReplyDelete
  6. Jag håller helt med! Dessa är bland det godaste jag vet. Jag måste hålla mig ifrån sesamfrön nu, men rår väl ersätta dem med nåt annat. Kanske kan jag mala dem, så får jag smaken ändå? Supergott och verkligen bättre upp än chips! Kram!

    ReplyDelete
  7. Jag håller med dig Amy att det knäckebrödet är beroendeframkallande. Något jag måste baka nu snart framöver när ordningen börjar ta form här hemma igen.
    Jag önskar dig en bra ny vecka! Kramar

    ReplyDelete
  8. Håller med så gott finis! kram Sofia

    ReplyDelete
  9. Jag har själv gjort ett fröknäcke, och det är såå gott och verkligen beroendeframkallande ;)

    ReplyDelete
  10. Ja jäklar vad gott. Krispigt och salt, vad mer kan man begära?

    ReplyDelete
  11. Ja, visst är fröknäcke supergott! Brukar göra en liknande variant fast utan majsmjöl. De har en strykande åtgång här hemma. Fast jag tror inte familjen vill ha dem istället för chips ;-)
    Ha en fortsatt fin vecka. Kramis.

    ReplyDelete
  12. Mmm...så gott! Har också ett recept på knäcke som jag bakar då och då... verkligen beroendeframkallandet!
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  13. Jag brukar också baka ett liknande. Jättegott är det! Ett tips för att få riktigt tunt och krispigt bröd är att lägga ett bakplåtspapper över smeten och sedan kavla. :)

    ReplyDelete
  14. Jag gjorde också knäcke häromdagen. Lite liknande men ändå annorlunda. Visst är det beroendeframkallande! Jag tar mig en liten bit och knaprar på emellanåt - utan varken smör eller pålägg - men intalar mig att det definitivt är bättre än chips eller pop-corn. Ha en fortsatt bra inledning på det nya året! Kram!

    ReplyDelete
  15. Vi stämmer in i lovkören vi, så goda så är dom!

    Hoppas allt är fint med dej Amy, och att du får en bra helg.
    kramar

    ReplyDelete
  16. Sådana hära brukar Calles mamma göra, de är SÅ goda! Alldeles ljuvliga, mmmm.

    ReplyDelete
  17. Fröknäcke är kraftigt beroendeframkallande!!

    ReplyDelete
  18. Amazing crackers...I am addicted to them!!
    And I used olive oil and it worked just fine.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...