| Grönkålsgratäng 700 g potatis/sötpotatis, skalad, skivad och kokad i lättsaltat vatten i ca 4-5 min
 500 g färsk grönkål, tvättad, repad och kokad i lättsaltat vatten i ca 8-10 min
 30g valnötter/pinjenötter
 2,5 dl mellangrädde/sojagrädde eller liknande
 1-2 msk sirap
 örtsalt och svartpeppar, smaka av med
 ca 2 dl ost, riven
 
 Sätt ugnen på 225 grader. Varva potatis, grönkål och valnötter i en ugnssäker form. Blanda grädde, sirap, kryddor och häll över. Toppa med riven ost och sätt in i ugnen. Tillaga i ca 30-40 minuter. Smaklig måltid!
 
 English
 Kale Gratin
 700g potatoes/sweet potatoes, peeled, sliced and boiled in lightly salted water for about 4-5 minutes
 500 g fresh kale, washed, stems and tough ribs removed and boiled in slightly salted water for about 8-10 minutes
 30g walnuts/pine nuts
 2.5 deciliter (1 american cup) cream/soy cream or similar
 1 to 2 tbsp golden syrup or similar liquid sweetener
 herbal salt and black pepper, to season with
 approx. 2 deciliter (a little less than 1 american cup) cheese, grated
 
 Preheat the oven to 225C/437F. Layer the potatoes, kale and walnuts in an ovenproof dish. Mix the cream, syrup, spices and pour over. Top with grated cheese and place in the oven. Let it cook for about 30 to 40 minutes. Bon appétit!
 | 
Grönkål är gott och lika med höst!Din gratäng låter jättegod:))
ReplyDeleteTrevlig Kväll!
Jag åt mitt första grönkålsblad förra året och blev såld efter många år av fördomar om att det skulle vara äckligt!
ReplyDeleteSå gott det ser ut! Kram
ReplyDeleteGrönkål äter vi gärna, vi gjorde en risotto med det för ett tag sen och det var riktigt gott!
ReplyDeleteHärligt med lite knaprighet från nötterna.
Kramar på dej Amy!
Grönkål är en relativt ny vän i vårt kök, den seglade in här lagom till förra julens bestyr. Riktigt god tyckte vi att den var så den håller vi dörren öppen för. Gratängen låter god och sötpotatis har vi ju fått dille på så detta låter mycket gott i våra öron! :)
ReplyDeleteSpännande recept:) Grönkål är en ganska ny favorit hos mig. Det ända jag använt den till hittills är soppa.
ReplyDeleteÄven jag är ett fan av grönkål. Supergod både i soppor, pajer och gratänger. För att inte tala om grönkålschips! Du har väl testat att göra chips Amy! Annars rekommenderar jag dig varmt att göra det. Ha en fin helg!
ReplyDeleteyummie : ) kramar Sofia hurra för dig som snart fyller år med : ) fina Amy ser ut som 22 :)
ReplyDelete