Thursday, December 11, 2014

Lussekatter - Swedish Saffron Buns

Jag vet, de flesta har sina favoritrecept gällande lussekatter men jag har ju inget recept på bloggen och det var jag tvungen att göra något åt. Sedan har jag försökt göra mina veganska bara för att se om det går och visst gör det det. Helt klart godkända! Snart Lucia och bara ett tag till så är julen här, det går fort nu. Hos oss råder det sjukstuga då äldsta sonen har vattkoppor. Visserligen en lindrig variant med inte många utslag alls men likväl så kliar det en hel del. Stackarn, det är verkligen inte lätt för de små liven vid sådana här tillfällen. Hoppas att ni håller er pigga och krya därute i regnrusket. Vi hade blötsnö häromdagen men den försvann lika snabbt som den kom.

We totally love these traditional Swedish Saffron Buns or Lussekatter as they are called in Swedish. The saffron flavour is amazing and yes, the kids love to shape them (actually who wouldn't right?). I tried to make them both healthy and vegan just to see if it would work and yes, it sure did! In Sweden we usually eat them for St. Lucia’s Day (December 13) and Christmas. But hey, any day in December is a good saffron bun day.

Ser lite nakna ut utan russinen tycker jag allt!
Normally I would have raisins on the buns...
Lussekatter  (ca 30-35 st)
150g kokosolja/mjölkfritt margarin/smör
2 pkt saffran
5 dl mjölk (funkar fint med mandel-, havre- eller sojamjölk) + lite extra till pensling
50g jäst
2 dl valfritt flytande sötningsmedel; agave/kokossirap (rörsocker går också bra men använd då mindre mängd mjöl)
½ tsk havssalt
2 dl kesella eller vegan sour supreme
ca 1 kg valfritt mjöl (ibland behövs mer, ibland mindre)
1 dl russin (Vissa gillar inte detta, jag älskar att ha russin i men just den här gången valde jag att inta ha dom.)

Smält kokosolja och saffran ihop och tillsätt sedan mjölk. Låt allt bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en skål och rör ut med den fingervarma mjölkblandningen.
Tillsätt sötning, salt, kesella/sour supreme, 2/3-del av mjölet och arbeta degen i maskin i ca 15 minuter (eller 20 minuter för hand). Tillsätt mer mjöl om det behövs men spara lite till utbakningen senare. Låt degen jäsa under bakduk i ca en timma tills dubbel storlek uppnåtts.

Ta upp degen på mjölat underlag och knåda den lätt innan du bakar ut till lussekatter som du lägger på bakplåtspappersklädda plåtar och jäser under bakduk 30 minuter.
Under tiden sätt på ugnen i 225 grader. Pensla med mjölk och tryck sedan i russinen i lussekatterna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills lussekatterna är gyllenbruna. Njut av de goda lussekatterna!

English
Swedish Saffron Buns (makes 30 to 35)
150g coconut oil, dairy free margarine or similar
1g (2 sachets) saffron powder
500 ml milk of choice (almond, soy or oat works great) + extra for brushing
50g fresh yeast (or dry actove yeast equal to 50g, read on package)
10 tbsp agave/coconut nectar, maple suryp or similar liquid sweetener
½ tsp sea salt
10 tbsp thick yoghurt/quark/vegan yogurt
approx. 1 kilogram flour of choice
raisins/sultanas

Melt oil/margarine and saffron together. Add milk and heat until finger warm 37C/ 98F.
Dissolve the yeast with the milk liquid in a big bowl. Add sweetener, salt, yogurt and around 2/3 of the flour. Work the dough for 20 minutes (15 minutes for machine) until shiny and add more of the flour. Save a little flour for the rolling of the dough later on. Sprinkle with flour and cover with a clean kitchen towel. Leave to rise in room temperature until the dough has doubled the size (approx. 1 hour).

Once your dough has risen, transfer it to a lightly floured surface and knead for a minute.
Divide the dough to smaller pieces, roll each peace to a long thick string and shape to classic S-shaped buns. Place evenly on oven trays with baking sheets and leave to rise 30 minutes until they almost double in size.

Meanwhile, set the oven to 225C/437F.
Brush with milk and gently push a raisin/sultana in each swirl on the buns.
Bake each tray in the middle of the pre-heated oven for about 8-10 minutes until golden. Enjoy the lovely Swedish Saffron Buns!

5 comments:

  1. De ser så fina och goda ut! Kram!

    ReplyDelete
  2. Åh, vilka tjusiga, tänk, jag har inte ätit en endaste liten lussekuse i år!

    ReplyDelete
  3. Jag älskar lussebullar men ogillar russin. Jag bakar med russin för andras skull men pillar bort dem genast på de jag ska äta.

    Jag och sambon är friska, åtminstone från förkylning och magsjuka - så här långt. Utan små barn hemma klarar man sig från en del. Fast vi har ju andra krämpor, haha! Kram och krya på er!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...