Älskar ni inte bara doften av nybakat bröd som sprider sig i hela hemmet? Det här nyttiga brödet görs på kall degvätska och ska jäsa i kylen över natten. Perfekt att förbereda på fredagskvällen för att sedan avnjutas till lördagsmorgonens härliga familjefrukost! :) Det står i receptet att bröden blir ganska platta men mina blev höga! |
Dinkel & Pumpafröbröd (ca 20 st) 25 g jäst 5 dl kallt vatten 1 msk olivolja 2 tsk havssalt 10 dl dinkelmjöl 2-3 dl vetemjöl 1 dl pumpafrön |
Dag 1: Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan, salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Lägg degen i en stor form. Plasta in formen ordentligt och sätt in i kylen. Låt stå till nästa dag. Dag 2: Ta ut degen ur kylskåpet och låt den jäsa i rumstemperatur medan ugnen värms till 175 grader. Skrapa ut degen på lätt mjölat arbetsbord och forma till ca 20 bullar med lätt mjölade händer. Strö pumpafrön över bröden. (Står inte i receptet men jag tog en nypa havssalt och strödde på. Rekommenderas för det blev jättegott!) Låt jäsa på bakpapperklädd plåt i 20 min. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min. (Flytta gärna upp brödet de sista 10 min så de får färg på sig.) Låt svalna under en handduk. Receptet kommer från tidningen Matmagasinet. |
Thursday, October 13, 2011
Dinkel- & pumpafröbröd
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Du, de ser SJUKT goda ut -verkligen! Vad sugen jag blir på att prova <3
ReplyDeleteTack för alla dina fina kommentarer hos mig, du gör mig så glad =)
Tack Alexandra, ja testa och baka dessa. Mycket enkla och goda!
ReplyDeleteVarsågod, vi Campustjejer måste hålla ihop ;)
Tänk om man kunde ha turen att få en sån, rykande färsk fralla till frukost i morgon :)
ReplyDeletePumpafrön hör ju verkligen hösten till! Tack för tips, ska inhandla lite! Tycker att det är perfekt att frön och liknande numera finns som lösvikt i affären. Perfekt om man t.ex. bara ska ha till ett gäng frallor!
ReplyDeleteHelena, antingen får du komma förbi oss eller så får du helt enkelt baka egna! ;)
ReplyDeleteFrostrosor, visst är det bra att köpa i lösvikt! Jag köper dock lite större förpackningar eftersom jag använder dem en hel del. :)
Snacka om sammanträffande, vi skriver också om kalljästa bullar i vårt kök idag:)
ReplyDeleteHärligt med nybakat till frukost, kalljästa bullar är något av en favorit hemma hos oss. Detta receptet ska vi absolut prova!
Ja, nybakat til frukost är gott och dina bröd blev verkligen höga :) Önskar dig en skön helg!!
ReplyDeleteDe ser riktigt goda ut! Det är inte mycket som slår nybakta frallor till frukost.
ReplyDeleteMårtenssons kök, vilket sammanträffande! :)
ReplyDeleteHovkonditorn, tackar. Önskar dig också en finfin helg i värmen!
Från jäst till gäst, sant nybakta frallor är SÅ smarrigt!
älskar verkligen bröd med pumpafrö,gjorde riktigt go baguette med pumpafrö,yummi yum
ReplyDeleteså gott!
ReplyDeleteJa visst är det smarrigt Smulansbakblogg och karin! :)
ReplyDelete