Gajar ka halwa eller indisk morotsdessert är en annorlunda men spännande efterrätt som smakar jättegott. Vi indier äter den ofta när vi blir bortbjudna. Testa gärna att laga den om ni vågar! :) |
Ingredienser (4 port) 500 g morötter 7 dl standardmjölk (för fetare alternativ välj hälften mjölk hälften vispgrädde eller enbart vispgrädde!) 0,5 tsk kardemummakärnor saffran (lite mindre än ett paket) 4-5 msk socker 5 msk osaltat smör 1 msk grovhackade mandlar, pistage- eller cashewnötter (jag tog mandlar) |
1. Skala morötterna och riv dem grovt. 2. Koka dem i mjölk/vispgrädde med kardemumma, socker och saffran i en vid kastrull utan lock, tills all mjölk kokat in. Detta tar minst 30 minuter. (Standardmjölk tar längre tid medan vispgrädde kokas in snabbare.) Rör om mot slutet. 3. Hetta upp smör i en stor stekpanna (helst teflon) och stek under omrörning tills morötterna blivit torra och fått en varm, röd färg. Tar ca 10 minuter. 4. Häll på lite av mandeln, pistage- eller cashewnötterna och stek ytterligare 2 minuter under omrörning. 5. Lägg i en form/uppläggningsfat och garnera med den mandel, pistage- eller cashewnötter som är kvar. 6. Servera halwan varm eller ljummen med en klick yoghurt, vaniljglass eller varför inte lyxa till det med en klick vispad grädde! ;) Egentligen ska den serveras med kulfi (indisk glass) men yoghurt, vaniljglass eller grädde går lika bra. Denna här desserten är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat ge bort. |
Sunday, October 9, 2011
Gajar ka halwa - indisk morotsdessert
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Oh, wow, det här var verkligen spännande! Jag som älskar nya recept tackar och bockar, det låter ju jättekul! Måste prova!
ReplyDeleteOch du, jag såg att jag inte prenumererade på dig, så nu gör jag det, och du är tillagd i min länklista =)
Kul att du gillar Alexandra! Testa så får vi se vad du tycker om det... :)
ReplyDeleteTack för att jag är med på din lista och att du prenumererar!
Annorlunda, kul! De har ju så fin färg dessutom, morötter.
ReplyDeleteJa och dessutom hjälper saffranet till att rätten får ännu mer intensivare färg! :)
ReplyDeleteHej jag heter Joanna är är 23 år.
ReplyDeleteNär jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppet hjärtat om mitt liv med diagnosen och allt vad det innebär för att folk ska få mer förståelse och insikt för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder.
Finns även en dagens bloggtävling där du kan bli länkad inför mina 400-600 unika läsare/dag och andra spännande tävlingar med fina priser som löshår,iphoneskal, heminredning, osv:)
Så besök gärna min blogg:)
Vad roligt att se en indisk efterrätt, är inte ofta man får såna tips! Lät gott :)
ReplyDeleteTitta in på min blogg om du är sugen på att få gratis choklad skickad till dig, jag har en massa choklad jag ska dela ut! :)
Tack för tipsen Joanna och Sandra Drömkaka, ska spana in era bloggar! :)
ReplyDeleteTack för din kommentar om min tårta!
ReplyDeleteDin presentation av den härliga morotsdesserten gör verkligen att man blir lockad att testa den. Allt som serveras i ett hjärta måste ju vara gott!
Denna efterrätt har jag också på min todo-lista :) Jag gillar morotshalwa! Och kardemumma är gott att ha i!
ReplyDeleteAnn, ja allt i ett hjärta är gott! ;)
ReplyDeleteSpännande att se hur du gör din halwa, Hovkonditorn! Ja kardemumma ska man ha i annars blir det inte lika gott! :)
wow,detta har jag aldrig hört talas om innan,ser ju helt gudomligt gott.morötter är ju yummi.helt beroende av morotskaka,hehhe
ReplyDeleteLåter väldigt spännande! Älskar morötter. Bör testa!!
ReplyDeleteGör gärna det Sofie! :)
ReplyDeleteHej =)
ReplyDeleteJag har tittat på detta receptet några gånger så nu kommer det en liten kommentar på dessa "söta" indiska hjärtan. Är det små portionshjärtan du serverar dem i, jag som inte har några små former alls, tips att ge mig? Vore roligt att bjuda på vid tillfälle kanske.
Säkert inget recept som gästerna känner till, kul med indiskt tycker jag :)
De ser så fina ut med saffransfärger blandat med morötter! Ser fram emot fler spännande recept.
lilla hjärtat, jag har tre olika storlekar på den formen från IB Laursen. Har för mig att det var mellanformen jag använde. Absolut, fler spännande recept kommer! :)
ReplyDeleteHär är ju den smaskiga desserten! :D
ReplyDeletekram!
Hej! Fin blogg :-) Receptet ovan ser verkligen gott ut, måste prova nån gång.
ReplyDeleteMvh Sofia
Hej och tack Sofia, tycker definitivt att du ska testa receptet ovan. Det kommer även att finnas i ICAs kundtidning Buffe nr 9 (2012). :)
Delete