Tuesday, October 11, 2011

Lakritscupcakes

Ni som älskar kombinationen choklad och lakrits måste bara testa att göra dessa små läckerheter! Jag har använt minimuffinsformar men man kan lika gärna använda vanliga muffinsformar. När det kommer till spritsning är det inte min starka sida vilket syns... men dekoreringen var pricken över i:et, eller vad säger ni?

Fotograferar man "baket" hemma hos oss måste man vara snabb, annars hinner barnen stoppa fingrarna i bakelserna eller tom stoppa bakelserna i munnen illa kvickt! Denna gången blev det lite frostingkladd men det får jag bjuda på. ;)
Lakrits cupcakes (12 st normalstora)
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 msk lakritspulver eller 5-8 krossade turkisk peppar
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk

Topping:
275 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk lakritspulver eller 2-4 krossade turkisk peppar
25 g rumsvarmt smör

Gör så här
:
Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Låt svalna.

Topping:
Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen och lakritspulver, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.
Rör tills all choklad har smält.
Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.
Låt helst toppingen stelna i rumstemperatur till nästa dag. (Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.)
Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera med engelsk konfekt!

Receptet kommer från tidningen Amelia som i sin tur har hämtat receptet från Mia Öhrns bok Macarons, cupcakes, cakepops.

14 comments:

  1. Ska spara detta recept och baka nån dag. Älskar kombinationen choklad/lakrits!:)

    ReplyDelete
  2. Anneli, det tycker jag absolut du ska göra kul! :)

    ReplyDelete
  3. Man vill bara stoppa hela alltet i munnen.. mums..håller med dina barn där :D

    ReplyDelete
  4. Det här är ett recept för mig :) Tack!!

    ReplyDelete
  5. give it to med.. jag älskar lakrits..har både lakrits sirap och pulver hemma tur som e ha ha

    ReplyDelete
  6. Det är ett recept jag knappt vågar visa för min lakrits-älskande sambo, i så fall får jag väl inte baka annat ;)

    Ser jätte goda ut (även för mig som inte äter lakrits)

    Mvh
    Evelina

    ReplyDelete
  7. Men mums! Jag har tänkt försöka baka lakritsmacarons, men har inte hunnit. Får köra ett lite race med macarons inom några veckor nu tänkte jag! :)

    ReplyDelete
  8. styleandfunstuff, tack! ::

    Dessi, låter himla gott med lakritsmacarons! Måste också någon gång snart ge mig på macarons ;)

    ReplyDelete
  9. De här ska jag absolut baka. Har sett dem i Maria Öhrns bok.
    Mums!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  10. Japp Malin, det var ett reportage i Amelia angående henne så då fanns receptet med där har jag för mig :)

    ReplyDelete
  11. Det här lät som ett spännande recept. Har en granne som är helt tokig i lakrits, har alldeles nyss bakat en beställning på lakritsmacarons till henne så dessa skulle hon säkert tycka om också. Jag sparar receptet för kommande bakdagar!

    Mysig och fin blogg du har! Titta gärna förbi min/vår blogg...
    //Agneta.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...