Rena, raka smaker av äpple, kardemumma och citron i träffsäker kombination. Vem kan motstå det? Jag vet att det är mycket äpple nu på bloggen men det blir så när vi har ett finfint äppelträd på tomten, då gäller det att passa på att baka med godingarna! :) |
|
Äppelkaka (ca 10 personer) Pajdeg: 150 g smör, kallt tärnat 1 dl strösocker 3 dl vetemjöl, (180 g) 1 tsk bakpulver Fyllning 1: 5 st äpplen, röda 2 msk strösocker 1,5 tsk kardemumma, stött 2 msk smör Fyllning 2: 2 st ägg (För er som inte vill ha ägg funkar produkten "No egg" fint i denna kaka också!) 2 dl crème fraiche 0,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk citronskal, finrivet 2 msk citron, pressad Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen. Tryck ut degen i en form, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 min, tills det fått lite färg. Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 1/2 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 min under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna. Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 min, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat. Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås. Njut, njut, njut! Receptet kommer från tidningen Allt om mat. |
Saturday, October 29, 2011
En himla god äppelkaka
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Oj oj ser gott ut :)
ReplyDelete/Manish
Åh tack, kom snart på besök så får ni smaka på något smarrigt! :)
ReplyDeleteÄppelrecept är alltid välkomna, så gott :)
ReplyDeleteSåg himla smarrigt ut, den ska jag försöka hinna att testa! Självklart får du gärna både sno inspiration och länka, det är ju det vi har varandra till :-)
ReplyDeleteSant Hovkonditorn! =)
ReplyDeleteTack Maria, då gör jag så! :)
Men du,det där ser ut att vara farligt gott! Så geggigt och ljuvligt! Den där fyllningen får jag absolut aldrig glömma för jag bara måste prova!
ReplyDeleteDet gäller att ta tillvara på äpplena och vi ser gärna fler recept med äpplen, alltid gott!:)
ReplyDeleteSmarrigt värre! Den ser underbart krämig ut! Äpple och citron, ja men varför inte?
ReplyDeleteVad gott med appelkaka, hade garna atit en bit nu:))
ReplyDeleteåh mums,ser ut som lemoncurd.väldigt gott.
ReplyDeletejag med har mycket äpple,men de är gott och man ska passa på då det är gratis och man kan plocka i naturen.
Det ser väldigt gott ut, måste jag pröva!!
ReplyDeleteÅh vad gott det ser ut!! Måste pröva.
ReplyDeleteTack alla, den var smarrig!
ReplyDeleteAlltså, den här kombinationen tror jag på, jag som älskar citron! Vilken bra idé! Och du, man kan inte få för många recept på äpplen, så det är bara att ösa på =D
ReplyDeleteSå gott det ser ut, kul att göra en citronäppelkaka :D Ska jag prova någon gång!
ReplyDeleteKlart det ska vara mycket äpplen så här års! Denna ser mycket god ut. Kul med en annorlunda äppelkaka.
ReplyDeleteLåter som en väldigt god kaka, spännande med lite andra smaker än de "vanliga".
ReplyDeleteMmm den såg väldigt god ut =) Äpple ihop med citron har jag nog aldrig smakat trots att jag är utbildad kock hehe.
ReplyDeleteDen äppelkakan såg jättegod ut!!Äpple och citron har jag provat en gång och det passade jättebra.
ReplyDeleteOj, oj, oj så gott, äpple och citron är fasligt gott tillsammans! Den här ska jag garanterat testa nästa gång jag bakar äppelpaj!
ReplyDeleteDen här kakan är LAKTO/OVOvegetarisk - har du kanske vegetariska höns?
ReplyDeleteBlir så besviken varje gång jag ser något gott och att den som delar med sig, inte vet skillnaden!
Ingrid
Vegetarian
Självklart är den lakto-ovo vegetarisk eftersom jag är lakto-ovo vegetarian! Men du kan ju alltid ersätta äggen med produkten No egg. Det funkar finfint, lycka till!
DeleteFör övrigt är det allmängiltiga uttrycket för vegetarian lakto-ovo vegetarian. Äter man inte ägg, mjölk, ost etc så är det vegan det kallas. Vänligen, Amy
Delete