"Så pass mycket pålägg och fyllning att det påminner mer om en tårta än en smörgås." Visst är smörgåstårta en av de godaste svenska rätterna där man kan variera innehållet i all oändlighet? I vår familj fullkomligt älskar vi denna enkla men mycket goda traditionella svenska rätt. Visste ni förresten att smörgåstårtan började förekomma i de svenska hemmen först på 1940-talet? | |
Ingredienser: 1 förpackning grov polarkaka 1 lätt creme fraiche 1 liten burk krossad ananas Hackad purjolök (2-3 cm av stjälken) 1 syrligt rivet äpple 3 dl Gräddfil 1 dill/gräslök dipsås (valfritt märke) 4-5 hårdkokta ägg (hackas) 2 dl turkisk/grekisk yoghurt 1 msk majonnäs svartpeppar italiensk salladskrydda Garnering: Vindruvor Cocktailtomater (jag tog gula och röda) 1 avokado Gurka (jag gjorde "snurror" av dem) | |
Gör så här: Ta två halvor av polarkakan så det blir en "rund tårta". Blanda creme fraiche, krossad ananas, purjolökshacket och det rivna äpplet. Lägg detta som första lager på smörgåstårtan. Blanda gräddfilen tillsammans med dipsåsen. Lägg i ägghacket och ha detta som lager nr 2. Blanda ihop yoghurt tillsammans med majonnäs och ha det som översta lager. Garnera med vindruvor, cocktailtomater, avokado och gurka (eller annat som du tycker om!). Denna gång garnerade jag inte sidan men annars kan det bli fint att garnera med ex bladpersilja. Se min andra smörgåstårta här för garneringstips! |
Wednesday, October 5, 2011
Vegetarisk smörgåstårta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ÅÅh, vad kul med en vegetarisk tårta, annars är de ju ofta fyllda med räkor och sådant! Den ser fantastisk ut - jättefint dekorerad - och vilka goda ingredienser! Jag äter smörgåstårta alldeles för sällan - det är ju faktiskt riktigt gott <3
ReplyDeleteTack så mycket för din fina kommentar, vad glad jag blev =)
Mumms, spännande! (:
ReplyDeleteHihi, jag brukar förklara smörgåstårta ibland för mina utländska vänner. Det är verkligen speciellt och känns väldigt "svenskt", för jag har aldrig råkat på det någon annan stans. Roligt med en vegetarisk, som Alexandra sa, det blir man bjuden på lite för sällan! :) /Amanda
ReplyDeleteAlexandra, det finns hur många kombinationer som helst när man gör veg smörgåstårta! Varsågod och tack själv! :)
ReplyDeleteJen, absolut!
Oköttsliga lustar, javisst är det svårt att förklara vad svensk smörgåstårta är men det är en del av charmen! ;)
Håller med föregående, kul med en vegetarisk variant! Den ser helt underbart god ut!
ReplyDeleteTack Ida, den var mycket god! :)
ReplyDeleteLäckra färger!
ReplyDeletekeso med ananassmak och så hackad purjolök i ett lager är supergott!
ReplyDelete