Indien är kryddornas hemland nr 1. Det finns nog inget annat land i hela världen som använder kryddor på
ett så utbrett och utvecklat sätt som Indien. Kryddorna eller masala är en stor del i
den indiska maten och det är kryddorna som ger maten den speciella smaken
som bara indisk mat har.
Det finns lika många krydd- och curryblandningar som det finns hushåll, det kan jag nästan lova er. En kryddblandning kan bestå av upp till 20 olika kryddor och variera i oändlighet.
Denna tandoorikrydda kan du blanda med yoghurt och marinera grönsaker och quornfiléer (eller kött). Den kan blandas med olja och användas som grillmarinad eller varför inte använda tandoorikryddan till att ha som rub när du grillar. Variationerna är många och härligt smakrika!
|
|
Förbered er på att hela hemmet kommer att dofta ljuvligt av alla masalas/kryddor! |
|
Tandoori masala
2 msk malen koriander (Dhaniya)
1-2 msk malen spiskummin (Jeera)
1 tsk malen kanel (Dalchini/Taj)
1 tsk malen kryddnejlika (Laving)
1 tsk ingefärspulver (Adrak)
1 tsk vitlökspulver (Lasun)
1 tsk malen svartpeppar (Kali mirchi) Ibland struntar jag i svartpeppar och kompenserar med mer chili/paprika/cayenne istället.)
1 tsk malen kardemumma (Elaichi)
1 tsk chilipulver/paprikapulver/cayennepeppar (jag brukar ta av samtliga tre, men vi gillar också när det är kryddstarkt!)
1 tsk malen bockhornsklöver (Methi)
1 tsk gurkmeja (Haldi)
salt (Nimak)
ev 1/2 tsk malen muskotnöt (Jaiphal)
Inom parantes står de indiska kryddnamnen. |
|
Många smakrika indiska kryddor som blir till en härlig tandoorikryddsblandning!
|
|
Gör så här
Blanda ihop ovan ingredienser och förvara kryddblandningen i en tätslutande burk svalt. Kryddblandningen håller sig fint upp till 4-6 veckor!
Tre olika sätt att använda kryddan på, det finns dock många fler...
Blanda tandoorikryddan med yoghurt och marinera grönsaker
och quornfiléer (eller kött). Detta blir jättegott.
Blanda tandoorikryddan med olja så blir det en mycket god grillmarinad.
Använd tandoorikryddan till att ha som rub
när du grillar, blir riktigt smakrikt. |
Men tack för det här receptet på kryddblandning
ReplyDeletegillar att blanda kryddor.
Ha en skön lördag
Åh, doften känns ändå hit! ;)) Härligt med kryddor. Ha en skön dag! Kate
ReplyDeletevilka fina kryddor de dofta gott
ReplyDeletekram mamma
Kan tänka mig den härliga doften som sprids! Kram
ReplyDeleteTack snälla för att du delar med dig till oss! Som jag har letat! Kram vännen.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteVilka underbara smaker! Ingen lyckas få mig så sugen på indisk mat som dig. :D
ReplyDeleteTack, Amy! Vad härligt att kunna blanda sin egen tandoorikrydda. Mina näsborrar börjar nästan vibrera när jag läser listan med ingredienser - så mycket gott och alltihop tillsammans måste bli underbart. Min och makens favorit är tandoorikyckling, där den har marinerats i yoghurt innan. Det här får bli ett tecken på att det är dags att laga det snart igen!
ReplyDeleteHoppas du har en fin helg!
Men vad kul! Har aldrig tänkt på att man kan göra det själv *skäms*...
ReplyDeleteoj så spännnande - påminner om när Gordon Ramsey var i Indien på sin matresa och hade fullt sjä med smaker och kryddor ! vilken vetenskap !
ReplyDeleteflavorful n yummmy...very well done
ReplyDeleteTasty Appetite
Härligt! Du är så duktig på att inspirera oss andra! En egen kryddblandning borde kanske varje hushåll ha?
ReplyDeleteoj,gör du dina egna kryddor.imponerande och de låter smaskigt du
ReplyDeletemed en entrecote och grilla med den kryddan på,mums
Snart slår du Spice Godess på fingrarna, härligt!
ReplyDeleteVad kul! Behöver bara köpa vitlökspulver, sen är jag good to go! Tack!
ReplyDeletePå åttiotalet blandade jag ofta tandoori och andra kryddor själv, men nu sedan det blivit så lätt att köpa t.o.m. på ICA kan jag vara lite lat. Denna blandning låter förförisk och kanske, kanske att jag nu överger Patak´s tandooripasta.
ReplyDeleteSynd att den bara håller fyra veckor. Kan man frysa den? Jag tänker att man får laga mycket tandoori-grillat om man ska använda allt inom fyra veckor. Eller är blandningen tänkt att gå åt till en middag? Kram!
Erika, kan tänka mig att förvarar man kryddorna i kylskåp så håller de ett bra tag (några månader eller tom 1 år). Denna blandning räcker till många portioner!
DeleteJag älskar tandoorikrydda så denna ska jag absolut testa att göra.
ReplyDeleteDu missar väl inte min tävling där du kan vinna spalampor?
Så nu har jag gjort delningen offentlig, tänkte inte alls på det när jag la upp den :P Håller tummarna för att jag vinner nu, är ju en jättefin bok! Kram
ReplyDeleteJag tycker att indiska kryddor är så goda och just göra egna masala blandningar är så enkelt.
ReplyDeleteDu är ju en fantastisk person på att mixtra och fixa :-) Inspirerande till 1000 det vet du!
ReplyDeleteKramkram
Tack alla för era fina kommentarer. Det doftar ljuvligt i flera dagar i hela huset efter att ha tillagat dessa kryddor! :)
ReplyDeleteVitlökspulver och bockhornsklövet saknades i kryddlådan men annars var jag good to go;).Måste ju testa detta så klart. Kan kanske tänka mig att hälla i en fin kryddburk o ge bort om vi inte gör slut på allt själva.
ReplyDeleteHur mycket krydda per kg kött?
ReplyDeleteEller per dl yoghurt?
Hej Anonym, beräkna ca 3-5 msk krydda/kg. Fast tänk på att ju mer krydda desto starkare blir det, så ta lite och smaka dig fram.
DeleteVa härligt att göra kryddblandningen sådär! Själv står man ju där och duttar på kryddorna eftersom och liksom blandar på plats, mycket roligare så här! Ska definitivt sno ihop en liten burk snart.
ReplyDeleteTack för hjälpen! Nu kan jag göra egen kryddblandning och utesluta det jag inte tål.Toppen.
ReplyDeleteSå roligt att detta var till hjälp! :)
Delete