Wednesday, May 16, 2012

Hallon med mandeltäcke, ingefärspickles och Sean Banan

Helgen som gick har vi varit hos svärmor x 2. Ja, ni läste rätt... först hemma hos min svärmor och sedan hemma hos makens svärmor. Som alltid blir vi riktigt bortskämda och bjuds på mycket god mat.

Har ni sett filmen "Mitt stora feta grekiska bröllop"? Tänk er scenen där de hos mannen sitter i stilla gemak och äter middagen... och tänk er sedan middag hos den grekiska familjen där allt kan hända (ibland på en gång). Så är det för oss lite grann och det är alldeles alldeles underbart, vi skulle inte vilja byta det för allt guld i världen. Barnen anpassar sig också och vet precis hur de ska vara i båda miljöerna, härligt tycker vi.

Äldste sonen brukar ibland säga när vi inte varit på någon indisk fest på länge: mamma när ska vi till en sådan stor indisk fest där alla dansar och äter gott?

Efterrätten hos min svärmor, hallon med mandeltäcke mmm så gott det var!

Hallon med mandeltäcke (4 pers)
75 g sötmandel
75 g smör
1/2 dl socker
2 äggvitor
1 nypa salt
500 g frysta hallon, osockrade

Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla och skala mandeln. Mal eller hacka den fint.
Rör smör och socker vitt och poröst. Rör i mandeln.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en nypa salt. Vänd ner dem i mandelsmeten.

Lägg de frysta hallonen i en ugnssäker form och bre över mandelsmeten. Sätt i ugnen och grädda tills det har fått fin färg, ca 15 min.

Servera hallonen ljumma med kall råkräm.

Råkräm med citron
2 äggulor
2 msk socker
rivet skal och saft av 1/2 citron
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Smaksätt med citronskal och citronsaft. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Servera krämen kall till varma gratinerade hallon.
Quornfilé i gräddig mjukostsås med soltorkade tomater, ris och ananas- och fetaostsallad.

Misstänker att fina svägerskan har ordnat med detta, hon har gåvan och är riktigt duktig på det.

ingefärspickles
Ingefärspickles på min mammas vis.

Ingefärspickles
300 g ingefära
1 tsk gurkmeja
1-1,5 tsk salt
1-2 citroner

Tvätta ingefäran ordentligt och skär dem i stavar. Blanda med salt och gurkmeja och låt stå i ca 1 dygn. Lägg i en tätslutande burk och häll över citronjuice från ca 1-2 citroner. Låt marineras i ca 4 dygn och sedan är pickles redo att ätas. Passar bra till indiska grytor och min mamma hälsar att ingefära är både gott och nyttigt (speciellt mot illamående!).

Man kan på detta vis även göra t ex morotspickles.

Dessa pickles står sig i flera månader om de står svalt.
Sean den förste Banan

Och så var vi och tittade på Sean Banan till den äldste sonens stora förtjusning. Både Sean och sonen rockade loss må ni tro! Var grymt kul att se :) Budskapet denna dag var solklart från Sean Banan till alla barnen: var den ni är och låt ingen annan säga något till er eller sätta sig på er... respect!

16 comments:

  1. Den efterrätten såg jättegod ut, ett helt nytt recept för mig. Kul!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. Vilken härlig helg ni verkar haft! Vad bra att han förmedlar ett sådant budskap, det borde många fler göra!! Ha det gott /E

    ReplyDelete
  3. Vad härligt med så olika familjer, och att ni trivs med båda! :) Efterrätten ser verkligen god ut!

    ReplyDelete
  4. Jag kan inte lyssna på Sean, för då sätter sig låten och så går jag runt med den i huvudet hela dagen! Kul att höra att han har vettiga grejer att säga till kidsen förutom "rooompa".

    Ingefärspicklingen lät spännande!

    ReplyDelete
  5. åh ser underbart ut,härligt när man blir bjuden.tyvärr blir ja inte allt för ofta bjuden,då ja är alltid den som bjuder.hehehe.

    ReplyDelete
  6. Åh, indiska fester är ju de allra bästa! Önskar dig en jättefin helg! Kram!

    ReplyDelete
  7. Ha ha... Precis så är det hos också! Min släkt är inte stor, men den högljudda och livliga (stimmiga skulle min man säga). Hemma hos min svärmor är det lugnt och stilla. Än så länge har jag inte sett så mycket av de lugna sidorna hos barnen :-)

    ReplyDelete
  8. Sean banan är ingen favorit hos vuxna barn - han har gått mig förbi. Desserten ser fantastisk ut och pickles bara älskar jag. Kram!

    ReplyDelete
  9. wow..looks sooooooper tasty & delicious
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  10. Så mycket gott! Och roligt med olika familjer, för alla är vi ju olika :) Kram till dig Amy!

    ReplyDelete
  11. Ja, vi får se om jag hittar något sätt att använda den på :)

    ReplyDelete
  12. Åh hallon med mandeltäcke låter verkligen så gott! :)

    ReplyDelete
  13. Det bästa av två världar - härligt! Hallon och mandel låter som ett harmoniskt äktenskap :-)

    Ha en härlig långledighet med familjen.

    Kram!

    ReplyDelete
  14. Konstigt på samma sätt är det hos oss. I mina familj pratar alla på en gång osv. Menhemma hos mannen är det mer lugnt. Jag tror att det är bra för barnen att lära sig att hantera olika miljöer, och olika sociala sammanhang. Blev verkligen förtjust i din dessert. Enkel, med bär och mandel. Det går jag igång på. Ha en bra helg! Kram

    ReplyDelete
  15. Äntligen har jag picklat både ingefära och rödlök och det är så gott!
    Tack för recept :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så trevligt Lilo, hoppas du tyckte om smaken också! :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...