Clafoutis är en fransk snabbvariant på paj och kan bakas med säsongens frukter (ex äpple, päron eller plommon) och färska bär efter smak. Gör du med bär behöver de inte förbakas i ugnen utan strös direkt i smeten för att sedan tillagas. Vaniljglass eller en klick lättvispad grädde är också gott till. Personligen gillar jag smaken och konsistensen av mald mandel i, det blir gott och en variation på den vanliga rabarberpajen man så ofta bakar! |
|
Rabarber clafoutis (4 portioner) 400 g rabarber, skalade och skurna i bitar (eller säsongens frukt/bär) 2 msk smör 4 msk socker + 1 dl socker 2 ägg 2 äggulor 2 1/2 dl vispgrädde 1 lime, saft och rivet skal 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl vetemjöl 75 g skalad mandel, finmixad i matberedare Tillbehör: 1/2 liter vaniljglass |
|
Värm ugnen till 175°. Lägg rabarberbitarna i en smord ugnsform och strö över 4 msk socker. Baka ca 10 minuter i ugnen så att de mjuknar lite. (Använder du bär behöver du inte göra detta steget.) Låt svalna. Fördela rabarbern i ugnsfasta portionsformar eller en stor form som rymmer ca 2 liter. Vispa samman ägg, äggulor, socker, grädde, limesaft och limeskal. Tillsätt mjöl och finmald mandel. Rör till en slät smet och fördela över rabarbern. Grädda ca 30 minuter tills clafoutin är gyllene och smeten stannat. Serveras ljummen med vaniljglass eller en klick lättvispad grädde. |
Denna rabarberclafoutis är även mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat sommar. |
Monday, May 14, 2012
Rabarber clafoutis med vaniljglass
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Men gud vad gott det ser ut! :) Det måste jag testa!
ReplyDeleteRabarber clafoutis ser jättegod ut, när barnen kommer hem ska jag laga den! Kram mamma
ReplyDeleteDet är verkligen rabarbertider nu, den dyker upp överallt i matbloggarna!
ReplyDeleteDin paj låter riktigt god!
önskar dig en fin vecka:-)
Mums här har du ju en rabarber fantast till. Denna ser jättegod ut så den ska jag nog ta och testa.
ReplyDeleteoj va gott det ser ut,aldrig smakat det men skulle allt gärna vilja ha en bit.
ReplyDeleteFörsta gången jag hörde talas om clafoutis var när jag såg Leila bakar och hon befann sig i Frankrike... ser gott ut det där och visst är det somrigt!
ReplyDeleteJag har aldrig hört talas om cafoutis så det här måste testas!
ReplyDeleteHoppas vi snart kan lägga rabarber på några rabarber, det är en höjdare när de kommer! Vi brukar ha tur och få ett gäng av Håkans jobbkompis, så vi hoppas på det i år också.
ReplyDeleteDet där ser riktigt gott ut, Amy! Jag älskar rabarber och är så himla glad det är rabarbersäsong nu igen. Jag måste prova det här för jag har aldrig gjort clafouties förut. Det är alltid lika spännande och inspirerande och se dina recept. Din passion för matlagning är smittande. :)
ReplyDeleteEn av mina grannar åker till England den här veckan och jag har bett henne köpa Falooda sev till mig. :)
You hade me at "snabblagad paj". Och så älskar jag rabarber! Kan inte bli fel med mandel som kompis. Härligt bidrag till temat sommar! Skulle gärna ha velat smaka, inte bara titta och läsa :-(
ReplyDeleteHjälp! jag som just nu undviker alla såna där godsaker. Och så tittar jag in hos dig och får se en favorit alla kategorier. Det är såå gott..Bäst jag ger mig iväg innan jag stoppar i mig något som jag inte tänkt äta just nu. Kram så länge.:-)
ReplyDeleteGott! Smakade en sådan med körsbär förra sommaren som var såååå god!! Får nog testa!
ReplyDeleteHelt plötsligt har du löst mitt problem med desserten på min födelsedag den här veckan!! Tack!!! Kram!
ReplyDeleteJag har bakat clafoutis med körsbär, men tror att den blir ännu godare med rabarber, mums! Kram
ReplyDeleteJag gillar med clafoutis. Mums med rabarber i!
ReplyDeleteDet här låter spännande! Rabarbern växer ju så det knakar nu. Det finns inte en chans i världen att hinna med. Det är alltid bra med lite nya recept!
ReplyDeleteTitta gärna in i min webbutik - www.brogatan.net :o)
//Linda
Vilka friska och härliga smaker! Jag ska plantera rabarber på gården denna sommar och då blir det här en perfekt sommardessert.
ReplyDeleteMums, hurra för rabarber!
ReplyDeleteLåter jättegott, jag älskar rabarber i alla former och inte minst i paj! Har du något bra tips på en stor tårta som räcker till 25 personer, för en studentmottagning??
ReplyDeleteHej Anonym, har du sett här på bloggen under kategorin tårtor? http://amyspieceofcake.blogspot.se/search/label/T%C3%A5rtor
Deletefinns lite smått och gott... Ska du ha en enda tårta eller går flera bra?
Låter verkligen supergott!
ReplyDeleteÅt det med körsbär på en av våra bloggträffar. Supergott!
ReplyDelete