Ni minns väl att jag för ett tag sedan bakade macarons för allra första gången? Först ut var hallonmacarons/rose macarons och näst på tur var pistagemacarons. Nu har jag bakat dessa ljuvliga macarons igen! Denna gång fick det bli choklad- och hasselnötsmacarons med nutellafyllning. Receptet kommer från tv-programmet Leila bakar i Frankrike. Nutellafyllningen blev jättegod mmm. Det enda jag var missnöjd med var att färgen på macaronsen inte blev jämn över ytan, men vad gör det.... smaken var det inget fel på minsann! Jag använde även till dessa macarons setet från Ninas mat innehållandes en Léuké silikonmatta för att göra stora macarons/whoopies samt en stor dekoreringspenna Léuké Decomax med sex munstycken i silikon. Som jag skrev tidigare är silikonmattan ett grymt bra hjälpmedel, macaronsen blir sådär segmjuka inuti och krispiga på ytan. |
|
Leilas choklad- och hasselnötsmacarons med nutellafyllning (25 macarons/50 choklad- och hasselnötskakor) Grundrecept choklad- och hasselnötskakor 4 st ekologiska äggvitor 0,5 dl strösocker 125 g malda hasselnötter 2 tsk kakao (Kakao torkar ut, därför har mängden hasselnötter minskats jämfört med originalreceptet med malen sötmandel.) 4 dl florsocker Gör så här Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt ner malda hasselnötter och florsocker. Jag siktade hasselnötter och florsocker två gånger. Detta för att det inte ska vara större bitar av hasselnötter i makronerna samtidigt som det ger mer släta och fina makroner. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en Léuke macaronmatta. Vanligt bakplåtspapper kan användas men risken är att kakorna blir torrare. OBS! Använder du bakplåtspapper, se till att du har en rak plåt annars "glider" de i ugnen! Låt kakorna vila på plåten 15 minuter (helst lite längre, jag lät kakorna vila i 40-45 min). Att vila kakorna innebär att de torkar lite på ytan, på detta vis förhindras dem från att spricka i ugnen och ytan blir glansig/krispig och inkråmet blir mjukt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten. Här gäller det gäller att känna sin ugn. Är det för varmt så spricker dom och är den för kall spricker de också. Olika ugnar bränner lite olika. Det gäller att ha fingertoppskänsla helt enkelt! Låt kakorna svalna. Grundrecept smörkräm 100 g mjukt smör 1,5 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 1 st ekologisk äggula Nutellafyllning 2 msk nutella 1 msk kakao Smörkräm Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Smaksätt smeten med 2 matskedar nutella och 1 msk kakao. Spritsa/bred ut krämen på undersidan av choklad- och hasselnötskakorna. Lägg resten av kakorna över som lock. Tips! Macarons bör inte bakas när det regnar, eller när det är regn på gång, eftersom de spricker mycket lättare då! |
Wednesday, May 30, 2012
Choklad- och hasselnötsmacarons med nutella
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sitter just och kollar vilken smak och färg mina macroner ska få. Dina är jättefina, mums med Nutella i fyllningen. Ha det bra!/Kate
ReplyDeleteOj vilken härlig smakkombo! Här skulle de försvinna i ett naffs;)
ReplyDeleteMmmm, Nutella! Helt omöjligt att förvara hemma i vårt kök, det är så konstigt men det försvinner i ett nafs... vet inte vart?
ReplyDeleteJättefina macarons igen! Och supergott måste det ju vara med nutella i fyllningen.
ReplyDeleteMmm, så gott. Älskar macarons, som rena godiset.
ReplyDeleteKram Malin
Macarons är sååå gott!:)
ReplyDeleteÄr det värt att köpa en sån silikonmatta till macaronsen?
Ja, en sådan matta är verkligen toppen. När jag gjorde mina första macarons så gjorde jag några utan matta men de blev torra och inte alls lika bra i konsistensten så mattan rekommenderas varmt av mig!
DeleteÅhh Amy ser smarrigt ut jag kör efter frukost runt 8.30-9 när ska jag komma? och var? kram Sofia
ReplyDeleteTack för ett snabbt svar!:) Då ska jag verkligen fundera på att köpa/önska mig en sådan. Ibland köper man jag vissa saker och resultatet blir varken bättre eller sämre.
ReplyDeleteHa det gott!=)
Jag tycker de har jättefin färg! De ser lite melerade ut, nästan lite som att de är gjorda i marmor! Hasselnötssmakande marmor, men du förstår vad jag menar... ;) Vill också våga mig på macarons!
ReplyDeleteDina macarons är så fina och med nutella låter gott! Kram
ReplyDeleteÅH så mumsiga! Måste baka macaroons snart igen, jag har ju mandelmjöl hemma så finns inget som hindrar mig :D
ReplyDeleteÅh så fina de är, det är ju ren lycka att få höra det från sina barn!
Kram
Vilka fina du fått till! God fyllning verkar det också vara!
ReplyDeleteJag har försökt mig på bakverket en gång men fick inte riktigt till det. Men övning ger väl färdighet så jag ser det som min utmaning :)
åh de här ser riktigt goda ut,älskar nutella så dessa skulle gå hem hos mig.håller med dig.har oxå en macaronmatta blir så mycket finare med.
ReplyDeleteAllt med Nutella måste ju bara bli gott, även macarons som jag faktiskt inte är särskilt förtjust i. Är jag den enda månne? Slå mig inte i skallen please :-)
ReplyDeletejag tycker ocksåa tt dian macarons ser jättefian och goda ut. Vilken jättegod fyllning sedan mums säger bara. :-)
ReplyDeleteJätte fina macarons =)
ReplyDeleteÖnskar dig en trevlig dag sötaste Amy!
Älskar macarons! Dessa låter ju otroligt goda :)
ReplyDeleteSå fina även de här makronerna blev, och jag kan tänka mig att de blev underbart goda! :)
ReplyDeleteNutella har jag faktiskt aldrig smakat men nu har jag en burk här hemma inför en kommande tårtbeställning och då ska jag minsann passa på att provsmaka.
Trevlig helg, Amy!
Macarons är alltid roliga att baka. Nu blev jag riktigt inspirerad.
ReplyDelete