Har ni grillat än för säsongen? Vi grillade förrförra helgen för första gången i år. Rub, glaze eller marinad... grillat är bara så gott helt enkelt. Ska ni testa något nytt och spännande så kommer här en fantastisk god chilirub. Ta det dock lite lugnt med den eftersom den är hot, hot, hot! (I receptet står det att chilirub passar till biff, gris och fågel. Jag använde quornfiléer vilket fungerade utmärkt.) Rub är en kryddblandning som du gnuggar in i quornfiléerna innan grillning medan glaze penslar du på under tiden din filé grillas för att ge mer smak och finare yta. Marinad däremot får gärna dra tillsammans med filén i minst ett dygn (gärna längre). Dubbla plastpåsar vid marinering gäller så klart. Låter choklad- och chilimarinad som något gott? Testa gärna denna och säg vad du tycker. Som sagt alla goda ting är tre, utom örfilar; det räcker med färre ;) Vår absoluta favorit i det här inlägget med trion är nog ändå Bombay chilirub, har ni inte testas så vet ni vad som gäller (måste testas)! |
||
|
||
Bombay chilirub 2 msk chilipulver 2 msk chiliflakes 2 msk lökpulver 2 msk senapspulver 2 msk spiskummin 2 msk paprikapulver 2 msk persilja (hade ingen hemma så denna gång fick det bli utan persilja) 2 msk curry 2 msk salt Blanda ihop alla ingredienserna och gnid in i filéerna. Honungsglaze ½ dl socker 1½ dl buljong 2 msk balsamvinäger 1 vitlöksklyfta 1 tsk sambal oelek 1 msk honung 1 msk maizenamjöl vatten salt Blanda alla ingredienser och låt dem koka upp och sedan svalna innan du penslar på quornfiléerna. Du kan pensla glaze under hela grillningen. |
||
|
||
Choklad- och chilimarinad 4 chilifrukter ca 3 dl vatten till kokning 50 g mörk choklad, 70% 1 kanelstång 1,5 tsk kummin 3 vitlöksklyftor 2 msk torkad oregano ca 2 dl raps- eller olivolja flingsalt till servering Snitta upp chilifrukterna, ta bort kärnorna och finhacka chilifrukterna. Koka dem i 3 dl vatten i en liten kastrull i ca 10-15 minuter, tills du har ca 1 dl vätska kvar i kastrullen (chiliresterna inräknade). Hacka chokladen och lägg den i en skål. Mortla kummin och kanelstång (var noga med att kanelstången ska finkrossas) och pressa vitlöken. Blanda med chokladen. Slå över den varma chilivätskan, och rör tills chokladen smält. Rör ner oregano, olja och rör samman till en marinad. Använd eventuellt en mixer om det behövs för att få marinaden helt slät. (Om du vill undvika små bitar av kanelstång.) Lägg quornfiléerna (i originalreceptet används nöt- och lammkött men det funkar bra med quornfiléer också) som ska marineras i en plastpåse där du även häller ner marinaden, slå en knut på påsen och gnid in marinaden. (Jag kör alltid dubbla plastpåsar vid marinering, för säkerhets skull...) Låt gärna filén få marineras en dag eller natt i kylen, innan du grillar den. För extra god smak vid servering, strö över flingsalt på filéerna precis när de tagits av från grillen. Kika gärna in på dessa tillbehör till grillat där du bl a hittar potatisgratäng, folieknyten, melon- och fetaostsallad och kall fetaoströra! Receptet på choklad- och chilimarinaden kommer från den fina bloggen Bara en kaka till. |
Friday, May 18, 2012
Rub, glaze och marinad, alla goda ting är tre
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Din chilirub låter så god! Även chokladmarinaden låter intressant! Kram
ReplyDeleteDet ser och låter riktigt gott. Måste testa det här då jag gillar allt starkt och kryddigt. :)
ReplyDeleteKram
Det var precis vad jag har lättat efter.
ReplyDeleteJisses Amalia så mycket gott! Blicken dras mest till choklad- och chilimarinaden med kanel och massor av annat gott. Jag har gjort chiligryta med choklad så kombinationen vet jag funkar. Tack för tips på alla tre goda ting!
ReplyDeleteTrevlig helg och kram till dig!
Choklad-chilimarinaden blev jag allt nyfiken på.
ReplyDeleteIkväll ska jag bli bjuden på grillmiddag hos goda vänner, tryffeloljemarinerat kött har utlovats. :)
Trevlig helg!
Oj, vilket bra inlägg. Chili-och chokladmarinaden har jag testat fast nu hade Helena och Olof förfinat receptet ytterligare såg jag. Testade ett liknande recept på chilirub som Sofie hade och använde jag den också quornfiléer och åt med bara fruktig salsa till. Blev mycket gott.
ReplyDeleteSer gott ut :)
ReplyDeleteVilka bra tips, alltid kul med en god marinad eller rub :)
ReplyDeleteÅH attans var jag så nära, får vässa pennan bättre till nästa gång hihi!
Det är bra, här körs inte heller några dieter. Njuter av livets goda och rör på mig istället :D Sambon däremot ska börja med LCHF så blir att leta lite recept nu :) Kram
Ojojoj, så många smaker du bjuder på, vi faller som furor båda. Håkan för Bombay och Anki för choklad, mums!
ReplyDeleteEn riktigt härlig helg hoppas vi att du får,
kramar på dej!
Vad gott det ser ut! Vi har grillat flera gånger i år och då senast igår. Vi grillade lax, kycklingfilé och något fläskkött som jag inte vet vad det var (jag äter inte det). Vi hade olika marinader men jag har förstått att det senaste är just "rubs". Detta måste jag ju nyfiket prova! Choklad är underskattat i mat. Kram!
ReplyDeleteVad mycket gott! Att grilla är ju alltid lika härligt :)
ReplyDeleteMen va godis det såg ut!! Som vanligt mumsmums på din sida vännen!
ReplyDeleteKramar i massor!
Gillar rub och din Chilirub ser jättegott ut.
ReplyDelete