Visst låter detta bröd spännande? Sodabröd med grön vild vitlök eller wild garlic soda bread som Jamie Oliver kallar det. Receptet är nämligen hans och finns med i hans vårliga kokbok "Vårens friska & frestande recept" som du för närvarande kan vinna här på bloggen. Jag har använt mig av färska gröna vitlöksblad (vilket mångt och mycket kan jämföras med bladen på den vilda vitlökens milda smak). Färsk vitlök är en härlig vårprimör som kanske många av er ännu ej har upptäckt? Den gror för tillfället i många trädgårdar och kolonilotter. Färska vitlöksblad passar utmärkt i bröd och dessutom blir brödet riktigt gott. Om ni inte har testat det tycker jag ni ska göra det. Denna färska vitlök har min fina mamma bidragit med. Hon odlar så mycket smått och gott läs chili, squash, ärtor, koriander, bockhornsklöver (methi) och mycket mer i sin kolonilott må ni tro. Varje gång man kommer därifrån har man famnen full av godsaker och härligheter att ta med sig hem. Än så länge finns det inte mycket där (förutom denna vitlök och rabarber) men snart så spirar hennes kolonilott härligt grön! |
||
|
||
Sodabröd med grön vitlök (8 st) olivolja 1 liten näve vitlöksblad, sköljda (eller bladspenat med krossad vitlöksklyfta) 2 1/2 dl filmjölk 175g grahamsmjöl, plus lite att pudra över 175g vetemjöl special 1 tsk havssalt 3/4 tsk grovt krossad svartpeppar 1 tsk bikarbonat 25g smör, kallt och tärnat |
||
|
||
Gör så här Sätt ugnen på 180 grader. Ställ en vid kastrull på medelvärme och häll i en generös skvätt olivolja. Tillsätt hackade vitlöksblad eller spenat, rör om och fräs i 3 minuter, tills den slaknat. Häll i filmjölken, ta av från värmen och kör med mixerstav till en grön mjölk. Blanda de torra ingredienserna och smöret i en stor skål med fingrarna till en smulig konsistens. Gör en grop i mitten och häll i den gröna mjölken, en rejäl skvätt i taget. Blanda med en träslev tills du har en slät deg. Pudra en arbetsbänk med mjöl, häll ut degen och rulla den till en stor korv. Dela den i åtta bitar. Olja en bakplåt lätt, lägg på degbitarna, strö över lite vetemjöl och ställ in plåten i ugnen. Grädda 20 min, eller tills bröden är ljust gyllengula på ytan. Ta ut dem och knacka i bottnen. Om de låter ihåligt är de perfekta. Låt bröden svalna på galler. Smakar otroligt gott direkt från ugnen bredda med kallt smör... mums! |
||
|
||
Dessa smarriga bröd är även mitt bidrag till Kokboksutmaningen hos Fika med Eleonore som denna månaden har temat vårens primörer. |
Tuesday, May 8, 2012
Sodabröd med grön vitlök
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nej, grön vitlök kände jag inte till från förut. Låter gott och så tycker jag brödet ser lite grönt ut i färgen, eller ser jag fel? :) Fint är det i alla fall!
ReplyDeleteBrödet ser jättehärligt ut, mums!
ReplyDeleteDet här var nytt för mig, har inte hört talas om det tidigare. Spännande!
ReplyDeleteKram Malin
farsan min odlar oxå dem och får massvis med dem varje år men aldrig tänkt att man kan baka bröd med de,brukar alltid kasta de gröna och spara själva vitlökshuvudet,hehehehhe
ReplyDeleteJa detta lät helt klart intressant.
ReplyDeleteSv: jadu jag jobbar väl sisådär varannan vecka resterande är det vård av barn fortfarande. Just nu är det vattkoppor lagom till danmarksresan dessutom. Men men, Danmark blir det ändå så det ska bli riktigt roligt. Hur är det med dig då? /Emma
Kul med ett litet annorlunda bröd, låter gott
ReplyDeleteHello, vad underbart! Bröd utan jäst :-) Detta vill jag testa! Kan man använda den milda blasten som växer upp från vanlig vitlök tro? Eller blir det helt fel?
ReplyDeleteNär man inte är lika lyckligt lottad med en mor som har en kolonilott med så mycket gott försöker jag komma på en annan lösning. Kan inte påminna mig att jag någonsin sett såna där vitlöksblad i affären...
Det verkar som bra övningsbröd för mig som inte är så bra på brödbak. Spenat i bröd har jag aldrig provat - bara som fyllning i piroger. Kram!
ReplyDeleteKul med annorlunda bröd och jag gillar att man inte behöver jäsa det ;). Man borde kunna använda vanlig vitlök som får gro gröna skott (det händer ju allt ibland) och är väldigt gott.
ReplyDeleteSpännande och ett roligt, annorlunda recept! Gott! Kram
ReplyDeleteKul med vitlök i soda bread, men wild garlic på engelska är faktiskt ramslök på svenska, men färsk vitlök är ju liksom ramslök mildare än vanlig vitlök, så jättestor skillnad är det nog inte. :)
ReplyDeleteSv: Jag har inte fått något mail. :( Skickade du till hmenilsson@yahoo.se ?
Det ser jättegott ut! :) Gillar din blogg starkt
ReplyDeleteMå gott!
Spännande med soda i brödet:) Det måste provas!
ReplyDeleteVilket spännande bröd, såg ju jättegott ut med! Otroligt bra bidrag till utmaningen också!
ReplyDeleteOj du det var inte dåligt! Haha det är verkligen att jobba in i det sista :D Jag som är lite av en arbetsnarkoman hade också gärna jobbat in i det sista men har dessvärre inget val :(
Kram!
sv: Hej! Ledsen för sent svar, men tack så jättemycket! :) Kram
ReplyDeleteHar nog aldrig sett färsk vitlök tidigare, nu fick jag lära mig nåt nytt igen! :)
ReplyDeleteDet här brödet borde ju passa utmärkt till buffé i dessa stundande högtidstider...
Vi slänger gärna ner lite av det gröna blasten i sallad, det blir så gott. Men att slänga den i bröd, vilken bra idé! Vet att det finns vitlöksstjälkar att köpa i affären, det borde ju kanske funka även med sådana?
ReplyDeleteSå härligt att ha en liten kolonilott att odla på, lyx med stora famnen full:)
Vilket praktiskt recept att baka med bikarbonat. Tack för receptet!
ReplyDeleteTack alla för fina kommentarer!
ReplyDeleteTove, visst var brödet lite grönt i nyansen.
Lotta, den milda blasten fungerar säkerligen finfint skulle jag tippa!
Agneta, ja buffé passar brödet nog bra till :)
Jadå, Mårtenssons vitlöksstjälkarna funkar fint!
Mums, det ser gott ut. Hembakat bröd är ju något av det bästa. :)
ReplyDeleteKram