Wednesday, August 8, 2012

Bruschetta

Semestern känns lite avlägsen och vardagslunken är igång hemma hos oss. Försöker i möjligaste mån vardagslyxa genom att ta tillvara på guldkornen och bara njuta. Att njuta av dagen och nuet är en konst i sig. Jag försöker alltid säga till mig själv att tillvarata nuet och känn att det är här och nu livet går sin gilla gång... och framför allt njut av det. Livet är alldeles för kort för att inte njuta av livets goda. Oftast går det bra men ibland kan balansgången vara svår.

Vad har ni för tips av att njuta av nuet? Äta och dricka gott i goda vänners sällskap, höra ett barns härliga skratt, en porlande bäck eller kanske njuta av solens strålar och gå barfota i gräset/sanden?

Ett gott tips är att göra denna bruschetta. Enkelt, snabbt och oemotståndligt om ni frågar mig. I Italien livar man upp gårdagens bröd genom att rosta det till en bruschetta.

PS. Du glömmer väl inte att njuta av varje tugga?


Bruschetta (4 st)
2 ciabatta (eller annat valfritt bröd som du tycker om)
2-3 kvisttomater, skurna i bitar
200 g mozzarella, skuren i tärningar
basilikablad
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
flingsalt och svartpeppar, smaka av med

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda tomater, mozzarella, basilika, olivolja och kryddor i en skål. Låt stå en stund och dra.

Dela bröden i halvor. Blanda olja, lite salt och vitlöksbitar i en skål. Pensla/skeda över vitlöksoljan på bröden och grilla i ugnen i ca 5-8 min. Håll ett öga på bröden för det går rätt så fort.

Lägg tomat- och mozzarellablandningen över de nygrillade bröden och njut av de goda smakerna!


Kuriosa: Ciabatta är ett smakrikt kalljäst segt bröd som fått jäsa länge. Visste du att ciabatta betyder toffel på italienska?

20 comments:

  1. Mmm, ser gott ut! Gjorde vitlöksbröd av resterna av mitt italienska lantbröd i går. Inte fel det heller.

    Kram Malin

    Ps, första jobbedagen gick ok... Hade glömt jag skulle på föreläsning, visade sig vara en väldigt bra sådan. Kul!

    ReplyDelete
  2. Kloka ord som är så sanna! :) Ha der bra! Kram Kate

    ReplyDelete
  3. att äta bruschetta är väl ett utmärkt sätt att njuta av vardagen tycker jag :)

    själv är jag helt dagvill och vet inte alls om det är helg eller vardag eller vad det är, så jag börjar nästan längta lite efter vardag och rutiner så jag får lite ordning på mitt liv. haha.

    ReplyDelete
  4. Håller helt med dig!! Man ska passa på att njuta så ofta man kan, om det sedan är av god mat och dryck eller något annat spelar mindre roll. Själv satte jag lyxkant på vardagen genom att bjuda mig på ett litet glas rosé till kvällens laxmiddag. Nu ska jag ta mig en liten kaka till kaffet och sedan blir det en promenad i kvällssolen. Kram

    ReplyDelete
  5. Visst ska man njuta, så mycket man bara kan, av livet - vardag som helg! Livet går inte i repris...
    Vårt motto: "Livet är för kort för att dricka husets vin", är en mycket bra påminnelse:) och hur vi njuter av livet, ja det vet du väl vid detta laget.
    kvällens njutning gick hand i hand med den fina bruschettan du bjuder på, så gott.

    Kram

    ReplyDelete
  6. åh va smarrigt,älskar mozarella men ännu har ja inte testat bruschetta.låter perfekt som förrät

    ReplyDelete
  7. Att lära mig njuta av nuet är något av det viktigaste jag gjort tror jag, oj vilken förändring det gjorde i mitt liv! Istället för att konstant oroa mig över morgondagen - sådant som jag ändå inte kunde ha någon inverkan på - eller fundera över gårdagens misstag ser jag nu till att uppskatta varje sekund av det livet jag har, just nu. Ingen vet ju om jag lever nästa vecka (fast det får vi då verkligen hoppas ;) ) Mitt tips för att göra vardagen lite vackrare är att tända ljus. Låter simpelt, men gör SÅ mycket för sinnet! Och att alltid lägga upp maten fint på tallriken - fast det gör ju du redan ;) Även om jag äter själv gör jag det, mycket roligare än att äta lite nudlar direkt ur kastrullen.
    Och japp, bruschetta är fantastiskt gott och perfekt som vardagsnjutning <3

    ReplyDelete
  8. Ja, man måste verkligen komma ihåg att njuta av varje lilla stund. Ibland märker man hur man tar allt för givet, men då är det dags att stanna upp, ta vara på det man har och njuta av varje stund! Kram fina du!

    ReplyDelete
  9. Du har så rätt, Amy. LIvet går så fort. Jag försöker stanna till och bara vara, men det är så svårt när man som jag är en ganska livlig person. Svårt att sitta still och svårt att vila mig. Nu har jag kommit på att man faktiskt kan göra saker men vila i stunden medan man t.ex. sorterar tvätt eller klipper gräs. Jag låter tankarna vandra och försöker göra mina rörelser långsamma. Också ett sätt att varva ner, åtminstone för mig. Att sitta helt still kan göra mig mer stressad ibland.

    I Göteborg är det en solig och lite småkylig morgon. Luften är krispigt klar och jag tror på en härlig kväll på altanen. Efter jobbet. Jag är helt ensam två kvällar nu, då min dotter åker tillbaka till landet i dag, så jag tänker njuta av en stund för mig själv. Bruschetta är gott och kan ätas i ensamhet eller tillsammans. Lika gott vilket som. Kram!

    ReplyDelete
  10. Åh det där är ju så gott och sommarfräscht :D minns när jag åt det och tiramisu på italienska-lektionen i gymnasiet :D
    Oh ja det finns ju mängder av snittar och canapeer, älskar att kunna köra ett antal variationer och bjuda på till minglet! :)
    Hoppas allt är bra med dig och familjen! Kram

    ReplyDelete
  11. Bruschetta är så gott och smidigt. ina somriga bilder!

    ReplyDelete
  12. Mmmm, toffelbröd :)
    Bruschetta är ju grymt gott i all sin enkelhet!

    ReplyDelete
  13. Bruschetta är bland det godaste jag vet, nästan alltid den förrätt jag beställer på krogen även om det är "enkel" mat. Så mycket smaker och genialiskt, typiskt italienskt. Namnet måste komma av formen på brödet...

    Har man varit med om något riktigt jobbigt i livet är det lättare att leva i nuet och ta vara på dagarna. Ett tag kunde jag till och med njuta av tråkiga vardagliga sysslor som att tvätta :-) Jag njuter av att just njuta och vara uppmärksam på det som händer och det jag känner. Tycker inte om att vara för uppbokad och göra en massa saker så att tiden går fort. Att sitta på berget på landet och blicka ut över sjön med tankar som flyter iväg, det räcker fint som njutning.

    Ha det fint, Amy! Kram!

    ReplyDelete
  14. Bruschetta är verkligen toppen gott! Perfekt när man bara vill ha något litet med med massa rena smaker.

    Njuta av nuet är nog något vi alla kan bli bättre på! Vi försöker stressa ner vardagarna så gott det går och tar det extra lugnt efter barnen lagt sig, gärna med ett glas rött och pratar, särskilt om vi äter middag efter barnen lagt sig. Det är vardags njutning! Själv tar jag gärna promenader och njuter av landskapet, vattnet och luften har ute på landet. Skulle kunna sitta i timmar och blicka ut ver Storsjön och bara låta tankarna vandra.

    ReplyDelete
  15. Åh, det där svåra att ta till vara ögonblicket och att leva i nuet och inte bara rusa vidare mot nästa mål och stressa över den fulla almanackan. Men att äta god mat och umgås med goda vänner är nog det bästa!

    ReplyDelete
  16. Jag har känt mig superstressad sedan jag började jobba igen. Det är alldeles för mycket jag vill hinna göra och njuta av så timmarna räcker inte till. Men visst är det viktigt att leva i nuet och njuta så mycket man kan. Jag träffar varje dag människor vars tid är begränsad och jag försöker verkligen insupa livet.

    ReplyDelete
  17. Att njuta av en god bruschetta tycker jag låter som en mycket god idé, mums!
    Just nu försöker jag njuta av mina sista semesterdagar med långa promenader längsmed havet och det är för mig ett bra sätt att njuta av stunden. Kram

    ReplyDelete
  18. Försöker njuta hela tiden. Av mat, av min son, min sambo, sommaren, vänner, familj.... ja, allt! Brushetta måste jag göra någon dag! Det är ju så gott!

    ReplyDelete
  19. Bruschetta som är så gott:) Bra med lite mat och bakbloggar så man får upp ögonen för det som är extra gott som man inte gör så ofta.

    ReplyDelete
  20. Jäkligt inbjudande och gott
    Gud vad glad jag blir för din skull att bloggen ökat och intresset verkar bara öka.

    Grattis till 1 år

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...