Palak paneer eller saag paneer som rätten också kallas är så himla god tycker både jag och maken. Faktiskt en av våra favoriträtter (även om vi har många!) ;) Jag har två favoritrecept som båda är smarriga på sitt sätt. Kan inte sära på dom så jag bjuder helt enkelt på båda två. Det förstnämnda har jag fått från min farbrors fru. Hon är riktigt grym på matlagning och brukar själv aldrig smaka eftersom hon inte är så förtjust i paneer, hör och häpna! :o Hon tillagar de mest underbara rätter ni kan tänka er på måfå... sådana människor inger verkligen respekt! :) | ||
| ||
Kakis underbara palak paneer (ca 4 port) ca 500 g spenat (färsk blad- eller babyspenat/fryst spenat) 1 färsk tomat, finhackas 1 msk tomatpuré olja 1/2 tsk svarta senapsfrön 1/2 tsk spiskummin, hela 1 krm hing (asafoetida), kan uteslutas 1/2 tsk gurkmeja 1 msk färsk ingefära, finriven 1-2 vitlöksklyftor, pressad 1/2-1 grön chili, finhackad 1 sats stekta paneerkuber, se här för recept eller 2 paket halloumi/tofu (skärs i kuber och steks) 1/2-1 msk garam masala salt, smaka av med | ||
Gör så här Hetta upp lite olja i en kastrull och lägg i senapsfrön. När de börjar "låta" och hoppa omkring lägg i spiskummin. Dessa ska "bubbla", lägg därefter i hing och spenat. Salta en aning och lägg i gurkmeja, ingefära, vitlök, chili och rör om. Sänk värmen på plattan och låt alltihopa småputtra. När vatten börjar komma från spenaten lägg i dina stekta paneerkuber. Låt paneer suga till sig kryddorna rejält i ca 8-10 min. Lägg i färska tomater, tomatpurén och garam masala. Låt småputtra ca 5-8 min. Smaka till sist av med salt. OBS! Använder du halloumi så tänk på att smaka av innan du saltar mer eftersom den är salt i sig! Servera palak paneer med vitt indiskt basmatiris eller härliga naan! Recept nr 2 har en gräddig och "lenare" smak över sig. | ||
| ||
Palak paneer (ca 4 port) ca 500 g spenat (färsk blad- eller babyspenat/fryst spenat) 1 sats stekta paneerkuber, se här för recept eller 2 paket halloumi/tofu (skärs i kuber och steks) 2 medelstora tomater, finhackas 1 tsk tomatpuré 1 tsk färsk ingefära, riven 2 msk vetemjöl ca 1 dl matlagningsgrädde/mjölk 1 msk olja 1 tsk korianderpulver 1/2 tsk gurkmeja 1/2 tsk färsk röd chili (finhackad) eller chilipulver 1/2 tsk spiskummin, hela 1 krm hing (asafoetida) 1/2 tsk salt (använder du halloumi så smaka innan du saltar) | ||
Gör så här Blanda tomater, tomatpuré och ingefära till en massa. Tillsätt koriander, gurkmeja och chili. Hetta upp olja och lägg i spiskummin. När de börjar låta och hoppa omkring lägg i hing. Lägg i tomat/kryddmassan och låt stekas i några minuter. Lägg i spenaten och koka på låg värme i ca 10 min. Vispa ihop vetemjöl och grädde/mjölk, lägg i grytan och låt puttra i 2-3 min. Lägg i de stekta paneerkuberna och låt allt puttra i ca 5-7 min. Servera palak paneer med vitt indiskt basmatiris eller härliga naan! Enjoy lots! |
Wednesday, January 25, 2012
Palak paneer - indisk färskost med spenatröra
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Det ser gott ut!
ReplyDeleteTack Sabina, det smakar jättegott!
ReplyDeleteamen gu så gott.vet du vad ja älskar spenat.brukar göra min egna spenatröra med ägg,och så äter man med tunnbröd,så gott.
ReplyDeleteSpenat är så gott Smulan och jättenyttigt!
ReplyDeleteJag gillar palak paneer och det blir oftast det när vi äter indiskt ute och naan är ett måste till :) Kram
ReplyDeleteYey! Hurra för palak paneer!
ReplyDeleteÅH äntligen! Detta måste jag se till att göra någon dag, saknar verkligen en bra indisk restaurang så jag kan få äta denna goda rätt! Jag och mamma har som grej att testa olika Palak Paneer i Sthlm och har hitills provat på 5 olika restauranger och alla är verkligen olika :D
ReplyDeleteTack för tipsen om mat att äta i indien, får se om vi kommer dit! Håller tummarna för det :D
Hihi ja snart kommer magen vara så stor att man inte vet var man ska ta vägen :P
Kramar
Hoppas det är ok att jag lånar receptet och publicerar det i min blogg, självklart får du all ära och jag länkar hit såklart! Känns som det är det lättaste sättet att få mamma att se receptet så hon också kan laga det hemma :D
ReplyDeleteKram
Åh spännande och annorlunda med riktig indisk mat. Vågar man prova göra det. Hade varit enklare om jag kunde få komma hem till dig och äta. :) Indiskt är så gott. Och i utbyte kan jag göra turkiskt till dig ;)
ReplyDeleteJösses! Tusen tack kan jag bara säga! Har ännu inte hunnit laga rätten, men är otroligt glad att hitta det! Mitt favvohak Indira på söder i Sthlm har en helt underbar variant som jag alltid brukar äta när jag är där, och givetvis har jag experimenterat hemma för att få ihop en dylik måltid, och lyckat riktigt bra med en försvenskad variant som dock håller sig hästlängder borta från originalet. Här skall lagas! Ser också att du lagt ut recept på hemgjord paneer och utser dig därför till min favoritbloggare:)
ReplyDelete/Liv
Så trevligt Liv :) Välkommen att kika in hos mig fler gånger, jag har fler paneer recept och även annat smått och gott!
DeleteNu blev jag ju så sugen på detta. Det var ju bara sååå gott, vill ha det nu!
ReplyDeleteKram finaste Amy!
Du får nästa gång ni kommer och besöker oss, lovar!
DeleteDin blogg är så himla fin och bra att ha! I perioder lagar jag bara din mat här hemma! Det är så kul att lära sig att laga indiskt. Hoppas att du någon gång ger ut en kokbok, det hade varit en väldigt bra julklapp att ge bort till nån man tycker om.
ReplyDeleteNär jag går på indisk restaurang brukar jag alltid ta aloo gobi. Jag skulle bli väldigt glad om du lärde mig att laga det! Ha det fint :)
Tack fina du och ursäkta för sent svar... ibland missas en kommentar. Ja, aloo gobi är så gott. Ska se om jag kan laga det :)
DeleteTack så mycket ska du ha för dessa härliga recept! Jag prövade det första palak paneer-receptet idag och det blev väldigt gott :)
ReplyDeleteJa, det är så gott så :) Kul att du testade och tyckte om det Angel Eye. Testa gärna de andra paneer recepten och välkommen att kika in igen!
DeleteTack för din snabba återkoppling på mitt Instagramkonto. Nu när jag har ett kanonrecept ska jag prova att göra Palak Paneer. Osten låter helt ljuvligt, min fantasi har redan börjat spinna loss.
ReplyDeleteIngrid
Så roligt Ingrid, jag gör oftast det förstnämnda receptet och tycker det blir så gott :)
DeleteTack för ett mycket bra recept!
ReplyDeleteTack själv för att du låter mig veta. Alltid roligt när jag får kommentarer och feedback!
Delete