Sunday, September 2, 2012

Många olika varianter av sallad

Även om vi trätt in i september månad måste jag få bjuda på några av de härliga sallader vi åt i somras. Mitt i semestern bjöds vi på en härlig grillfest där min vän Lisa fyllde 40 år. Stora som små, utsocknes som hemmavid, katter som hundar, alla samlades vi för att äta gott och njuta av varandras sällskap. Härligt var det och kvällen avslutades sent med allsång till båda Jakob:arnas fina gitarrspel, underbart! Grattis fina Lisa på din dag (i efterskott här på bloggen), hurra! :)

Hunden Ester hade barnens uppmärksamhet till fullo. Äldste sonen och en väns son, gav Ester en massa hundkex... kex för dig att äta Ester! Härliga de små liven är. ;) En stor härlig grillbuffé med en massa smått och gott bjöds det på. Vi grillade och grillade i timmar kändes det som.

Lisas melonsallad med mynta, så god!

Lisas smarriga melonsallad (8-10 bufféportioner)
1 galiamelon, skalad och skuren i bitar
1 cantaloupemelon, skalad och skuren i bitar
mynta

Blanda melonerna i en bunke. Strimla mynta och lägg över och låt stå och dra en liten stund. Njut av den goda, smakrika salladen!

Fetaostsallad med pumpakärnor.

Fetaostsallad med pumpakärnor (4-6 bufféportioner)
70 g rucola
30 g pumpakärnor
100 g fetaost, tärnad
2 kvisttomater, skurna i bitar
olivolja
salladskrydda

Lägg rucola, fetaost och tomater i en bunke. Blanda ihop olja och salladskrydda och ringla över salladen. Låt stå en stund och dra. Precis innan serveringen strör du över pumpakärnorna. Riktigt gott blir det!

Melon- och fetaostsallad, sött och salt i en härlig kombination!

Melon- och fetaostsallad (8-10 bufféportioner)

2,5 msk rödvinsvinäger
0,5 vattenmelon, tärnad
300 g fetaost, tärnad
240 g oliver kalamata
70 g rucola
olivolja extra virgine
flingsalt
ev svartpeppar

Lägg melon, fetaost, oliver och rucola i en skål.  Droppa över vinäger och krydda med flingsalt och ev svartpeppar. Ringla över olivolja. Njut!

Tips! För variation ha i röd lök i salladen.
En läcker pastasallad, som vi gör ofta hemma hos oss, mums.

Somrig pastasallad med grekisk touch (4-6 portioner)
300 g kokt pasta, avrunnen och kyld
150 g fetaost, tärnad
oliver, gröna och svarta
8 körsbärstomater
8 cm gurka, skuren i stavar
8 soltorkade tomater, skurna i strimlor
1 röd lök, skuren i ringar
100 g melon, skuren i bitar (cantaloupe- och galiamelon på bilden)
50 g tofu, stekt, tärnad och marinerad i soltorkad tomatolja

Marinera gärna tofun något dygn för godast smak.
Blanda ihop samtliga ingredienser och låt stå en stund och dra i kylskåpet. Ät med en bit bröd och njut av den härliga pastasalladen!
Riktigt god kombination med det söta från jordgubbarna och sältan från fetaosten, har du inte testat så gör det!

Jordgubb- och fetaostsallad (6-8 bufféportioner)
1 l jordgubbar, sköljda, nopprade och skurna i skivor
150 g fetaost, tärnad
myntablad
olja
flingsalt
ev svartpeppar

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål och låt dra en stund. Enjoy!

14 comments:

  1. Melon i sallader är gott, det blir så fräscht! Många goda salladsrecept bjuder du på! Ha en fin fortsättning på söndagen!

    ReplyDelete
  2. Åh, så många goda sallader! Alla ser underbart goda ut.
    Snart ses vi igen vännen! Kram.

    ReplyDelete
  3. Vad många härliga sallader! Mysig dag för er!

    ReplyDelete
  4. oj va många goa sallader du tipsar om.Vi kör oxå sallad med mynta i,men då med sallad,gurka,tomat,lök och sedan kryddor.riktig gott och somrigt.nu längtar man redan tillbax

    ReplyDelete
  5. Nu blev jag galet salladssugen, melon och mynta är gott likaså vattenmelon med feta! Tack för krya-på-dig-kram, nu känns det genast bättre!

    ReplyDelete
  6. Gott med sallad! Även om grytor och soppor är gott så är det synd att salladssäsongen går mot sitt slut. Feta, mynta, melon... Mm!

    ReplyDelete
  7. Åh så gott med en massa sallader! Jag älskar sallader, det är så fräscht och gott. Riktigt sugen jag blev på den där jordgubbs och fetaost salladen :)

    ReplyDelete
  8. Vilka härliga sallader! De går ju att äta året om, fast kanske mer som tillbehör till annan varm mat då...

    Och grattis till projektet Vegetarian for a year! Vilken ära att få vara inspiratör och vi vet ju alla att du kommer att bidra stort med all din vegetariska goda mat. Jag hakar på också fast inte ett helt år men mer vegetariskt ska det bli. Så fort jag har ett kök att laga mat i :-)

    Ha en jättefin vecka och stor kram!

    ReplyDelete
  9. Åh vattenmelon, så gott med fetaosten och löken till, slörp:) Snart är det dags att plocka med alla härliga rotfrukter som gör intåg, härligt gott det med.

    HA en fin vecka,
    kram

    ReplyDelete
  10. Många läckerheter! Och jag förstår att Ester fick många kex! Så söt liten vovve:)

    ReplyDelete
  11. Jordgubb och feta sallad låter riktigt mumsigt. De ska jag prova... om det finns gubbar på marknaden. Man kan göra så många olika sallader, tyvärr är jag inte så kreativ och påhittig, men då finns det sidor som dessa. ;-)

    På tala om annat. =) Jag och min kompis ska ju till Indien i december och vi pratade om vad man äter till frukost där? Är det mackor där också eller vad är "traditionellt"? Tackar på förhand.

    ReplyDelete
  12. Måste testa jordgubbar och feta, vattenmelonsallad är redan en storfavorit!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...