Kastanjer med citronsmör
500 g kastanjer (eller så många du orkar äta)
100 g smör
1 citron, finrivet skal + några droppar citronsaft
havssalt till serveringen
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ett kryss i toppen på kastanjerna, annars kan de explodera i ugnen på grund av ångtrycket.
Lägg kastanjerna i en ugnsform i ca 20-25 minuter. Många kokböcker rekommenderar att kastanjerna ska ställas i grovt salt, men det är helt onödigt. Det enda saltet gör är egentligen att få kastanjerna att stå stadigt.
Under tiden kastanjerna rostas i ugnen rör ihop smör, citronskal, citronsaft och lite havssalt som du serverar till. Även ett gott bröd passar bra till ugnsrostade kastanjer.
|
vi brukar rosta dem på spisplattan,funkar kalas men ärligt så gillar ja o äta dem råa.din variant ser farligt goda ut
ReplyDeleteAldrig smakat och har svårt att föreställa mig smaken. Vad är det likt i smaken? Nötter?
ReplyDeleteKram kram
Inte riktigt som nötter... de är mer mjukare och kompakta på samma gång i konsistensen och smaken är lite åt potatishållet fast ändå inte... så svårt att beskriva!
DeleteVad spännande! Jag har faktiskt aldrig ätit kastanjer! Kanske ska testa! ;):)
ReplyDeleteHa en fin kväll!
kram
//Lana
Jag har smakat för länge sedan men kan inte minnas hur de smakade. Det ser ju gott ut i alla fall. På något sätt låter det som i en bok när folk rostar kastanjer. En bok om några på den engelska landsbygden som rostar kastanjer framför brasan, typ.
ReplyDeleteKramar!
Wow spännande det har jag aldrig ätit stor kram finis ser fram emot Stockholmsträff ; ) kram Sofia
ReplyDeleteWow, vad häftigt att rosta kastanjer! Har aldrig ätit det.
ReplyDeleteAlltså vi testade kastanjer för flera, flera, flera år sedan men vi blev inte alls förtjusta i det - tvärtom blev vi lite besvikna. Stod faktiskt på Willys i går och tittade på dom när vi var och handlade och diskuterade om vi någonsin ska ge dom en chans till... Tål kanske att funderas på lite till.
ReplyDeleteLite måndagskramar till dej
Tycker ni ska testa och ge det en chans till... gör med citronsmöret :)
DeleteSer faktiskt frestande ut! Har inte ätit det på massor med år, så det är nog dags att testa igen. Påminner mig också om att jag har en burk kastanjepuré som jag köpte i Italien i somras och som jag måste försöka hitta på något med. Ha det bra!
ReplyDeletekastanjer har jag bara köpt rostade på marknader men aldrig lagat själv... har iofs aldrig sett dem på affärer eller så att köpa heller. för visst är det väl skillnad på dem man äter och de som växer på träd?
ReplyDeleteJag köper mina i affären för då vet jag att de är ätbara. Man kan säkert plocka från träden om man är kunnig och vet vilka som går att äta.... jag tar inte den risken ;)
DeleteJag minns också det programmet. Tänkte redan då att jag måste testa. Blev aldrig så. Jag har faktiskt aldrig smakat rostade kastanjer. Alla som gjort det verkar lyriska, så jag måste testa.
ReplyDeleteJag har rostat en gång kastanjer och minns att alla inte ville öppna sig :) Tyckte att konsistensen och smaken påminde om potatis :) Kram
ReplyDeleteÅååh, alldeles för länge sedan jag åt det!
ReplyDeleteVarje höst åt vi kastanjer när jag var liten, heal familjen. Ingen aning om varför det inte blir av nu. Citronsmör till verkar vara en smakhöjare till dessa små godbitar, tack för tipset!
Spännande! Har tänkt göra kastanjesoppa flera gånger men har inte riktigt kommit loss, tyvärr.
ReplyDeleteJag har aldrig rostat kastanjer själv, men nu ska jag banne mig prova! Har alltid varit rädd att plocka "fel" på marken. Men i affären kan man ju vara lugn. :-) Kram!
ReplyDeleteJag sa just igår att jag glömt att köpa/äta kastanjer den här hösten. Men då finns det kanske möjlighet att fortfarande hitta de små godsakerna. Intressant att de inte behöver stå på saltbädd, ibland gör man vissa saker utan att tänka efter om det verkligen är nödvändigt.
ReplyDeleteHar aldrig testat kastanjer men det låter alltid så mysigt när jag hör det i filmer och liknande, "roast some chestnuts"... Tror aldrig jag sett dem rackarna i affären heller men så har jag ju inte letat heller. Påminner det om dadlar kanske?
ReplyDeleteHa en fin tisdagskväll!
Kram
Påminner inte om dadlar alls... lite nötiga och goda. Finns i matbutiken, titta får du se! :)
DeleteTack alla för era fina kommentarer, vågar ni så testa gärna rostade kastanjer... hemma hos oss går de hem!
ReplyDeleteJag minns att jag ätit rostade kastanjer när jag var liten på en julmarknad, det luktade så gott och jag var tvungen att prova. Men då föll de inte mig i smaken då, men hade jag smakat idag hade ju smaken varit annorlunda.
ReplyDeleteJag har aldrig ätit kastanjer, konstigt, tycker annars att jag äter och testar allt, men inte kastanjer verkar det som (inte än i alla fall).
ReplyDeleteÅh så gott. Åt det senast i Frankfurt på julmarknad. Trodde inte jag gillade det, men det gjorde jag ju!
ReplyDeleteKanske skulle testa har aldrig smakat... Är det speciella kastanjer man köper i butiken eller sånna man kan plocka ute?
ReplyDeleteKram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Victoria, jag har köpt i butiken. Testa gärna!
DeleteBodde ju i NY som ung och lärde mig älska dessa kastanjer man köpte i de olika gatuhörnen. Gör ofta hemma numera. Så gott!
ReplyDeleteLena från make a head food
Kastanjer har jag faktiskt aldrig ätit. Én gång skulle jag laga till hästkastanj tänkte jag men när jag googlade på nätet stod det att dom var oätliga haha...Kastanj som kastanj tänkte jag men så var det ju inte!
ReplyDelete