Bäst jag redovisar vår nyårsmeny för er så jag inte glömmer bort den, det gjorde jag ju nämligen senast ;) Men jag tog igen det med råge, årets sista dagar minsann! Vi firade nyår som vanligt med våra vänner Lena och Jörgen som också har småttingar. Vi var bara 8 personer men det kändes som vi var 16 stycken! Så är det med aktiva barn i farten ;) men roligt är det, det kan och ska jag inte förneka! Förrätten bestod av gurkbåtar fyllda med härlig fetaoströra. Det här receptet har följt mig ända sedan studenttiden då finurliga Krissy, som bodde tillsammans med mig i studentkorridoren, introducerade receptet för mig. Jag är inte säker men jag misstänker att duktiga Kristina har kommit på receptet alldeles själv! |
||
|
||
Gurkbåtar med fetaoströra (4-6 st) 1 stor gurka, halveras och delas i 4-6 bitar 1 burk crème fraiche 150-200 g fetaost, smulad 1 vitlöksklyfta, pressad salt och peppar, smaka av med rucola och överbliven röra som garnering Sätt ugnen på 200-210 grader. Blanda crème fraiche, smulad fetaost (lämna lite fetasost att strö över), pressad vitlök, salt och peppar. Gröp ur innanmätet på gurkbitarna men lämna kanterna (så röran inte rinner ut). Fyll gurkbitarna med fetaoströran (lite av röran bör bli över) och smula gärna lite fetaost över. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Servera gurkbåtarna ljumma och garnera med rucola och lite av den överblivna röran. |
||
|
||
Dubbelmarinerad filé (5 portioner) 600 g filé (Ursprungsreceptet har använt fläskfilé men jag kan lova er att quornfilé eller annan sojavariant går alldeles utmärkt!) Marinad 1 1 msk hoisinsås 2 msk sojasås 0,5 tsk salt 1 tsk socker 2 msk rapsolja Blanda ingredienserna till marinad 1. Putsa filén och lägg den i en plastpåse med marinaden. Låt stå i kylen och marinera i ca 1 dygn. Bryn filén i stekpanna runt om. Lägg i en ugnssäker form och stek färdigt i ugn till 65 grader. Ugnen ska vara 175 grader. Quornfiléerna behöver inte så lång stund i ugnen, de är klara efter ca 10-12 minuter. Låt filéerna kallna. Marinad 2 0,5 dl vitvinsvinäger 0,5 dl vatten 1,5 dl rapsolja 1 tsk salt svartpeppar efter smak 4 klyftor vitlök, pressade 0,5-1 dl färsk persilja hackad eller använd frusen Blanda ingredienserna till marinad 2. När filéerna kallnat, skiva upp och lägg på ett fat. Häll marinad 2 över filébitarna. Kan värmas i ugn innan servering om man så önskar. Vi åt de kalla tillsammans med potatissallad med rucola, parmesan, soltorkad tomat och valnötter. |
||
|
||
Ostbricka med flera sorters ostar, kex och vindruvor hanns också med.... ja efter ostbrickan visste vi inte om vi skulle orka efterrätten... tur att den bestod av en drink och sorbet i kombination... har ni inte testat det alkoholfria mousserande vinet Chapel Hill kan jag varmt rekommendera det. Det är verkligen gott och passade fint till den här desserten. Ja hela desserten var perfekt och var inte alls sådär mättande som vissa efterrätter annars kan vara! Om vi höll oss vakna den här nyårsaftonen då? Jajamän, det gjorde vi även om barnen sussade sött i sina sängar.... zzzz! :D |
Friday, January 4, 2013
Nyårsmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kul att se en helvegetarisk nyårsmeny. Vem behöver oxfile :-) Måste verkligen testa att dubbelmarinera vilket jag faktiskt aldrig har gjort...
ReplyDeleteVi fick spara desserten till efter tolvslaget - vi var alldeles för mätta och ville göra den rättvisa. Om man vill äta allt på raken är det riktigt bra med något lätt som sorbet.
Trevlig helg!
Kram Lotta
Mums, så fräscht och gott! Gurkbåtarna låter mycket spännande! Fredagskram!
ReplyDeleteOh, vad gott det låter! Mums, mums! Receptet på filén sparar jag och lagar till någon festlighet framöver! :)
ReplyDeletetack för din kommentar hos mig! Kul med nya bloggläsare!
Du har en fin blogg! Ska lägga dig som favoriter hos mig! :)
Ha en fin fredag!
Kram
//Lana
vilken fantastisk meny, köttet lät underbart! och såna där gurkbåtar måste jag testa nån gång :)
ReplyDeletegurkbåtarna låter väldigt intressanta! och ja, de dubbelmarinerade quornfiléerna också, har aldrig testat att dubbelmarinera faktiskt. det får väl bli något att testa under 2013 :) vi glömde äta både dessert och chipsen och gottet som vi köpt, men vi orkade hålla oss vakna iaf!
ReplyDeleteHärlig meny :)
ReplyDeleteEn trevlig och spännande nyårsmeny ni hade.
ReplyDeleteÖnskar dig en god fortsättning och även en trevlig helg! :)
Vilken rolig och söt förrätt! Superfin och kan tänka mig att det är god också :)
ReplyDeleteGod fortsättning!
Vilken god meny! De där gurkbåtarna ska jag prova, det låter som om de är helt i min smak! Stor kram!
ReplyDeleteNog inte många som går hungriga ifrån en nyårsmeny då det verkar "fläskas" på ordentligt hos de flesta!
ReplyDeleteGurkbåtarna låter ju spännande och den där fläskfilén är ju sååå god! Kan tänka mig att den är lika god med quorn eller liknande!
Vilken otroligt god meny!
ReplyDeleteVäldigt kul med gurkbåtarna :)
Kram
Gurkbåtarna var ju urgulliga och quornfiléerna fick min mage att kurra till:) Dubbelmarinad, dubbelt så gott antar jag;)
ReplyDeleteHa en fin lördag:)
Vilken mat! Du överträffar dig själv mest hela tiden. Detta måste jag prova! Alltihop.
ReplyDeleteHa en skön lördagskväll, fina Amy! Kram!
Vilka trevliga rätter du bjöd på! De måste har gjort succé! Jag har inte smakat någon av dem men ska definitivt spara recepten.
ReplyDeleteEn fråga bara...äter hela familjen vegetariskt eller lagar du dubbla rätter?
Tack för din trevliga kommentar! Vi hör av när våren och solen har kommit, så bestämmer vi tid och plats!:)
Ha en skön helg!Kram på dig
Vilken smarrig nyårsmeny! Potatissalladen måste jag prova :D Desserten lät väldigt frisk och passande efter en tung måltid!
ReplyDeleteHoppas du fått en fin start på året :)
Kramar!
Finurliga och smarriga båtar de där, perfekta drinktilltugg ju. Sparar gör vi på dom.
ReplyDeleteResten av menyn låter inte fy skam den heller, ostbricka och drinkdessert och hela tjotabaletten - mums!