Jag har sedan tidigare lovsjungit aubergine och dess roll i matlagning men vill ändå påpeka att gillar ni ost och aubergine så ska ni testa den här gratängen. Jag fortsätter raskt med att fråga er hur ni har det i det kalla vinterlandskapet? Visst känns det som om vi bor i landet Narnia? Nåväl, nästan som barnen säger... :) Helgen har sprungit förbi i en rask takt och vi är redan inne på söndagen. Igår firade vi av svärmor som har uppnått den högaktningsfulla åldern 70 år. Mycket trevligt hade vi det när hela släkten samlades, god mat och härligt sällskap vad mer kan begäras en lördag i januari? |
||
|
||
Auberginegratäng (ca 4-5 portioner) 3 aubergine, skärs i 0,5 cm tunna plattor olja att steka i (raps- eller olivolja) 1 burk körsbärstomater 2-3 dl passerade tomater 1 vitlöksklyfta, riven/pressad 2 krm grillkrydda 1 krm cayennepeppar färska basilikablad, en handfull färsk oregano, några kvistar salt, smaka av med 250 g mozzarella, skuren i bitar 100-150 g parmesan, riven Sätt ugnen på 200 grader. Blanda körsbärstomater, passerade tomater, vitlök, grillkrydda, cayennepeppar, basilika, oregano och salt i en skål. Stek de skurna aubergineplattorna i stekpanna med mycket olja. Smörj en ugnssäker form och ta lite tomatsås i botten. Varva med aubergineplattor, mozzarella, aubergine, tomatsås osv. Avsluta med aubergine, tomatsås och parmesan och mozzarella. In med gratängen i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. När allt bubblar är gratängen klar. Gratängen kan ätas som den är men för matigare alternativ servera den gärna med råris och en god sallad. |
||
|
Sunday, January 20, 2013
Auberginegratäng med mozzarella och parmesan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Den ser krämig och god ut! Kram och ha en fin fortsättning på söndagen!
ReplyDeleteLåter härligt med kalas och träffa släkten. Du visar som vanligt god mat. Ha en lovely vecka! Kram!
ReplyDeleteGud, vad det vattnas i munnen på mig när jag ser och läser ditt inlägg! Mums, mums! Jag sparar recept omgående! Såååå gott! :)
ReplyDeleteHa en fin söndag!
Kram
//Lana
Jag har varit dålig på att använda aubergine. Men inte för att jag inte gillar det. Det här receptet skall jag definitivt prova :)
ReplyDeleteJag har varit dålig på att använda auberginge. Inte för att jag inte gillar det. Det här receptet skall definitivt provas :)
ReplyDeleteAubergine är så gott, bara den är riktigt tillagad - mjuk mjuk mjuk vill jag ha den! Gratänger brukar funka kanon. Och med massa ost med kan set ju bara bli gott ;)
ReplyDeleteVi har också firat födelsedag i helgen. Dock en yngre kvinna som fyllde år, 15 :) De bor djupt in i skogen, där var så vackert med all snö nu! Helt otroligt vitt... Och tyst! :)
Ha en fin vecka Amy, kram!
Mmm... verkar smaskens! Den här vill jag äta med pasta och en massa parmesan till! Jag brukar göra en pasta norma där man ugnsbakar auberginen, sedan skalar och mosar den och blandar med en massa olivolja och salt.
ReplyDeletehar ätit något liknande i USA men aldrig gjort själv. Nu blev jag grymt sugen :)
ReplyDeleteNarnia skrev jag just om i bloggen att det ser ut som ett snällt Narnia!
ha en skön vecka :) Lena från make ha head food
Mmmm, aubergine är hur gott som helst. Jag brukar laga moussaka med denna fantastiska grönsak (lila sak, hihi).
ReplyDeleteJag saltar alltid min en stund före tillagning och låter saltet dra ut lite vätska. Smaken blri så god och den bara smälter i munnen! Det måsta jag göra nu i veckan. Igår lagade jag indiskt. Kofta! Kram!
Älskar aubergine, ska verkligen testa!
ReplyDeleteNom nom och mums och allt vad man brukar skriva... En riktig Lotta-rätt. Gud så gott! Låter toppen med lite cayennekryddat. Jag sparar och provar!
ReplyDeleteHa en fin vecka, tack och lov har graderna klättrat uppåt igen!
Kram!
Det här låter härligt:)
ReplyDeletePrecis min typ av rätt! Jag har också lovsjungit aubergine, och speciellt gott är det med ost i ugnen!!
ReplyDeleteJag får ofta för mig att jag inte är så förtjust i auburgine, men det är ju riktigt gott när den är bra tillagad och det här lät onekligen gott!
ReplyDeleteauberginegratäng är så gott! tyvärr är jag ensam om att tycka det här hemma :(
ReplyDeleteoch inget narnia heller, bara vanlig tråkig gbg-vinter fast väldigt kallt. vad är det för mening med kallt utan snö?! tur jag åker upp till dalarna snart så jag får mig en snödos!
Kallt, så har vi det, kallt, snöigt och blåsigt här i Narnia, så var det avklarat:):)
ReplyDeleteAubergine är väl inte något vi ofta lagar till i köket, fast i en av pastaböckerna vi lånat har vi bokmärkt ett recept på en sås som låter god och som det är just aubergine i.
Måndagskramar till dej
Kallt kallt kallt här i Hjo med : / Måste köpa Aubergine bara att få en påminnelse från fina Amy : )) Ha en bra tisdag kram Sofia
ReplyDeleteNeb så gott det där lät! Aubergine är en av mina favoritgrönsaker också. Vi åt det ofta när jag var barn och bodde i Kongo, där vi odlade vår egen aubergine. Har ett par som ligger och väntar på att förvandlas till något gott, så tack för inspirationen!
ReplyDeleteAubergine är en av mina absoluta favoriter! Särskilt ihop med mozzarella och lite annat gott :-)
ReplyDeleteHär uppe är det fortfarande rena rama Narnia, vill inte ge med sig alls.
Kram!
Det kommer fler inlägg om Indien... vi åkte till Kerala i en vecka också. ;-)
ReplyDeleteÖnskar jag kunde säga att jag minns att vi åkte genom din hem-delstat, men det kan varit då vi satt och pratade med en liten indisk pojke på tåget (det var från pushkar till Udaipur.) Eller så var det då vi åkte nattåg från Ranakpur till Mumbai.
Hihi... japp.. jag kom in. Packade med mig munchbars med nötter på olika ställen. Jag va nervös men det fungerade!! =)
Kram kram
Jag gör ibland en sån här gratäng men med fetaost i ställtet för mozzarella. Det är också jättegott! Men nästa gång ska jag prova med mozzarella.
ReplyDeletejust det! Glömde berätta att det är jäkligt kallt här och har varit så hela veckan. Runt - 22 grader. Jag funderar på om vi helt ovetande har hamnat i nordpolen.
ReplyDelete