Monday, January 28, 2013

Biffar i gräddig tomatsås med fetaost

Inspirera och att inspireras. Inspiration är något helt underbart! Jag tycker om att inspirera er kära läsare och med tanke på era kommentarer och mail så tycker ni också om att bli inspirerade.

Inspiration kan man finna på många sätt, ibland mer ovanliga och icke traditionella sätt än andra... Den allra bästa inspirationen för mig är alla underbara matbloggare som jag följer (nästan) dagligen. Tänk så mycket matrikedom och idéer som florerar hos de svenska matbloggarna, alldeles alldeles underbart tycker jag att det är!

Dagens recept har jag just blivit inspirerad på det här viset... hoppas ni lagar rätten och njuter av den såsom jag och de mina gjorde här hemma.


Biffar i gräddig tomatsås med fetaost (10 medelstora biffar/bollar)
Vegetariska biffar
300 g quornfärs, sojafärs eller annan färs
0,5 dl vatten
0,5 dl fiberhavregryn
2 ägg (valfritt, jag har testat både med och utan ägg. Ta mer ströbröd i så fungerar det bra utan ägg också.)
1 vitlöksklyfta, riven
nymald svartpeppar, massor
3-4 soltorkade tomater, finhackade
basilikablad, finhackade
0,75 tsk salt
0,5 dl ströbröd (mer om du inte använder ägg)

Gräddig sås
1 burk cocktailtomater (gärna Saltå Kvarns)
1 dl vatten
1 dl grädde
2 röda lökar, klyftade
5 soltorkade tomater, strimlade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
en näve färska cocktailtomater
150 g fetaost

Tina färsen. Blanda vatten och havregryn i en bunke så att det får svälla en stund, ca 10 min. Blanda med färs, ägg (valfritt) och kryddor tills det är en smidig smet.

Tillsätt ströbröd så att det binder bättre. Använder du inga ägg så tillsätt lite mer ströbröd för att hålla ihop allt bättre. Forma till små biffar/bullar och stek i olja. Vänd försiktigt!

Quornfärsbiffar med soltorkad tomat och basilika, mmm...

När biffarna nästan är genomstekta häller du i burken med cocktailtomater.
Lägg biffarna på en tallrik, slå i vatten och grädde i pannan och lägg i löken. Låt löken koka med ett par minuter och tillsätt sedan biffar, färska cocktailtomater och soltorkade tomater. Koka ytterligare några minuter.

Strö över basilikablad och smulad fetaost och servera med kokt potatis och en god sallad till.

Mmmm, njuuut!

Originalreceptet på biffarna kommer från Remsan som hade gjort jordnötssås till och Charlotta gjorde om såsen till en gräddig tomatsås, jag tackar hjärtligt för det här smarriga receptet tjejer! :)

19 comments:

  1. Oj, oj! Gott både som vegetariskt och med nötfärs. Det dröjer nog inte länge förrän jag också "trillar dit" och provar :-)

    Läckra bilder!

    Ha en skön måndagskväll. Snart är det helg :-)

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  2. Visst är det kul. Man plockar lite här och lite där från alla olika kök.
    Riktigt inspirerande med alla matbloggare där ute.
    Trevlig vecka / Lena från make a head food

    ReplyDelete
  3. Visst är det härligt! Kokböcker i all ära, men matbloggare inspirerar mig mest. Kanske är det den dagliga dosen man får, lite lagom varje dag. Och all variation! Biffarna ser kanon ut. Någon gång, någon gång, någon gång, ska ja testa på quorn också!

    ReplyDelete
  4. Ser ju jättegott ut! Får nog laga till någon variant jag också. Kram

    ReplyDelete
  5. Mmm så inspirerande:) Idag blev det faktiskt vegetariskt här hemma! Jag ska bli bättre på det:)

    ReplyDelete
  6. De biffarna har jag också gjort! Såå goda! Härligt att inspirera och inspireras!

    ReplyDelete
  7. Precis så är det, det finns ju en hel uppsjö av fin inspiration ute i cyberrymden. Denna veckan blir det minst en middag med inspiration från andra matbloggare - bästa folket:)
    Bilden med tallriken är så himla fin (ja även den andra), underbara färger - man blir ju lycklig av att bara titta på den.

    Kramar

    ReplyDelete
  8. Ser makalöst gott ut, ja visst är det kul att få så mycket inspiration från alla fina bloggar:)
    Trevlig kväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  9. YUMMIE : ) kram på dig finis nu är det mildare ute hurra! /Sofia

    ReplyDelete
  10. Så gott vännen! Ser så smakfullt ut! Kram

    ReplyDelete
  11. Fetaost och soltorkade tomater är såååå gott tillsammans! Biffarna ser super smarriga ut! :)
    Ja, det är jätteroligt med inspiration från andras bloggar! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  12. Äntligen klarar jag att läsa om mat igen, efter två minst sagt intensiva sjukdagar.

    Biffarna låter goda och passar bra att laga nån gång när dottern och svärsonen är på besök. De äter numera vegetariskt istället för veganskt, vilket gör det möjligt med quorna och ost, hurra!

    En matt kram till dig!

    ReplyDelete
  13. Gu vilken matkonstnär du blivit,otroligt vackra bilder och god mat gör så man definitivt hittar inspiration här.

    ReplyDelete
  14. Åh så gott det ser ut och låter! Måste prova det här!
    Fin bild också!:)

    ReplyDelete
  15. Det är så roligt när recepten vandrar runt bland matbloggarna. Det är kul att vi kan inspirera varandra och så gör alla sin egen version av rätterna.

    ReplyDelete
  16. Oooh, de är biffarna ÄR verkligen godast i världen! Kul att du provade!

    ReplyDelete
  17. Biffarna såg grymt goda ut med den färgrika såsen och fetaosten. Du lyckas alltid sprida så mycket inspiration genom din blogg Amy. Jag tror den utstrålar lika mycket som du gör som person.

    Sv; När det är så mycket att göra gäller verkligen att prioritera på det viktigaste. Det var så trevligt att gå på bio en helg. filmen var fin och det var en upplevelse att se en film i 3D.
    Kramar

    ReplyDelete
  18. Tji där fick jag :) Som sagt till min pojkvän man såklart inte kan göra "köttbullar" på quornfärs.. tur vi har en påse quornfärs i frysen, då kan vi laga dem redan imorn..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...