Friday, January 18, 2013

Morots- och aprikosbullar

Bakar ni bröd ofta? Eller blir det mest köpebröd? Hos oss varvas det men för det mesta försöker jag baka brödet själv. Det blir godast så helt enkelt. Många vänner och bekanta tycker det är bökigt att baka bröd som ska knådas, jäsas och allt runtomkring brödbaket att stå i. Till er har jag ett tips om kalljäst bröd. Det är riktigt smidigt, man blandar ihop degen på kvällen och så på morgonen är det bara till och grädda och njuta av det. Lätt som en plätt och dessutom så smakar det långjästa brödet så gott!

Idag blir det inte långjäst bröd utan den vanliga varianten. Att ha riven morot i bröd är en given succé, för saftigare bröd går knappast att få. Kombinationen med anis och aprikos tyckte jag om i dessa bullar.

Morötterna gör att dessa bullar blir saftiga och de är dessutom perfekta att ha i frysen. Aprikoserna ger en fräsch smak.

Morots- och aprikosbullar (24 st)
2 stora morötter, skalade och finrivna
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk strösocker
1 msk salt
1 msk anis
1 dl strimlade torkade aprikoser (Är de hårda så blötlägg dom i varmt vatten en stund.)
ca 13 dl bondbrödsmjöl av vete och råg (Det går lika bra att använda vetemjöl special och rågsikt om man hellre vill det.)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader. Slå över jästen och rör så att den löser sig i vätskan.

Tillsätt socker, salt, den lätt stötta anisen, morötter och aprikoser.

Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

Ta upp degen och arbeta den på mjölat bord. Dela degen i 2 delar och rulla dom till längder. Dela varje längd i 12 bitar och forma till runda bollar.

Lägg bollarna på bakpappersklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

17 comments:

  1. Visst gör morötterna att bullarna blir saftiga, vad gott med aprikos och anis i!!
    Önskar dig en trevlig helg!!

    ReplyDelete
  2. Håller med,hembakat är så mycket godare och ja tycker de är värt det.Vilken spännande kombo och de ser riktigt smarriga ut,morot i bröd går alltid hem hos oss.

    ReplyDelete
  3. Ja, det är så klart mycket godare med hembakat! Har också ambition att baka eget bröd så ofta som möjligt! :)
    Har nu set flera olika bröd-variant med morötter i!
    Ska nog också svänga ihop något glutenfritt till mig och dottern! :)
    Ha en toppen fredagskväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. mums finis vad det låter smarrigt : ) vackra är det också : ) trevlig helg fina du! kram Sofia

    ReplyDelete
  5. Låter helt ljuvligt:) så gott med nybakat!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  6. Kalljäst bröd är melodin. Ha en vilsam och skön helg! Kram!

    ReplyDelete
  7. Jag bakar allt bröd själv,typ 4 gången i veckan:)
    Bliver mycket bättre.
    Trevlig helg.

    ReplyDelete
  8. Jag bakar bröd ganska ofta, mycket godare än köpt bröd! Morot i bröd gillar jag och frukt passar bra också! Fina bullar du bakat! Kram och ha en fin helg!

    ReplyDelete
  9. Mmm så läckert! hembakat är godast!

    ReplyDelete
  10. Äter danskt rågbröd (köpevariant) till vardags, och på helgerna går jag tvärs över gatan och köper färskt bröd. När man bara är en så går det inte åt så mycket bröd. Men jag gillar å andra sidan att baka bröd, så jag borde kunna fylla frysen kanske?
    Morot- och aprikosbröd låter väldigt väldigt gott!

    ReplyDelete
  11. Va gott det ser ut! Försöker också baka allt bröd själv. Testade ett recept med morötter i häromdagen och det blev väldigt saftigt! :)

    ReplyDelete
  12. Hembakat=godaste brödet:) Och även om vi helst bakar kalläst bröd pga dåligt tålamod så händer det att även vi svänger ihop jäsebröd:)

    Kramar

    ReplyDelete
  13. Visst är det godast med hembakat bröd men nu är det ett bra tag sen det bakats bröd hemma hos oss. Men jag köpte faktiskt hem jäst igår, ifall andan faller på ;)
    Morotsriv brukar jag också ha i mina frallor, jättegott och saftigt! Och så ger det en fin färg åt bröden.

    ReplyDelete
  14. Jag bakar oftast brödet själv men ibland räcker varken orken, tiden eller inspirationen till och då blir det köpebröd. Doften av hembakat bröd är helt ljuvlig:) Jag brukar också använda mig av rivan morötter och gillar den saftighet de ger. Men har aldrig testat med aprikoser och anis. det lät som en spännande kombination.

    Hur är det med er nu när vardagslivet är sig likt igen?
    Kram

    ReplyDelete
  15. Vilka härliga smaker i brödet:) Jag bakar bröd i perioder.
    Ha en bra söndag:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...