Friday, January 13, 2012

Makar sankranti - en populär festival som firas över hela Indien

Makar sankranti infaller 14 januari, när norra halvklotet börjar sin resa (genom att vrida sig) mot solen, dvs att det går mot varmare tider. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen.

I Gujarat ger de äldre gåvor till de yngre i familjen. Högre studerande inom astrologi och filosofi erhåller sina stipendium.

Min mamma berättar om sina barndomsminnen om att flyga drake (patang) just denna dag som var tradition och äta goda söta sesamkakor, så kallade chikki/sesame brattle/tal sankri.

Dessa sesamkakor är mycket nyttiga (järn- och proteinrika) med kombinationen av sesamfrön och gur (jaggery på engelska som är ett slags socker som utvinns från sockerrör och blandas ihop till en massa i blockform). Detta socker är inte raffinerat (har en ljusbrun/mörkbrun nyans) och därmed mycket nyttigare än det raffinerade vita sockret. Kan hos oss (i västerlandet) ersättas med råsocker i matlagning och bakning.

Tips! Använd gärna vita och svarta sesamfrön i kombination så blir det ett festligt utseende!

För variation kan man använda t ex mandlar, osaltade pistage- eller jordnötter. Hacka då dessa till lite mindre bitar och använd samma recept som sesamkakor.

Bildkälla

Indiska sesamkakor (ca 10 bitar)
1,2 dl sesamfrön
0,8 dl gur/råsocker
1 tsk ghee (skirat smör) eller vanligt osaltat smör
1/2 krm grovt mortlad kardemumma, valfritt
0,5 tsk ghee/smör (för smörjning)

Gör så här:
Rosta sesamfröna i torr och het panna tills de är gyllene. Låt svalna.

Hetta upp ghee/smör i en tjockbottnad kastrull och lägg i gur/råsocker. Låt koka ihop så röran karamelliseras. Gör kulprovet här, dvs lägg en liten droppe i ett glas fyllt med kallt vatten. Kan du forma droppen till en kula är det klart.

Blanda i de rostade sesamfröna och kardemumman och rör väl.

Smörj ett silikon bakplåtspapper med lite smör.
Häll över den heta röran och kavla så tunt du vill ha dina sesamkakor med en plastkavel (insmord i lite smör). Låt svalna en aning och skåra sedan fyrkanter med en vass kniv.

Förvara i en lufttät burk.

Njut!

19 comments:

  1. Ser verkligen supergoda ut!

    Trevlig helg!
    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. Vad gott det ser ut, något jag absolut måste prova!!

    ReplyDelete
  3. Det är så kul med din indiska mat! Dessa borde vara något för min sesamfrötokiga dotter. Mig också för den delen ;-)
    Ha en fortsatt trevlig helg! Kram.

    ReplyDelete
  4. Kul med indientema!

    Ha en fin helg:-)

    ReplyDelete
  5. Fy jäklars vad gott- jag älskar sesamkakor!!

    ReplyDelete
  6. Vi har sagt det innan, men vi måste säga det igen, det är så himla kul och intressant att läsa det du skriver om Indien och maten. Tänk vilken bra kombination, få bra recept och lära sej nytt var och varannan dag!

    Ha nu en riktig bra helg Amy,
    kram Mårtenssons

    ReplyDelete
  7. Jag blir så inspirerad av dessa indiska recept! Kram fina du!

    ReplyDelete
  8. åh va gott ser ut dina sesamkakor
    du likades med dem
    mamma blev jätte glad
    duktig av dej
    kram mamma

    ReplyDelete
  9. I Ramsay´s Best Restaurang har ju en indisk restaurang varit deltagare och gick ända till final, man har fått lära sig en hel del där. Bl a om dessa kakor, kul :D
    Tack fina du, hoppas du också får en fin helg! Kram

    ReplyDelete
  10. En utmaning väntar hos mig : ) trevlig lördag kram Sofia

    ReplyDelete
  11. Vi har också sesamkakor som ser precis ut som dina faktiskt,farligt goda är dem.

    ReplyDelete
  12. Hej söta du!! Sesamkakan snor jag =) Eve älskar dessa goda kakor!!
    Kramkram

    ReplyDelete
  13. Tack alla för era fina kommentarer! :) Gillar man sesamfrön så ska ni definitivt testa att göra dessa!

    ReplyDelete
  14. Åh, sesamkakor som är såå gott! Dina båda varianter ser väldigt goda ut!

    ReplyDelete
  15. Är det ingen som har gjort dina sesamkakor?? Så att man vet hur dom blir? Många snackar en massa goja här om va gott allt det är etc, men ingen har gjort så att dom kan lämna en kommentar!!Det efterlyser jag, för många gånger just sockerbaserade godis brukar sockra sig oavsett om man har kokat tillräckligt eller inte för man har inte tillsatt glykossirap,,så allt blir förstört och man får kasta bort det..därför är det trevligt om du kan kommentera hur dom blir så man slipper misslyckas och kasta bort sina pengar i onödan..Tack annars för ett trevligt recept

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anonym, det finns säkert läsare som har gjort de men alla vill inte kommentera. Det är ju upp till var och en att göra som dom vill. Mina blev bra.

      Om du inte vill slösa dina pengar så gör halva receptet, på det viset kan du ju testa och se. Lycka till!

      Delete
  16. Nu har jag provat!
    Supergott resultat! Tänk bara på att råsocker lätt bränns, använd medeltemperatur för en sån här liten mängd socker.
    Andra gången tog jag malen ingefära isf kardemumma, lyxigt gott och nyttigt!
    Så du anonyme här ovan, Du har råd att våga prova!
    Med vänlig hälsning,
    LS

    ReplyDelete
  17. Helt underbart goda! Var lite svårt att få sockret att inte blir för varmt men övning ger färdighet och smaken var så rätt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är lite trixigt med sockret... kul att du testade och tyckte om smaken! :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...