Thursday, March 29, 2012

Ljuvliga barndomsminnen...

Kommer ni ihåg känslan när man hade kommit hem från dagis/fritis och mamma ibland serverade en god jordgubbskräm/drottningkräm som mellanmål? Himmel, those were the days! :)

Cirkeln sluts när jag nu serverar mina barn denna goda kräm. Så enkelt och smidigt att göra själv... och roligt att krämen is still going strong så att säga: "Mamma jättegott, kan vi få mera?"

Frysta bär går jättebra att använda i denna kräm om du inte har färska. Blanda hur du vill mellan olika bär; jordgubbar, röda vinbär, hallon, blåbär etc. Perfekt om man har bär som legat länge i frysen och som man inte riktigt vet vad man ska göra av dom!
drottningkräm

bär
Jordgubbar, hallon och blåbär... så gott!
Kräm
1 dl jordgubbar
1 dl hallon
1 dl blåbär
2 dl vatten
2 msk socker/vaniljsocker
0,5-1 msk potatismjöl

Koka upp bären tillsammans med vattnet. Sänk värmen och rör i sockret medan blandningen sjuder. Rör ut potatismjölet i lite vatten i botten på ett glas. Tillsätt sedan mjölet under omrörning i kastrullen. Hur mycket mjöl du tillsätter avgör konsistensen. Rör om och låt blandningen koka upp snabbt tills den tjocknar.

Servera med kall mjölk och njuuut!
jordgubbskräm
Denna kräm är även mitt bidrag till Kokboksutmaningen som Eleonore har på sin fina blogg Fika med Eleonore.

Utmaningen innebär att man ska laga/baka något från sina kokböcker (som bara samlar damm?).
Varje månad kommer det ett nytt tema och denna månadens tema är potatis!

Hmm, nu tänker ni säkert var finns potatisen? Javisst, potatismjöl är potatis även om det är en jätteliten mängd i! ;)
rutiga kokboken
Rutiga kokboken fanns det här goda receptet i.

15 comments:

  1. Jag alskar kram och det har ser jattegott ut. Jag gillar att du inte har anvant sa mycket socker i kramen.

    ReplyDelete
  2. Mums Amy tack för receptet : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  3. Nu snackar vi riktig fruktkräm! Hur många barn har ens smakat på det utan bara de hemska färdiga som finns att köpa som knappt innehåller frukt. Underbart!

    ReplyDelete
  4. Vad gott med kräm det har jag inte gjort på många år.

    ReplyDelete
  5. Tänk så mycket gott det finns att göra och som inte är så himla avancerat att få till...Underbart gott är det med egen gjord kräm. Apropå Remsans kommentar så tyvärr så vägrar min son äta all hemmagjord kräm och sylt. Trots att jag har lagat det sedan han var liten. Köpt kräm får han bara någon gång ibland.

    ReplyDelete
  6. Ja, min mamma lagade också ofta rabarber-jordgubbskräm när vi var små, så gott! Kram

    ReplyDelete
  7. Det är ju så gott med hemmagjord kräm!!
    Trevlig helg!! Kram

    ReplyDelete
  8. Jag vill önska dig en kanon trevlig fredag vännen <3
    Du är bara BÄST!
    KRAM

    ReplyDelete
  9. Jag fick kräm av min mormor! Ååå, vad gott det var!
    Nu måste jag pröva ditt recept!:)

    ReplyDelete
  10. Mycket godare än Jippikrämen man fick på fritids.... :)

    Trevlig helg, Amy!

    ReplyDelete
  11. Åh kräm, det har man ju inte ätit på år och dar. Jäklar vad gott! Men jag får erkänna att jag även gillar köpe-kräm...

    ReplyDelete
  12. Mycket smart tänkt där med potatisen:)

    ReplyDelete
  13. Jepp! Barndomsminnen! Många bär och fruktträd/buskar hemma så blev en del kräm. Ofta till kvällsmat. "man måste äta smörgås också", sa alltid mamma. I höstas gjorde jag äpple, krusbär och rabarberkräm. Lite havregryn och mjölk på. gott!!

    ReplyDelete
  14. Vilken fiffig utmaning, Kokboksutmaningen... kan vem som helst vara med där tro?

    Trevlig helg till dig!

    ReplyDelete
  15. Åh! Man äter kräm alldeles för sällan... Jag känner så väl igen mig i de härliga barndomsminnena av kräm när man kom hem från skolan :) Mina favoriter var plommonkräm och jordgubbskräm.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...