Kommer ni ihåg känslan när man hade kommit hem från dagis/fritis och mamma ibland serverade en god jordgubbskräm/drottningkräm som mellanmål? Himmel, those were the days! :) Cirkeln sluts när jag nu serverar mina barn denna goda kräm. Så enkelt och smidigt att göra själv... och roligt att krämen is still going strong så att säga: "Mamma jättegott, kan vi få mera?" Frysta bär går jättebra att använda i denna kräm om du inte har färska. Blanda hur du vill mellan olika bär; jordgubbar, röda vinbär, hallon, blåbär etc. Perfekt om man har bär som legat länge i frysen och som man inte riktigt vet vad man ska göra av dom! | ||
| ||
Kräm 1 dl jordgubbar 1 dl hallon 1 dl blåbär 2 dl vatten 2 msk socker/vaniljsocker 0,5-1 msk potatismjöl Koka upp bären tillsammans med vattnet. Sänk värmen och rör i sockret medan blandningen sjuder. Rör ut potatismjölet i lite vatten i botten på ett glas. Tillsätt sedan mjölet under omrörning i kastrullen. Hur mycket mjöl du tillsätter avgör konsistensen. Rör om och låt blandningen koka upp snabbt tills den tjocknar. Servera med kall mjölk och njuuut! | ||
Denna kräm är även mitt bidrag till Kokboksutmaningen som Eleonore har på sin fina blogg Fika med Eleonore. Utmaningen innebär att man ska laga/baka något från sina kokböcker (som bara samlar damm?). Varje månad kommer det ett nytt tema och denna månadens tema är potatis! Hmm, nu tänker ni säkert var finns potatisen? Javisst, potatismjöl är potatis även om det är en jätteliten mängd i! ;) | ||
|
Thursday, March 29, 2012
Ljuvliga barndomsminnen...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag alskar kram och det har ser jattegott ut. Jag gillar att du inte har anvant sa mycket socker i kramen.
ReplyDeleteMums Amy tack för receptet : ) kram Sofia
ReplyDeleteNu snackar vi riktig fruktkräm! Hur många barn har ens smakat på det utan bara de hemska färdiga som finns att köpa som knappt innehåller frukt. Underbart!
ReplyDeleteVad gott med kräm det har jag inte gjort på många år.
ReplyDeleteTänk så mycket gott det finns att göra och som inte är så himla avancerat att få till...Underbart gott är det med egen gjord kräm. Apropå Remsans kommentar så tyvärr så vägrar min son äta all hemmagjord kräm och sylt. Trots att jag har lagat det sedan han var liten. Köpt kräm får han bara någon gång ibland.
ReplyDeleteJa, min mamma lagade också ofta rabarber-jordgubbskräm när vi var små, så gott! Kram
ReplyDeleteDet är ju så gott med hemmagjord kräm!!
ReplyDeleteTrevlig helg!! Kram
Jag vill önska dig en kanon trevlig fredag vännen <3
ReplyDeleteDu är bara BÄST!
KRAM
Jag fick kräm av min mormor! Ååå, vad gott det var!
ReplyDeleteNu måste jag pröva ditt recept!:)
Mycket godare än Jippikrämen man fick på fritids.... :)
ReplyDeleteTrevlig helg, Amy!
Åh kräm, det har man ju inte ätit på år och dar. Jäklar vad gott! Men jag får erkänna att jag även gillar köpe-kräm...
ReplyDeleteMycket smart tänkt där med potatisen:)
ReplyDeleteJepp! Barndomsminnen! Många bär och fruktträd/buskar hemma så blev en del kräm. Ofta till kvällsmat. "man måste äta smörgås också", sa alltid mamma. I höstas gjorde jag äpple, krusbär och rabarberkräm. Lite havregryn och mjölk på. gott!!
ReplyDeleteVilken fiffig utmaning, Kokboksutmaningen... kan vem som helst vara med där tro?
ReplyDeleteTrevlig helg till dig!
Åh! Man äter kräm alldeles för sällan... Jag känner så väl igen mig i de härliga barndomsminnena av kräm när man kom hem från skolan :) Mina favoriter var plommonkräm och jordgubbskräm.
ReplyDelete