Tuesday, November 22, 2011

Broccoligratäng

Broccoligratäng är en sådan rätt jag brukar slänga ihop en vardagskväll när andan faller på. Det går fort och är smidigt samtidigt som broccoli tillhör höjdarna i näringstoppen, den innehåller bl a mycket järn, karoten och en del kalcium.

Bra för oss vegetarianer helt enkelt och även om man inte är vegetarian kan det ändå behövas extra järntillskott i denna mörka årstid!

Broccoligratäng (4 pers)
500 g fryst eller färsk broccoli
1 gul lök, finstrimlad
lite olja att steka löken i
2 msk vetemjöl
3 dl valfri grädde (havre, soja, matlagningsgrädde eller vispgrädde)
1 tsk dijonsenap (lite mer för starkare smak)
1 tsk örtsalt
svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
150g majs, valfritt
2 dl riven ost, gärna smakrik (jag tog grevé)


Sätt ugnen på 225°. Koka broccolin nätt och jämnt mjuk. Låt den rinna av. Stek löken lätt i olja.

Vispa ihop mjöl och lite kall grädde i en kastrull. Blanda ner kryddor, dijonsenap och resten av grädden. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 5 minuter. Rör ner osten.

Lägg broccolin i en ugnssäker form, strö över löken (och ev majs) och häll över såsen. Gratinera i ca 15-20 minuter. Servera broccoligratängen med kokt potatis och en god sallad till!

Ett annat recept på broccoligratäng på bloggen.

English

Broccoli gratin (4 servings)

500g frozen or fresh broccoli
1 onion, finely shredded
oil to fry the onion in
2 tbsp flour
3 dl (1,3 american cup) alpro soy cream or other cream of choice
1 tsp dijon mustard (a bit more for more taste)
1 tsp herbal salt
black pepper
a pinch of grated nutmeg, optional
150g corn, optional
2 dl (1 cup) grated cheese

Preheat the oven to 225C/430F. Boil the broccoli barely soft. Let it drain. Fry onion lightly in oil.

Whisk together flour and a little cold cream in a saucepan. Add spices, dijon mustard and the remaining cream. Bring to a boil while stirring and cook for about 5 minutes. Add the cheese and let it melt with the sauce.

Put the broccoli in a deep ovenproof dish, sprinkle with onion (and corn) and pour the sauce over everything. Bake for about 15-20 minutes. Serve the gratin with boiled potatoes and a nice salad!

11 comments:

  1. Mumma med broccoli!!
    Önskar dig en trevlig dag!

    ReplyDelete
  2. Nu var det en tid sedan jag gjorde broccoligratäng. Det är ju så gott!!

    ReplyDelete
  3. Broccoli är en sån grönsak som jag inte är helt förtjust i men din bloccoligratäng ser onekligen god ut.:-)

    ReplyDelete
  4. Har inte gjort broccoligratäng på hundra år typ! Kanske dax nu, ser riktigt smaskigt ut:-)

    ReplyDelete
  5. Mmm vilken massa gott du har bakat och lagat på sista tiden. Denna ser fantastisk ut och jag blev riktigt sugen på pumpasoppan också. Synd att man inte får provsmaka också ;-)

    ReplyDelete
  6. Broccoli är ju så fantastiskt gott! Jag äter också broccoligratäng ibland, mest när jag är hemma hos min LCHFpappa, men jag tröttnar aldrig <3 Så god din ser ut!

    Och hälsa sonen att jag ber om ursäkt - klart det är en pepparkakskrabba! Hur kunde jag ta miste? ;)

    ReplyDelete
  7. Varit helt vego och ibland tryter verkligen inspirationen..skönt att kunna få lite från andra! Blev jag riktigt hungrig!
    Ärdu vego ska du kolla in min superenkla tomatsoppa ;)

    ReplyDelete
  8. Mums, så gott! Absolut en av mina favoriträtter.
    Kram

    ReplyDelete
  9. Så sugen jag blev på broccoligratäng nu! Det är ju så gott men jag brukar göra med äggstanning i istället :)

    ReplyDelete
  10. Tack alla, ni är för snälla!

    Tanta Gul, testa vetja!
    Maria, kom neråt landet så ska jag laga pumpasoppa till dig ;)
    Mary, spanade in din soppa. Mums!
    Eleonore, ibland gör jag med äggstanning också. Variation förnöjer!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...