Tuesday, March 27, 2012

Chai cupcakes

Visst låter chai cupcakes annorlunda och exotiskt? De här originella cupcakesen smakar fantastiskt. Vill du inte göra med chokladbotten kan de varieras med vaniljbotten istället. (Chokladbotten smakar dock bäst!)

Chai är ett te som görs på teblad och olika kryddor (kanel, kryddnejlika etc.) med ursprung från Indien. Chai säljs i alla tebutiker och i vissa större livsmedelsbutiker.

Jag har ju tidigare nämnt att jag inte är så bra på det här med spritsning. Gissa vad jag fick hem i brevlådan för en tid sedan från Style & Fun Stuff? Jo, en dekorationsspruta med 8 tyllar! Lite längre ner ser du en bild på den och du kan även vinna din egen dekorationsspruta här på bloggen inom kort!
Chai cupcakes (12 cupcakes)
125 gvetemjöl
25 g kakao, plus extra till garnering
25 g chai
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
100 g osaltat smör, rumstempererat
150 g strösocker
2 stora ägg
½ tsk vaniljsocker
¾ dl mjölk

Chai frosting
200 g osaltatsmör, rumstempererat
50 g chai
60 g florsocker, plus extra till garnering
Finrivet skal från 1 apelsin

Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Ställ stora pappersformar i en muffinsplåt med 12 fördjupningar.

Blanda samman mjölet, kakaon, chaiblandningen, bakpulvret och saltet i en skål.

Vispa samman smöret och sockret i en stor skål med en elvisp på medelhög hastighet. Det tar cirka 3 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ner ordentligt i smeten. Rör sedan ner vaniljsockret.

Tillsätt växelvis mjölblandningen och mjölken till äggsmeten medan du vispar på låg hastighet, tills smeten är väl blandad och slät.

Fyll formarna till ¾ med smet. Grädda i den förvärmda ugnen i cirka 15 minuter eller tills dem rest sig och en provsticka som sticks in i mitten är ren när den dras ut. Låt cupcakesen svalna helt på galler innan dom glaseras.

Gör frostingen genom att blanda alla ingredienserna i en skål med en träsked tills frostingen är slät. Förvara i kylskåpet tills cupcakesen har svalnat.

Bred eller spritsa ut frostingen på varje cupcake och sikta eventuellt extra kakao och florsocker över som garnering. Jag garnerade med ätbara pärlor, strössel och florsocker.
Chai muffins innan frostingen är spritsad
Det var riktigt roligt att testa att spritsa med dekorationssprutan. Vad säger ni, har mitt resultat blivit bättre av dekorationssprutan?
Dekorationsspruta med 8 tyllar. Smidig att spritsa med.
Receptet kommer från boken Hembakat - Kakor, muffins, cheesecakes, brownies och desserter av Eric Lanlard.

26 comments:

  1. Åh, jag som älskar chailatte borde ju älska dessa! Spritsningen är jättefin :) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, äntligen fick jag till det med spritsningen!

      Delete
  2. Jag tycker de ser fantastiska ut!

    ReplyDelete
  3. Åh, jag älskar när det kommer bakgrejer i paket! Även när jag beställt dem själv, haha! Fina cup cakes har du gjort och de ser så goda ut. Måste provas endera dagen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visst är det trevligt med paket i brevlådan. Tycker absolut du ska baka dessa!

      Delete
  4. De blev jättefina! Vill gärna testa att baka med Chaite, men du en korkad fråga. Ska man verkligen ha i vanligt tea? Det är inget speciellt pulver eller så? Eller är det så att chaite är pulver om man inte som jag använder sig av påstea.. (ja, jag skäms lite ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inte vanligt te utan Chai (ett indiskt te). Det är inget pulver men om du hellre vill så kan du ha i kryddblandning som man använder till att göra masala chai, se här:

      http://amyspieceofcake.blogspot.com/2011/08/masala-chai-indiskt-te.html

      Finns inga dumma frågor... jag som inte förklarar ordentligt. Förstår du hur jag menar?

      Delete
  5. a verkligen jättefina,a man blir ju bättre med övning och du har lyckats få till dem,chai te har ja hört mycket om,i bakverk,glass,cupcakes men ja har inte ens druckit de teet.
    gott ser det ut och va oxå

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smulan, då får du testa att dricka teet :) Jag har som sagt ett bra recept på bloggen: http://amyspieceofcake.blogspot.com/2011/08/masala-chai-indiskt-te.html

      Delete
  6. KANON fina och dem ser sååå smarriga ut =)
    KRAM i stora lass

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, tack säger självaste cupcakesdrottningen!

      Delete
    2. Alltså jag menar att du är en sådan superduktig cupcakesmakerska och drottning på det! (Så det inte misstolkas!)

      Delete
  7. Så fina : )) ser ursmaskiga ut : ) kramar Sofia

    ReplyDelete
  8. Jag tycker det är gott att använda te i bakverk och dina ser så vackra ut, fin spritsning! Kram

    ReplyDelete
  9. Kul med chai i kakor, frostingen låter ljuvlig!

    ReplyDelete
  10. Vilka söta små pluttisar :) God ser de ut att vara.

    ReplyDelete
  11. Men vad spännande det här låter. Och så gott det ser ut. Kanske kan jag lyxa till med såna under påskhelgen. Hoppas du har en bra vecka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det tycker jag du ska göra Tant Gul, önskar dig också en fin påskvecka1

      Delete
  12. Så fina dom blev, tycker du har lyckats riktigt bra!

    ReplyDelete
  13. Så fina cupcakes, kul med chaismak :D
    sv: Jag kommer inte ha tillgång till dator efter 12 idag men jag ska försöka låna mammas så jag kan lägga upp ditt recept i utmaningen så skicka ikväll när du kan! :)
    Massa kramar

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...