Saturday, May 12, 2012

Hemmagjord tandoorikrydda

Indien är kryddornas hemland nr 1. Det finns nog inget annat land i hela världen som använder kryddor på ett så utbrett och utvecklat sätt som Indien. Kryddorna eller masala är en stor del i den indiska maten och det är kryddorna som ger maten den speciella smaken som bara indisk mat har.

Det finns lika många krydd- och curryblandningar som det finns hushåll, det kan jag nästan lova er. En kryddblandning kan bestå av upp till 20 olika kryddor och variera i oändlighet.

Denna tandoorikrydda kan du blanda med yoghurt och marinera grönsaker och quornfiléer (eller kött). Den kan blandas med olja och användas som grillmarinad eller varför inte använda tandoorikryddan till att ha som rub när du grillar. Variationerna är många och härligt smakrika!

Förbered er på att hela hemmet kommer att dofta ljuvligt av alla masalas/kryddor!
Tandoori masala
2 msk malen koriander (Dhaniya)
1-2 msk malen spiskummin (Jeera)
1 tsk malen kanel (Dalchini/Taj)
1 tsk malen kryddnejlika (Laving)
1 tsk ingefärspulver (Adrak)
1 tsk vitlökspulver (Lasun)
1 tsk malen svartpeppar (Kali mirchi) Ibland struntar jag i svartpeppar och kompenserar med mer chili/paprika/cayenne istället.)
1 tsk malen kardemumma (Elaichi)
1 tsk chilipulver/paprikapulver/cayennepeppar (jag brukar ta av samtliga tre, men vi gillar också när det är kryddstarkt!)
1 tsk malen bockhornsklöver (Methi)
1 tsk gurkmeja (Haldi)
salt (Nimak)
ev 1/2 tsk malen muskotnöt (Jaiphal)

Inom parantes står de indiska kryddnamnen.
Många smakrika indiska kryddor som blir till en härlig tandoorikryddsblandning!

Gör så här
Blanda ihop ovan ingredienser och förvara kryddblandningen i en tätslutande burk svalt. Kryddblandningen håller sig fint upp till 4-6 veckor!

Tre olika sätt att använda kryddan på, det finns dock många fler...
Blanda tandoorikryddan med yoghurt och marinera grönsaker och quornfiléer (eller kött). Detta blir jättegott.

Blanda tandoorikryddan med olja så blir det en mycket god grillmarinad.

Använd tandoorikryddan till att ha som rub när du grillar, blir riktigt smakrikt.

28 comments:

  1. Men tack för det här receptet på kryddblandning
    gillar att blanda kryddor.
    Ha en skön lördag

    ReplyDelete
  2. Åh, doften känns ändå hit! ;)) Härligt med kryddor. Ha en skön dag! Kate

    ReplyDelete
  3. vilka fina kryddor de dofta gott
    kram mamma

    ReplyDelete
  4. Kan tänka mig den härliga doften som sprids! Kram

    ReplyDelete
  5. Tack snälla för att du delar med dig till oss! Som jag har letat! Kram vännen.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Vilka underbara smaker! Ingen lyckas få mig så sugen på indisk mat som dig. :D

    ReplyDelete
  8. Tack, Amy! Vad härligt att kunna blanda sin egen tandoorikrydda. Mina näsborrar börjar nästan vibrera när jag läser listan med ingredienser - så mycket gott och alltihop tillsammans måste bli underbart. Min och makens favorit är tandoorikyckling, där den har marinerats i yoghurt innan. Det här får bli ett tecken på att det är dags att laga det snart igen!

    Hoppas du har en fin helg!

    ReplyDelete
  9. Men vad kul! Har aldrig tänkt på att man kan göra det själv *skäms*...

    ReplyDelete
  10. oj så spännnande - påminner om när Gordon Ramsey var i Indien på sin matresa och hade fullt sjä med smaker och kryddor ! vilken vetenskap !

    ReplyDelete
  11. Härligt! Du är så duktig på att inspirera oss andra! En egen kryddblandning borde kanske varje hushåll ha?

    ReplyDelete
  12. oj,gör du dina egna kryddor.imponerande och de låter smaskigt du
    med en entrecote och grilla med den kryddan på,mums

    ReplyDelete
  13. Snart slår du Spice Godess på fingrarna, härligt!

    ReplyDelete
  14. Vad kul! Behöver bara köpa vitlökspulver, sen är jag good to go! Tack!

    ReplyDelete
  15. På åttiotalet blandade jag ofta tandoori och andra kryddor själv, men nu sedan det blivit så lätt att köpa t.o.m. på ICA kan jag vara lite lat. Denna blandning låter förförisk och kanske, kanske att jag nu överger Patak´s tandooripasta.

    Synd att den bara håller fyra veckor. Kan man frysa den? Jag tänker att man får laga mycket tandoori-grillat om man ska använda allt inom fyra veckor. Eller är blandningen tänkt att gå åt till en middag? Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erika, kan tänka mig att förvarar man kryddorna i kylskåp så håller de ett bra tag (några månader eller tom 1 år). Denna blandning räcker till många portioner!

      Delete
  16. Jag älskar tandoorikrydda så denna ska jag absolut testa att göra.

    Du missar väl inte min tävling där du kan vinna spalampor?

    ReplyDelete
  17. Så nu har jag gjort delningen offentlig, tänkte inte alls på det när jag la upp den :P Håller tummarna för att jag vinner nu, är ju en jättefin bok! Kram

    ReplyDelete
  18. Jag tycker att indiska kryddor är så goda och just göra egna masala blandningar är så enkelt.

    ReplyDelete
  19. Du är ju en fantastisk person på att mixtra och fixa :-) Inspirerande till 1000 det vet du!
    Kramkram

    ReplyDelete
  20. Tack alla för era fina kommentarer. Det doftar ljuvligt i flera dagar i hela huset efter att ha tillagat dessa kryddor! :)

    ReplyDelete
  21. Vitlökspulver och bockhornsklövet saknades i kryddlådan men annars var jag good to go;).Måste ju testa detta så klart. Kan kanske tänka mig att hälla i en fin kryddburk o ge bort om vi inte gör slut på allt själva.

    ReplyDelete
  22. Hur mycket krydda per kg kött?
    Eller per dl yoghurt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anonym, beräkna ca 3-5 msk krydda/kg. Fast tänk på att ju mer krydda desto starkare blir det, så ta lite och smaka dig fram.

      Delete
  23. Va härligt att göra kryddblandningen sådär! Själv står man ju där och duttar på kryddorna eftersom och liksom blandar på plats, mycket roligare så här! Ska definitivt sno ihop en liten burk snart.

    ReplyDelete
  24. Tack för hjälpen! Nu kan jag göra egen kryddblandning och utesluta det jag inte tål.Toppen.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...